David Trads: Det racistiske højre taber heldigvis terræn

KLUMME: En del tyder på, at vælgerne mest af alt bruger denne verdens Le Pen’er, Wilders’er og Vermund’er som en megafon til at råbe de mere etablerede politikere op om problemer, de hidtil har handlet for lidt på.

Lige efter det tragiske valg af Donald Trump frygtede jeg, at det racistiske højre ville storme frem i Europa, men det ser heldigvis ud til at gå den anden vej. Se engang rundt i Europa:

For det første – Frankrig:
Marine Le Pen, leder af fremmedfjendske Front Nationale, er videre til anden runde af præsidentvalget, men stærkt svækket. Ved valget til Europa-Parlamentet fik hendes parti 27 procent. Det stod hun også til indtil for få uger siden. Hun endte med sølle 21,3 procent.

For det andet – Holland:
Geert Wilders, leder af det direkte racistiske Frihedspartiet, fik slet, slet ikke det forventede resultat ved det hollandske valg i marts. I ugerne op til valget gik han fra næsten 25 procent i målingerne til sølle 13,1 procent ved valget. Han er nu en skygge af sig selv.

Læs mere: Fransk valg: Macron og Le Pen går videre til anden runde

For det tredje – Storbritannien:
Nigel Farage, leder af det dybt fremmedfjendske UKIP, har oplevet stærkt faldende indflydelse siden Brexit. Dengang stod partiet til tæt på 20 procent af stemmerne til det britiske valg. I de seneste målinger op til valget i juni er de nede på syv procent. Farages kamp taber opbakning.

For det fjerde – Tyskland:
Frauke Petry, leder af det racistiske Alternative für Deutschland, er hvirvlet ind i en intern ledelseskonflikt, som er ved at knække partiet op til valget i september. Ved årets begyndelse lå partiet tæt på 20 procent. Nu er de i reglen under 10 procent. Hun taber indflydelse dagligt.

For det femte – Østrig:
Norbert Hofer, præsidentkandidat for det fremmedfjendske Frihedsparti, førte i månedsvis i meningsmålinger op til præsidentvalget i december sidste år, men endte alligevel med at tabe klart. Hofers nederlag var første signal om, at det yderste højre i Europa ramte en mur.

Der er europæiske undtagelser for denne trend:
I Sverige, hvor Sveriges Demokraterne, et yderligtgående højreparti, stabilt står til godt 20 procent; i Italien, hvor Lega Nord, også et ekstremt højreparti, konstant står til 15 procent; og i Danmark, hvor Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige tilsammen er tæt på 20 procent.

Læs mere: Europas skæbneår 2017

Men – og det er et meget vigtigt men – der synes lige nu ret langt til de tre klimakser, som det yderste højre har oplevet de seneste par år: Flygtningekrisens højdepunkt i sommeren 2015, briternes Brexit i sommeren 2016, og Trumps valgsejr i efteråret 2016.

Har man lov at håbe, at de europæiske vælgere er vågnet, kommet lidt mere til fornuft og er begyndt at falde mindre for fristelsen til det populistiske og fremmedfjendske, ofte direkte racistiske, højres nemme løsninger på svære problemer?

Ja – for tallene taler deres eget sprog:

Selv når det går allerbedst for det yderste højre – typisk omkring store muslimske flygtningestrømme og aktuelle terrorhandlinger fra islamister – ser de ikke ud til at kunne komme højere end 25 til 30 procent opbakning i Vesteuropa.

Straks der opstår en fornemmelse hos vælgerne af, at de etablerede partier tager hånd om de problemer, som højre-ekstremisterne råber op om, så falder opbakningen til det yderste højre til typisk det halve. Det er faktisk ret dramatiske – og stærkt opmuntrende – tal.

En del tyder på, at vælgerne mest af alt bruger denne verdens Le Pen’er, Farage’r, Petry’er, Wilders’er og Vermund’er som det, man oftest bruger populister til – nemlig som en megafon til at råbe de mere etablerede politikere op om problemer, de hidtil har handlet for lidt på.

Derfor er det reelt at tro på – i hvert fald håbe på – at 2017 bliver et ringe år for højrepopulismen. Tak for det.

......

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel David Trads: LA er stadig en succes, men nu kommer testen David Trads: LA er stadig en succes, men nu kommer testen Næste artikel Trads: Jyske Bank er en kynisk, grådig virksomhed Trads: Jyske Bank er en kynisk, grådig virksomhed
 • Anmeld

  Ejvind Hviid kristiansen · Pensionist

  Bestilt arbejde.

