Danskerne: S-regering bedst til at sikre jobs

JOB: Størstedelen af danskerne mener, at en S-ledet regering vil være bedst til at skabe job. Underligt, når VK vurderes bedst til økonomi, mener Ulla Tørnæs.
47 procent af vælgerne mener, at en S-ledet regering er bedst til at sikre arbejdspladser i Danmark. 40 procent peger på de borgerlige.
47 procent af vælgerne mener, at en S-ledet regering er bedst til at sikre arbejdspladser i Danmark. 40 procent peger på de borgerlige.Foto: Kristian Aaskov Nielsen / Altinget.dk
Kristian Aaskov Nielsen

I virkeligheden er varetagelsen af det samfundsøkonomiske ansvar det vigtigste. Det er afgørende for, hvor mange arbejdspladser der bliver oprettet. Her er der traditionelt en overvægt, der mener, at det er den borgerlige regering bedst til.

Ulla Tørnæs
Arbejdsmarkedsordfører, Venstre

Med Helle Thorning-Schmidt som statsminister mener størstedelen af danskerne, at der vil sikres flere arbejdspladser. Hele 47 procent peger på, at en S-ledet regering vil være bedst til at sikre arbejdspladser i Danmark. Det viser en måling, som A&B Analyse har fortaget for Altinget | Arbejdsmarked. 40 procent peger på den borgerlige regering.

VK-regeringen har generelt bedre målinger, når det kommer til økonomistyring og truende underskud på betalingsbalancen. Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs peger derfor på, at økonomistyring og arbejdspladser er to alen af et stykke.

"I virkeligheden er varetagelsen af det samfundsøkonomiske ansvar det vigtigste. Det er afgørende for, hvor mange arbejdspladser der bliver oprettet. Her er der traditionelt en overvægt, der mener, at det er den borgerlige regering bedst til," siger Ulla Tørnæs.

Alligevel erkender hun, at oppostionen på spørgsmålet om sikring af arbejdspladser er i front.

"Det er selvfølgelig ærgerligt, for den aktive arbejdsmarkedspolitik har vi jo lavet med et bredt flertal i Folketinget," siger Ulla Tørnæs.

Stærk tradition spiller ind
Hun peger også på, at der kan være tale om en automatreaktion blandt vælgerne.

"Der er en traditionel opfattelse af, hvordan de politiske partier ofte har reageret, og hvad de har stået for. Men det er en kendsgerning, at hvis man kigger på, hvad der er sket de seneste år, så er det faktisk lykkedes at fastholde mobiliteten på arbejdsmarkedet," siger Ulla Tørnæs med henvisning til, at en halv million danskere har skiftet job inden for det seneste år.

Denne traditionelle opfattelse mener Bent Bøgsted (DF) også spiller ind. Når det kommer til jobskabelse, vil vælgerne pege på, hvem der traditionelt har været stærkest på det område.

"Per tradition så ligger det i befolkningen, at Socialdemokraterne er et arbejderparti, og at de vil sikre arbejdspladser. Det har der altid været en tendens til, hvis det har haft noget med arbejdspladser at gøre. Det er den reflekshandling, der er afgørende," siger Bent Bøgsted.

Hver femte DF-vælger peger på S
Den tradition er tilsyneladende stærk blandt Dansk Folkepartis vælgere, hvor knap hver femte vil pege på en S-ledet regering som bedst til at sikre arbejdspladser i Danmark.

"Dansk Folkeparti er et midterparti, og vi har vælgere fra begge fløje. Vi har mange tidligere socialdemokrater, som i dag stemmer på Dansk Folkeparti, så det er klart, de peger på en socialdemokratisk ledet regering i dette spørgsmål," siger Bent Bøgsted.

Han mener dog, at vælgerne skal have tålmodighed med regeringens initiativer.

"Der er ikke et tiltag, der bliver lavet, som virker fra dag et," siger Bent Bøgsted, som blandt andet henviser til byggesektoren, som står mere stille end normalt grundet den usædvanlig hårde vinter.

Dokumentation

Spørgsmål:
"Hvilken regering, mener du, vil være bedst til at sikre arbejdspladser i Danmark?"

 Total
En socialdemokratisk regering47.5
En borgerlig regering40.4
Ved ikke12.1

 

 




 
 DFKVSRSFEL
En socialdemokratisk regering

18.3

3.84.391.359.181.0

89.7

En borgerlig regering58.083.889.43.3 13.62.40.0 
Ved ikke23.712.46.45.427.316.710.3

Undersøgelsen er foretaget på nettet af A & B Analyse for Altinget.dk ultimo februar 2010. Den er baseret på 1119 repræsentativt udvalgte svarpersoner.

Grafik: Tyson Lyall


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00