Kommentar af 
David Trads

David Trads: Håbet er ude. Med teflon-Trump har en sexkrænker kurs mod Det Hvide Hus

Trumps meningsmålinger er fremragende, mens Bidens simpelthen er håbløse. Virkeligheden er, at vi igen er nødt til at forberede os på, at Trump kan blive præsident, skriver David Trads.

Virkeligheden er, at mens Trump går frem, så går Biden tilbage. I den nyeste måling mener 63 procent, at Biden ikke har den mentale styrke til at være præsident, skriver David Trads.
Virkeligheden er, at mens Trump går frem, så går Biden tilbage. I den nyeste måling mener 63 procent, at Biden ikke har den mentale styrke til at være præsident, skriver David Trads.Foto: Brian Snyder/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Til alle dem, der selvsikkert afviser, at Donald Trump igen kan blive USA's præsident – senest Ulrik Federspiel, dansk diplomatis grand old man – er der åbenbart brug for et reality check:

I en spritny meningsmåling, bragt i Washington Post og ABC News, brager Trump frem. I kampen om at blive republikansk præsidentkandidat er han suveræn. Tæt på halvdelen peger på ham, mere end dobbelt så mange som på nummer to, Floridas Ron DeSantis.

Ifølge den konventionelle analyse, også her i landet, er der et men. For det er meget muligt, at han kan blive sit partis kandidat, fordi hans base bliver opildnet af ham, men præsident, det bliver han ikke igen, for midtervælgerne kan ikke holde ham ud.

Læs også

Time to wake up: I den nye måling står han til at besejre Joe Biden – vel og mærke med fynd og klem. 44 procent til Trump, 38 procent til Biden, resten er ubesluttede. Det er et forspring på seks procentpoint. En af de bedste målinger for eks-præsidenten i årevis.

Trump kan simpelthen gå på vandet. Alt – som i A-L-T – synes at prelle af på ham:

Den kortvarige anholdelse og officielle anklage for at have udbetalt ulovlige penge til pornostjernen Stormy Daniels – og nu en egentligt dom, i en rigtig domstol, for seksuelt at have forgrebet sig på brevkasseredaktøren E. Jean Carroll, styrker ham.

Disse sager ville have knækket enhver anden politisk kandidat. Ikke en eneste af dem ser ud til at svække Trump

David Trads

Læg dertil de langt mere alvorlige sager, der er under efterforskning – om at have stjålet dybt hemmelige statshemmeligheder; om at have opfordret til kupforsøget mod Kongressen i januar, 2021; om at have forsøgt at omgøre valgresultatet i Georgia, så han kunne vinde delstaten; og, nå, ja, om at have fuppet og svindlet banker i sit forretningsimperium.

Bare en eneste af disse sager ville have knækket enhver anden politisk kandidat. Ikke en eneste af dem ser ud til at svække Trump.

I et land, hvor (næsten) halvdelen tror, at valget i 2020, som Trump fuldkommen klart tabte med syv millioner stemmer, var løgn og bedrag, er ingenting, som det plejer, eller som det burde. USA ligner en demokratisk bananrepublik.

Læs også

Da Trump onsdag aften var gæst i et CNN-program foran et venligtsindet, republikansk publikum i New Hampshire, jublede, klappede og grinte de, mens han hånede den kvinde, han netop er blevet dømt til at betale fem millioner dollar i erstatning.

Engang var Amerika et moralsk land, ingen mere end republikanerne i egen selvforståelse. I dag rækker det ikke at hævde, at Trumps kult er dobbeltmoralsk eller hyklerisk. Nej, de er helt uden moral.

Men lige meget hvor bizar den uomgængelige nation ser ud på bekvem afstand, så er virkeligheden, at vi er nødt til at forberede os på, at Trump igen kan blive præsident.

Biden er, trods åbenlyst gode politiske resultater, en virkelig, virkelig svag kandidat

David Trads

Man kan ikke overdrive, hvor dramatisk det vil blive. Bare et eksempel: Under CNN-interviewet afviste eks-præsidenten at kritisere Vladimir Putin eller bakke op om Ukraine. It’s crazy – for nu at bruge et ikonisk Uffe Elbæk-citat.

Republikanerne bakker op om Trump, fordi et flertal af dem holder af hans politik – stop woke-bølgen, stop fri abort, stop politisk korrekthed, stop europæiseringen, stop minoriteterne, stop våbenmodstanden, og, nå, ja, underforstået med hundefløjten, sørg for, at hvide, især hvide mænd, får den magt tilbage, de havde i det 20. århundrede.

Well, Donald is Donald,” som jeg har hørt tusinde gange, når jeg har konfronteret republikanske kernevælgere og gode kirkegængere ude i Midtvesten.

Læs også

De ved godt, at han privat er en skidt karakter, som de ikke ville ønske deres søster eller datter mødte alene, men politisk elsker de ham og hans Make America Great Again. Derfor står han så stærkt.

Demokraterne gør også livet nemmere for ham. Kroningen af Joe Biden som kandidat igen i 2024 kom i denne uge, da en stribe topdemokrater, der potentielt kunne være kandidater selv (for eksempel senator Elisabeth Warren, Massachusetts, og senator Cory Booker, New Jersey) massivt støttede ham.

Alle synger med i koret bag Biden. Alle retter ind. Men Biden er, trods åbenlyst gode politiske resultater, en virkelig, virkelig svag kandidat:

Virkeligheden er, at mens Trump går frem, så går Biden tilbage

David Trads

Den store måling i Washington Post/ABC News viste en stribe underliggende tal, som bør få enhver Demokrat – og enhver demokrat med lille d i hele verden – til at ryste af skræk. Tag bare de tre værste:

For det første: Et klart flertal af vælgere, der siger, de enten vil stemme eller formentligt vil stemme på partiet, siger, at de ønsker en anden kandidat end Biden.

For det andet: Næsten to ud af tre amerikanere mener ikke, at Biden har den mentale styrke til at passe jobbet. Kodesprog for: Han er for gammel.

For det tredje: Kun hver tredje af alle vælgere mener, han er bedst til at styre økonomien.

Bidens tal er simpelthen håbløse, Trumps tal er derimod fremragende.

Læs også

Og, ja, ja, der er lang tid til valget, bolden er rund, og så længe alle stemmerne ikke er talt op og alt det, vi kan finde på at sige. Men virkeligheden er, at mens Trump går frem, så går Biden tilbage. Lad min understrege pointen:

I 2020 mente 43 procent, at Biden ikke havde den mentale styrke til at være præsident. I 2022 var tallet steget til 54 procent. I den nye måling er det 63 procent.

Der er ikke meget håb tilbage. God Bless America, som man siger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Ulrik A. Federspiel

Fhv. departementschef, Statsministeriet og direktør, Udenrigsministeriet, fhv. ambassadør, særlig rådgiver i Haldor Topsøe 2017-, formand for Det Udenrigspolitiske Selskab 2019-
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00