  Det kan undre at de 2 tabende partier i det Franske valg, straks begynder at anbefale deres vælgere at stemme på finansmanden Macron, der er indædt tilhænger af EU og vil udbygge det, således at det får endnu flere beføjelser, hvilket jo vil være en katastrofe.
  Nu er det jo man har set gentagne gange at der jo er ubegrænsede midler i EU og at de bliver strøet rundt til højre og venstre, så er det man tænker, er det evt. betalt arbejde for at forhindre Marine Le Pen, som størsteparten af Europas befolkning ønsker skal vinde, for at få en mulighed for at følge England.

 • Anmeld

  Kim Hansen · Gastronomi

  Ejvind Hviid Kristiansen.

  Godt formuleret. Jeg sad pudsigt nok og tænkte nøjagtig det samme som du har beskrevet. MVH

 • Anmeld

  Poul B. · pensionist, iagttager

  Europa -på selvmordskurs -sejler videre...OG

  ...David Strads er med ombord. God rejse Trads

 • Anmeld

  Arne Steen Jensen · Dansker

  UNIONEN ( Det Fjerde Rige )

  Unionen er en forfejlet politik mod nationalstaterne i Europa, og mod de europæiske befolkninger. Lad os kæmpe for den frihed DANMARK fik i 1945.

 • Anmeld

  John Rasmussen · Pensionist

  Racisme

  David Trads ved end ikke hvad racisme er, men trækker kortet uden omtanke.

 • Anmeld

  svend erik sørensen · konsulent

  føleren Trads

  'racistisk', 'fremmedfjendsk', 'ydertliggående højre' og 'højre-ekstremister' - anvendt så omfattende på så lidt plads. Følelserne er uden på trøjen. Hvor er han dog en sølle journalist.

 • Anmeld

  Erik · Direktør for "Udrydelse ar lyserøde fjolser"

  David Trash

  Hvilken planet kommer du fra???
  Din latterlige fremturen bære tydligt præg af din nervøsitet! For du ved jo godt at du ikke har ret. Du ved jo godt at du .....med vilje fejlvurdere situationen totalt!

 • Anmeld

  Jens Beck Madsen

  Kære Hr. Trads

  Det er også svært at opnå et godt valgresultat når man kæmper imod den samlede politiske elite, teknokraterne fra EU og 99% af den samlede presse

 • Anmeld

  Anita B. Sørensen · Tænkende jordboer

  Hr Trads' juvenile perfiditeter

  Jeg kan ikke lade være med at spørge hr Trads, er der nogen på højre side i vores folketingssal, du IKKE kalder "yderste højre"? Du er gennemskuet forlængst, du ejer på tragisk vis ikke evnen til at nuancere i dine utallige angreb på anderledes tænkende mennesker. Tillige at kalde navngivne politikere i det danske landskab for racister? Ejer du ingen skam i livet?

 • Anmeld

  Lars · CEO

  Trads tager som sædvanlig helt fejl

  Det, der sker, er at de andre partier overtager protestpartiernes politik. Så de vinder selv hvis de ikke kommer i regering. I øvrigt er Le Pen og Wilders økonomisk på ventrefløjen. Pernille vermund er økonomisk liberal, men bestemt ikke racist.

 • Anmeld

  Peter Haakon Boa

  Trads stjæler artikel fra TIME

  Hvis ikke den er planket er den i det mindste stærkt inspireret af en artikel i TIME af 24. april. http://time.com/4752762/europe-populism-nationalism-le-pen-france-election/?xid=newsletter-brief

 • Anmeld

  Thomas Eilertsen · Lærer

  Injurierende lommefilosofi uden virkelighed

  Når nu Trads, som Pernille Skipper i sidste uge, så let kaster med racismebeskyldninger mod alverdens borgerlige eller nationale partier, må det være et udtrk for at venstrefløjen nu for alvor begynder at fodre sine vælgere med frygten for de uhyggelige umennesker, vi lærte om i skolen.
  Og fodrer man længe nok, skal de jo som bekendt nok til sidst tro at det må være sandheden.
  Så lad dog en dommer komme til bordet, Hr. Trads. Hvis du melder racisme ud i offentligheden, bør du vel også turde melde det til lovens arm?
  Eller er du bare ude med de populistiske perfiditeter og løgnagtige følelser igen? Som du har gjort det før.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  Trads igen.

  Så er David Trads der igen. Som sædvanligt skal højrefløjen have et hak over tuden. Hvornår indser Trads at de traditionelle partier har spillet totalt fallit.
  Når vi ser, hvad der er sket i det forløbne år af fadæser, den største er nok EUs totale svigt i forbindelse med migranttilstrømningen til Europa (EU) er det fuldt ud forståeligt at almindelige mennesker har fået nok af elitens misgerninger.
  Jeg er overbevist om at hvis de traditionelle politikere ikke tager sig alvorligt sammen, vil de få meget svært ved at kunne manifestere sig i MEGET LANG TID FREMOVER.
  Jeg har fuld forståelse for højrefløjens fremgang. Er selv på den fløj.
  Jeg synes at Trads snart skal se at få kikkerten væk fra det blinde øje, og få den flyttet over på det seende. Men det er vel for meget forlangt af en mand med hans snævert synet hed.

