Danskerne: Offentlig vækst er vigtigere end skattelettelser

MÅLING: Vælgerne mener, at offentlig vækst er vigtigere end at få lettet skatten. Socialdemokraterne glæder sig, mens Venstre vil skærpe sine argumenter. V er nødt til at flytte dagsordenen, mener politisk analytiker.

Omkring halvdelen af danskerne ønsker offentlig vækst frem for skattelettelser.<br>
Omkring halvdelen af danskerne ønsker offentlig vækst frem for skattelettelser.
Foto: Colourbox.com
Hjalte T. H. Kragesteen

Et valg mellem vækst i den offentlige sektor eller skattelettelser.

Sådan lød det fra statsminister Helle Thorning Schmidt (S), da hun sparkede valgkampen i gang.

Og hvis danskerne tager den udlægning med i stemmeboksen, så står statsministeren med gode kort på hånden.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget. Her svarer 49 procent af danskerne, at de foretrækker mere offentlig vækst frem for at bruge penge på skattelettelser. 34 procent mener, at skattelettelse er vigtigere end offentlig vækst. 16 procent svarer ved ikke (se figur nedenfor).

Fakta
Spørgsmålet lød:
"
Hvilket af nedenstående udsagn er du mest enig i?"
  • Det er vigtigere at prioritere midler til skattelettelser frem for vækst i den offentlige sektor
  • Det er vigtigere at prioritere vækst i den offentlige sektor frem for skattelettelser
  • Ved ikke
Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 28. maj -1. juni 2015.

Kilde: Norstat

Danskernes holdning harmonerer umiddelbart dårligt med Venstres, der netop går til valg på at indføre et udgiftsstop i den offentlige sektor - også kaldet nulvækst - hvor begrundelsen er, at der blandt andet skal være penge til at lette skatten på arbejde.

I Venstre erklærer man sig alligevel på linje med danskerne:

Hvis Løkke vil tabe valget, så skal han bare blive ved med at insistere på, at valget skal handle om skattelettelser kontra vækst i det offentlige forbrug.

Erik Holstein
Politisk analytiker, Altinget

"Jeg tror, at mange danskere gerne vil have en bedre offentlig service, og det er Venstre enig i. Vi mener bare godt, at kvaliteten kan løftes, uden at man gør verdens største offentlige sektor endnu større," siger politisk ordfører Inger Støjberg (V).

Det lader bare ikke til, at danskerne er enige med jer i, at den offentlige sektor ikke skal være større?

"Så har jeg jo en opgave i at argumentere for min sag. For jeg mener ikke, at man kan sætte tingene så skarpt op over for hinanden. Man kan både få skattelettelser og prioritere den offentlige sektor," siger Inger Støjberg.

(Artiklen fortsætter under figuren)


Læs fakta om målingen till højre.

Hun peger på, at selvom Venstre samlet set ikke ønsker at bruge flere penge i den offentlige sektor, så vil partiet omprioritere flere midler til kernevelfærd. Venstre vil nemlig spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden og rulle regeringens udlændinge-lempelser tilbage:

"Det giver os 20 milliarder kroner over de kommende år. Og det er penge, som vi blandt andet kan investere i bedre velfærd," siger Inger Støjberg.

S: Et overbevisende resultat
Socialdemokraterne er som nævnt gået til valg på et ønske om, at den offentlige sektor skal vokse. Politisk ordfører Maja Panduro (S) tager godt imod målingen, som hun mener, er udtryk for at danskerne bakker op om partiets politik.

"Jeg synes, at det er et ret overbevisende resultat, fordi den borgerlige fløj lader som om, at man sagtens kan få det samme uden flere penge. Men det hopper danskerne ikke på," siger hun.

Hun køber ikke, at Venstre har råd til både at prioritere den offentlige sektor og skattelettelser.

"Det er helt fair, at man vil skære på ulandsbistanden. Men det er ikke fair at lade som om, at det kan finansiere de mange penge, man kommer til at mangle med nulvækst," siger Maja Panduro.

Går man ned i målingens undertal, hvor den statistiske usikkerhed stiger, kan man se en tydelig forskel på, hvilken blok vælgerne hælder til at stemme på. 59 procent af blå bloks vælgere mener således, at skattelettelser er vigtigst, mens 26 procent siger offentlig vækst. Helt omvendt forholder det sig i rød blok, hvor hele 78 procent af vælgerne mener, at offentlig vækst er vigtigere, mens blot 12 procent hellere ser skattelettelser.

Analytiker: Løkke skal flytte dagsorden
Dansk Folkepartis vælgere er mest splittede i spørgsmålet, hvor 40 procent peger på skattelettelser, mens 41 procent peger på offentlig vækst.

Og netop det hæfter Altingets politiske analytiker Erik Holstein sig ved.

"Det viser noget om, hvor sårbart et område, det er for Løkke. Hvis det her forbliver valgkampens hovedtema, så risikerer han, at en del DF-vælgere smutter tilbage til Socialdemokraterne," siger han.

Ifølge Erik Holstein er Venstre nødt til at få flyttet dagsordenen, hvis momentum skal tilbage til blå blok.

"Målingen understreger, at velfærdsdagsordenen er klart bedst for Thorning, og derfor skal Løkke hurtigst muligt have skiftet ud med noget værdipolitik, hvor de blå står langt stærkere. Hvis Løkke vil tabe valget, så skal han bare blive ved med at insistere på, at valget skal handle om skattelettelser kontra vækst i det offentlige forbrug," siger han.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)









0:000:00