Danske vælgere: Obama er socialdemokrat

USA: Socialdemokraterne scorer højest, når danskerne skal placere Barack Obama i et dansk parti. Rent faktisk hører han til i blå blok.
Hvis Barack Obama skulle være medlem af et parti i Danmark, mener knap hver tredje dansker, at han ville være medlem af Socialdemokraterne.
Hvis Barack Obama skulle være medlem af et parti i Danmark, mener knap hver tredje dansker, at han ville være medlem af Socialdemokraterne.Foto: www.barackobama.com
Anders Agner Pedersen

Hvis Demokraternes Barack Obama, der som bekendt i dag tages i ed som den 44. præsident i Amerika, skulle være medlem af et dansk parti, så ville det være et af oppositionspartierne.

I hvert fald, hvis man spørger danskerne. I en undersøgelse, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk hér i januar, placerer cirka 43 procent ham i den røde blok, altså hos enten Socialdemokraterne, De Radikale eller SF, mens kun godt 35 procent placerer ham i regeringens blå blok.

Det e især Socialdemokraterne, danskerne forbinder den nye præsident med. Og det selv om det er forkert, har det sin naturlige forklaring, fortæller USA-ekspert Mads Fuglede til Altinget.dk.

"Det er fordi, vi spejler amerikansk politik i dansk politik. Og i den logik, så bliver Republikanerne til den danske højrefløj, selv om de næsten ingenting har til fælles. Og så bliver den amerikanske venstrefløj, i denne her forstand Demokraterne, til den danske venstrefløj. Men den danske venstrefløj findes slet ikke på den måde i USA. Den er kun en meget lille del af det demokratiske parti. Men hovedparten af det demokratiske parti er mere til højre," forklarer Mads Fuglede, som dog ikke er så overrasket over, at så mange danskere tror, at Obama er socialdemokrat.

Fakta

Hvilket dansk parti ville Barack Obama tilhøre?

SF 4,2 %
Socialdemokraterne 29,4 %
De Radikale 9,1 %
Venstre 18,0 %
Konservative 17,2 %
Ved ikke 22,2 %

Antal respondenter i alt: 1278


Kilde: A&B Analyse

Obama tilhører den blå blok
"Nej, det overrasker mig ikke. Normalt ville det overraske mig, men under Clinton, som jo var meget mere højreorienteret end Barack Obama, der oplevede man blandt danskerne en forestilling om, at Clinton var socialdemokrat. Og man så aldrig på hans politik. Hvis man havde set den måde, som Clinton havde demonteret den amerikanske velfærdsstat på, så ville det aldrig have forekommet for en dansk socialdemokrat," siger Mads Fuglede.

Herhjemme er det ene regeringsparti - Venstre - venskabsparti med Demokraterne, mens det andet - Konservative - er venskabsparti med Republikanerne. 

I 90 procent af alle afstemninger ville han (Obama, red.) stemme sammen med den blå blok. Både omkring statens størrelse, og en lang række andre ting. Formentlig også de fleste værdispørgsmål.

Mads Fuglede
USA-ekspert

Læs interview med flere USA-eksperter om Obamas politiske ståsted på Altinget | Christiansborg (abonnement).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00