Danske unge gider godt politik

INTERESSE: Andelen af danske unge, der ikke interesserer sig for politik, er den laveste blandt landene i OECD. Vi er endnu ikke i mål, mener forsker.

På trods af rygter om at være en selvcentreret selfie-generation, er den danske ungdom i toppen i OECD, hvad angår interessen i politik. Her i smuk forening på Ungdommens Folkemøde.  
På trods af rygter om at være en selvcentreret selfie-generation, er den danske ungdom i toppen i OECD, hvad angår interessen i politik. Her i smuk forening på Ungdommens Folkemøde.  Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Frederik Tillitz

Syv procent af de 15 til 29-årige i Danmark interesserer sig overhovedet ikke for politik.

Og det er sammen med de tyske unge den laveste andel blandt alle OECD's medlemslande, viser en undersøgelse.

I den modsatte ende af listen ligger de unge fra Litauen, hvor 59 procent svarer, at de er fløjtende ligeglade med politik.

”I Danmark er der en meget stærk norm for det at interessere sig for samfundet. Det er noget man gør, og det at deltage i demokratiet er noget, befolkningen vurderer til at være meget vigtigt,” siger Kasper Møller Hansen, professor ved Københavns Universitet.

Han nævner som eksempel, at det direkte står indskrevet i vores folkeskolelov, at man skal opdrage eleverne til at være stærke samfundsborgere.

"Vi har altså en tradition i Danmark – både historisk, lovmæssigt og institutionelt – for, at man interesserer sig for samfundet. Sådan er det ikke i alle andre lande,” siger han.

Til sammenligning siger 23 procent af de unge i Sverige og 15 procent i Norge, at de er aldeles ligeglade med politik.

DUF: Sådan bliver vi ikke portrætteret
Hos Dansk Ungdoms Fællesråd er man glade, men ikke overraskede over resultatet.

"De danske unge er nogle af dem, der er mest vidende og mest interesserede i politik og samfundet i det hele taget. Det er der stor grund til at glæde sig over," siger Kasper Sand Kjær, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd. 

Han mener dog ikke, at det er det billede, der oftest bliver tegnet af den danske ungdom.

"I den offentlige debat er der en tendens til at udstille unge som en egoistisk selfie-generation, der kun går op i dem selv. Det her viser, at det ikke er tilfældet. Vi har den ungdomsgeneration, der går mest op i det samfund, de er en del af," siger Kasper Sand Kjær.

Det må ikke blive en sovepude
Ifølge Kasper Møller Hansen er det dog vigtigt at pointere, at Danmarks ungdom stadig er mindre aktiv end gennemsnittet af de voksne danskere.

”Det er vigtigt, at man stadig holder fanen højt og forsætter de kampagner, for det må bestemt ikke blive en sovepude, at det generelt ser fint ud,” siger han.

Ifølge målingen fra OECD er det gennemsnitligt kun tre procent af den samlede danske befolkning, der giver udtryk for at være ligeglad med politik.

Undersøgelsen er foretaget mellem 2012 og 2014.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Kasper Sand Kjær

Selvstændig rådgiver, fhv. MF (S), formand, Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD)
bachelor i uddannelsesvidenskab (DPU, Aarhus Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024