Danske embedsmænd er nøglen til EU-viden

MAGT: Danmarks tidligere landbrugskommissær Mariann Fischer Boel (V) er sat i spidsen for en taskforce, som skal få flere danskere ind i EU-systemet. Flere "egne" embedsmænd er afgørende for dansk indflydelse i EU, mener hun.
Alle de, der kom til Bruxelles, da Danmark blev medlem i 1970'erne, går i disse år på pension. Imens står nye danskere ikke klar til at overtage, fortæller Mariann Fischer Boel.
Alle de, der kom til Bruxelles, da Danmark blev medlem i 1970'erne, går i disse år på pension. Imens står nye danskere ikke klar til at overtage, fortæller Mariann Fischer Boel.Foto: © European Community, 2009
Mads Bang
Danske embedsmænd og studerende dumper EU's ansættelsestest. Og bureaukratiske talenter vil hellere opbygge en karriere i Danmark end satse på at nå til tops i Bruxelles. Og det kan blive et problem for Danmarks position og indflydelse i det europæiske samarbejde, advarer Mariann Fischer Boel (V), tidligere minister og EU-kommissær. Hun står i spidsen for en dansk taskforce, som skal få flere danskere ind i EU-systemet.

Hvad betyder det for Danmarks indflydelse i EU, at vi har så få embedsmænd placeret i systemet?

"Hvis du kigger på situationen i dag, så ser det ikke så sort ud. Vi har en generaldirektør - og en række direktører, som aspirerer til at rykke højere op i systemet.

Problemet opstår, fordi alle de, der kom til Bruxelles, da Danmark blev medlem i 1970'erne, går på pension. Der er ikke nok unge, der starter på et lavere niveau og arbejder sig op igennem systemet. Det har vist sig, at unge danskere ikke består den eksamen, der giver adgang til arbejde i Kommissionen. Der må vi råbe vagt i gevær. Det er fødekæden, som vi primært har problemer med," siger Mariann Fischer Boel.

Er danske embedsmænd dårligere end embedsmænd fra andre lande?

Fakta

Altinget | Magt er et digitalt magasin om magten i EU.
Magasinet fokuserer blandt andet på magthierarkierne blandt kommissærer, europaparlamentarikere og EU's embedsmænd.

Læs blandt andet:

Danske kommissærers magt på rutsjetur
Hedder Danmarks næste kommissær Fogh eller Thorning?
Danmarks mest magtfulde parlamentariker
Patentdomstol giver mere EU
Portræt af EU-Kommissionens berygtede generalsekretær
Kronik af Anders Fogh Rasmussen: Stærkt Europa kræver stærkt militær

Hent magasinet her

"Nej, det mener jeg bestemt ikke. Man arbejder ikke nationalt i EU, og det er ikke sådan, at man arbejder for nationale interesser som embedsmænd. Men det er vigtigt, at der sidder nogen, så man kan blive informeret om, hvad der foregår i de enkelte generaldirektorater, og om hvor Danmark kan påvirke systemet.

Vi har stor nytte af at have centralt placerede folk, men det tørrer jo ud, hvis der ikke kommer unge ind i systemet. Men det har stået grelt til med de danske studerende og embedsmænd, som går til prøven for at søge ind i systemet. Så vi ser også på, hvordan man kan øve sig særligt til den prøve," konstaterer Mariann Fischer Boel.

Vi har stor nytte af at have centralt placerede folk, men det tørrer jo ud, hvis der ikke kommer unge ind i systemet.

Mariann Fischer Boel (V)
Tidligere EU-landbrugskommissær

Hvorfor er det så vigtigt med danske embedsmænd, når de ikke arbejder for nationale interesser?

"Vi har den danske repræsentation i Bruxelles. Og det er vigtigt, at de har nogen danske kontakter, som de kan ringe til. Det kan være på sundhedsområdet, hvor der sidder en dansk embedsmand. Og det er ikke sådan, at de sidder og fører dansk politik. Men den viden, de sidder med, er vigtig for Danmark, når der opstår en sag. Nu er det noget med mentol i cigaretter, som er højt på dagsordenen, og så kan man jo ringe til en dansk embedsmand i direktoratet for sundhed og spørge, hvor den her sag står. Det er det, der er vigtigt," siger Mariann Fischer Boel.

Der sidder en del danskere på centrale, poster, og en del har arbejdet sig op internt i EU. Ser I på andre veje til at arbejde sig til indflydelsesrige poster end ved at søge ind som nyuddannet?

"Der er nogle ting omkring optjeningen af anciennitet, som vi kigger på, fordi danske embedsmænd ikke får godskrevet deres anciennitet, når de har været ude. Det er klart, vi kan gøre det bedre. De forskellige ministerier kan også være bedre til at finde nogle dygtige medarbejdere, som kan tage et par år i Bruxelles, som så får at vide, at de kan optjene anciennitet, og at der står et godt job, når de vender hjem. Det vil være nogle af de anbefalinger, vi vil komme med," siger Mariann Fischer Boel.

Er der nogle specielle poster, du mener, at danske embedsmænd skal gå efter?

"Man skal gå efter de emner, der interesserer en. Det er den første betingelse for, at man få succes i sådan et job. Det afhænger jo af interesse, men det er klart, at sådan noget som generaldirektoraterne for budget eller handel er vigtige. Nu skal EU jo til at forhandle en handelsaftale med USA, så er det vigtigt, at man kan ringe til nogen, som kan fortælle, hvad der foregår," siger Mariann Fischer Boel.

En taskforce nedsat af Udenrigsministeriet kommer med sine anbefalinger i slutningen af året. Desuden vil den øverste embedsmand for EU's administration, generaldirektøren, komme til Danmark i oktober og vil holde oplæg om karrieremuligheder i EU-systemet på Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.

Artiklen er bragt første gang i Altinget | Magt. Du kan læse magasinet gratis her,

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mariann Fischer Boel

Fhv. EU-kommissær for landbrug og landdistriktsudvikling 2004-09, fhv. minister, MF 1990-2004 og byrådsmedlem, Munkebo (V)
Højere handelseksamen (1965)

0:000:00