Kommentar af 
David Trads

David Trads: Det racistiske højre taber heldigvis terræn

KLUMME: En del tyder på, at vælgerne mest af alt bruger denne verdens Le Pen’er, Wilders’er og Vermund’er som en megafon til at råbe de mere etablerede politikere op om problemer, de hidtil har handlet for lidt på.

MEGAFONER: Højrepolitikere som Le Pen og Wilders bruges af vælgerne til at vække de etablerede politikere.
MEGAFONER: Højrepolitikere som Le Pen og Wilders bruges af vælgerne til at vække de etablerede politikere.Foto: AFP/Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lige efter det tragiske valg af Donald Trump frygtede jeg, at det racistiske højre ville storme frem i Europa, men det ser heldigvis ud til at gå den anden vej. Se engang rundt i Europa:

For det første – Frankrig:
Marine Le Pen, leder af fremmedfjendske Front Nationale, er videre til anden runde af præsidentvalget, men stærkt svækket. Ved valget til Europa-Parlamentet fik hendes parti 27 procent. Det stod hun også til indtil for få uger siden. Hun endte med sølle 21,3 procent.

For det andet – Holland:
Geert Wilders, leder af det direkte racistiske Frihedspartiet, fik slet, slet ikke det forventede resultat ved det hollandske valg i marts. I ugerne op til valget gik han fra næsten 25 procent i målingerne til sølle 13,1 procent ved valget. Han er nu en skygge af sig selv.

Læs mere: Fransk valg: Macron og Le Pen går videre til anden runde

Straks der opstår en fornemmelse hos vælgerne af, at de etablerede partier tager hånd om de problemer, som højre-ekstremisterne råber op om, så falder opbakningen til det yderste højre til typisk det halve.

David Trads

For det tredje – Storbritannien:
Nigel Farage, leder af det dybt fremmedfjendske UKIP, har oplevet stærkt faldende indflydelse siden Brexit. Dengang stod partiet til tæt på 20 procent af stemmerne til det britiske valg. I de seneste målinger op til valget i juni er de nede på syv procent. Farages kamp taber opbakning.

For det fjerde – Tyskland:
Frauke Petry, leder af det racistiske Alternative für Deutschland, er hvirvlet ind i en intern ledelseskonflikt, som er ved at knække partiet op til valget i september. Ved årets begyndelse lå partiet tæt på 20 procent. Nu er de i reglen under 10 procent. Hun taber indflydelse dagligt.

For det femte – Østrig:
Norbert Hofer, præsidentkandidat for det fremmedfjendske Frihedsparti, førte i månedsvis i meningsmålinger op til præsidentvalget i december sidste år, men endte alligevel med at tabe klart. Hofers nederlag var første signal om, at det yderste højre i Europa ramte en mur.

Der er europæiske undtagelser for denne trend:
I Sverige, hvor Sveriges Demokraterne, et yderligtgående højreparti, stabilt står til godt 20 procent; i Italien, hvor Lega Nord, også et ekstremt højreparti, konstant står til 15 procent; og i Danmark, hvor Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige tilsammen er tæt på 20 procent.

Læs mere: Europas skæbneår 2017

Men – og det er et meget vigtigt men – der synes lige nu ret langt til de tre klimakser, som det yderste højre har oplevet de seneste par år: Flygtningekrisens højdepunkt i sommeren 2015, briternes Brexit i sommeren 2016, og Trumps valgsejr i efteråret 2016.

Har man lov at håbe, at de europæiske vælgere er vågnet, kommet lidt mere til fornuft og er begyndt at falde mindre for fristelsen til det populistiske og fremmedfjendske, ofte direkte racistiske, højres nemme løsninger på svære problemer?

Ja – for tallene taler deres eget sprog:

Selv når det går allerbedst for det yderste højre – typisk omkring store muslimske flygtningestrømme og aktuelle terrorhandlinger fra islamister – ser de ikke ud til at kunne komme højere end 25 til 30 procent opbakning i Vesteuropa.

Straks der opstår en fornemmelse hos vælgerne af, at de etablerede partier tager hånd om de problemer, som højre-ekstremisterne råber op om, så falder opbakningen til det yderste højre til typisk det halve. Det er faktisk ret dramatiske – og stærkt opmuntrende – tal.

En del tyder på, at vælgerne mest af alt bruger denne verdens Le Pen’er, Farage’r, Petry’er, Wilders’er og Vermund’er som det, man oftest bruger populister til – nemlig som en megafon til at råbe de mere etablerede politikere op om problemer, de hidtil har handlet for lidt på.

Derfor er det reelt at tro på – i hvert fald håbe på – at 2017 bliver et ringe år for højrepopulismen. Tak for det.

......

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00