 • Anmeld

  Henrik V Blunck · Blogger og kommentator

  Du lever jo helt på månen, David

  Lige her tager du så grundigt fejl. Se bare BTs undersøgelse hvor 56% af de 1500 danskere, der stemte online ville have stemt på Le Pen. Hendes midlertidige nedlæggelse af sin rolle som formand for Front National, hvor hun også har sagt at 10 procentpoint ikke er noget problem ER desværre nok ikke noget problem.

  Misforstå mig endelig ikke. Jeg bryder mig ikke om Le Pen, men når man ser en høm-høm på fortovet, er det bedre at gå udenom den (eller samle den op, så andre ikke skvatter i den!) end at tale sig til, at den ikke eksisterer. Nu er det altså på tide, at kommentator-rollen også er virkeligheden, der behandles.

  Vi kan meget vel blive mindst lige så overraskede på 2. valgrunde som vi blev med Trump.

  PS: Om racismen taber terræn? Nej, kke spor. Den skjuler sig bare bedre i takt med, at alle partier går mod højre. Så nemt kan det vel siges? :-)

 • Anmeld

  Jette

  Ja, et stakkels pjok.

  Ja,pjok er den helt korrekte titel.Danske pjokkemedier er da også helt vilde med ethvert tilgængeligt pjok. Der er altid spalteplads og sendetid på samtlige kanaler til dette overeksponerede pjok.

 • Anmeld

  Hans Ersgaard

  Trads ideologiske standpunkt

  Indlægget viser at Trads ideologisk må befinde sig i et testoteron frit område, hvor smukkere råber. Om han er moskovit eller pegengeser (stavemåden tilsigtet) kan man ikke afgøre men det bliver kun til tøsefornærmede småbjæf. Måske pinligt men urealistisk og uinteressant for den mere vidende del af befolkningen

 • Anmeld

  Finn Edtwodth · Konsulent

  Tillader Altinget alt?

  Man undrer sig ...

  Tillader Altinget manipulation med fakta?

  Gang på gang manipulere Hr. Trads med virkeligheden. Hverken Le Pen eller Wilders gik tilbage.

  Tillader Altinget injuriende indlæg?

  David Trads beskylder både direkte og indirekte Pernille Vermund for at være racist/nazist.

  Han har INGEN dokumentation for dette.

  Han har før beskyldt mennesker, som har været helt uskyldige. Og tog år om at indrømme det.

  Hvad er Altingets bundniveau egentligt?

  Hvordan kan man forsvare at David Trads gang på gang sviner folk til og så bagefter skriver endnu et indlæg hvor han så spiller offerkortet.

  Det ville klæde Altinget at komme med et svar

 • Anmeld

  Poul B. · pensionist, iagttager

  Holstein kommer nok med svaret. Trads er udenfor rækkevidde

  Da jeg var dreng, var det smaddersjovt at hive en vinge af en stueflue og se den fise rundt på bordet. Vi legede med stenkugler, og den, hvis flue snurrede længst, fik en stenkugle af hver af de andre.
  Trads hiver ikke vingerne af en flue. Det er han for hjertekær til (ærligt ment. Han har sine gode sider?), men han har andre 'lyster', ser jeg.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen. · Pensionist.

  Trads igen.

  Ja, jeg har også tit spurgt mig selv om, hvorfor David Trads snart sagt overalt kan fremsætte sine udgydelser, men heldigvis er det muligt, flere steder at imødegå hans vås. Hvis jeg har forstået det ret, så er Altingets logo halvt rødt, halvt blåt, som kan betyde at alle har ret til at skrive i avisen, uanset partifarve.. Lad blot Trads fremstille sin uvidenhed så meget som muligt, så vi andre kan få indsigt i , hvor naive mennesker kan være.

 • Anmeld

  Emil Eiberg-Jensen

  Mon David Trads er ved at springe ud som rascist med sin del sætning om vælgere der vil:

  ... 'råbe de mere etablerede politikere op om problemer, de hidtil har handlet for lidt på'..?

 • Anmeld

  Albert Nielsen

  Jeg kan kun beundre David Trads

  jeg kunne umuligt skrive en artikel, hvis jeg var i spændetrøje.

 • Anmeld

  Emil Eiberg-Jensen

  De indvandrings afvisende politikere har vel ført deres sag til en bredt funderet sejr

  når de andre politiske partier i Frankrig, Holland og Danmark, i de seneste år har valgt at revidere deres partiers indvandrings politik i de indvandrings afvisende politiske partiers retning...

  Mon ikke Le Pen, Wilders og Vermund er glade for at deres bekymringer og argumenter bliver bredt accepterede over hele Europa, - også selv om deres parlamentarisk uerfarne partier ikke behøver at bøvle med et regeringsansvar.

 • Anmeld

  steen andersen

  Udenfor rækkevidde

  Nu har Trads da fundet stupide ytringers holdeplads - han har længe været undervejs, nu er han landet på journalismens endestation/losseplads.
  Mon ikke han trænger til en MEGET lang ferie?

 • Anmeld

  Preben Skjoeth · tidl. redaktør

  Ligegyldige Trads

  Der er vel efterhånden ikke ret mange, som tager David Trads alvorligt. Den ensidige, og provokerende facon, klæder ikke Trads, men spørgsmålet er så bare, om det er ren provokation, eller om det er fordi Trads er naiv eller dum.

  En ting er sikkert, og det er at Trads, som så mange gange før, i den grad fejler med sine budskaber. Selvforherligelse og bedrevidenhed er åbenbart kodeordene for David Trads.

  Tak for kaffe, siger jeg blot.

 • Anmeld

  Svend Pedersen · Rød pensionist

  Helt fint Trads

  Flot Trads. Bare bliv ved. Husk, at er den hund i flokken der hyler, der er blevet ramt. Så sving bare pisken, så vi kan få hylende morsomme svar at glæde os over

 • Anmeld

  Jørgen Lundsgaard

  Trads er lavmålet - Hvor rød skal Altinget være for at Holstein er tilfreds

  Hvordan kan Altinget give plads til en så dårlig journalist som trads - uforståeligt
  Vi har igen set et useriøst angreb på en person som Vermund, - sidste gang var det den forh statsminister Anders Fogh.
  Hvis Altinget fremover skal tages alvorligt, må dårlige og useriøse journalister som Trads ikke gives spalteplads.

 • Anmeld

  Jan Spedsbjerg

  Racisme?

  Det undrer mig at Trads altid sætter lighedstegn mellem indvandrerskepsis og racisme.

 • Anmeld

  Poul Sivertsen

  David Trads og de etablerede partier tager ikke hånd om problemerne!!

  David Trads skriver, at de etablerede partier ikke tager hånd om problemerne! Medmindre der bliver råbt op om dem. Dermed udstiller han sin og deres inkompetence.

  Stem derfor ikke på de etablerede partier. Få Dansk Samling opstillingsberettiget til Folketinget. Et parti du kan stole på.

 • Anmeld

  Jörgen Lindhagen · Folke pensionist

  Bliv endelig ved Trads:

  Jo mere du dummer dig og viser virkelighedens verden hvem du er, nu bedre. så bare bliv ved.

  Jeg tror du er i tät förbindelse med ham de Kalder

  FANDEN

  Tag og vågn op af Tornerose sövnen

  De sidste 15 /. 20 år har dem du er så glad for, begäet de
  Ondeste tänkelige gärninger.

  Er det du sammen med dine med sammensvorne vil have skal förtsätte.

  Dine holdninger er värre end Adolf Hitlers, det tog ham
  Ca. 10 - 12 år at få Alla Eropas byer til at ligne det

  Aleppo

  I Syrien som Aleppo ser ud idag.

  Hvis du og dine sammensvorne ikke vågner op så kan jeg
  Love dig for at det ikke dennegang vil Tage den samme tid som Hitler brugte men kun den halve

  Og vi vinder ikke denne kamp

  Og ved du Hvorfor , det skal jeg sige ikke bare dig men allé som läser Dette .

  Vi sov i timen för 19 14

  Vi sov igen i timen i 19 30 erne

  Og i fald vi ikke vågner op snart så gentager historien sig,
  Som den altid har gjort det:

  FREMTIDEN bliver ligesom FORTIDEN

  FORTIDEN bliver igen en ny fremtid der kommer til at ligne FORTIDEN til forveksling og så dan har historien igen og igen gået så länge der har väret mennesker på

  Jorden

  Så Hr DAVID. TRADS

  JEG vil på Mine knä bede dig om at vågne op af

  TORNEROSE. SÖVNEN

  Sammen med ALLA. Dine venner

  Og väre med til at rede vores Allé sammen jordklode fra
  Den truende katastrofe vi uden tvivl er igang med, nemlig at FREMTIDEN til forveksling kommer til At ligne

  Og så vil jeg sluttelig TAKKE. dig så Mange gange fordi du med dine skriverier på trods alt er med til at väkke rigtig
  Mange mennesker op af

  TORNEROSE SÖVNEN

  Venligst Jörgen Lindhagen