Kommentar af 
David Trads

David Trads: Lyt for Guds skyld aldrig til Fogh. Det er livsfarligt

Hvis Vesten vælger at følge Anders Fogh Rasmussens udenrigspolitiske råd, ender vi i direkte krig med både Rusland og Kina, mener David Trads. 

Tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tager stort set altid fejl i de store udenrigspolitiske spørgsmål. Med katastrofale konsekvenser til følge, skriver David Trads.
Tidligere statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tager stort set altid fejl i de store udenrigspolitiske spørgsmål. Med katastrofale konsekvenser til følge, skriver David Trads.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ingen ved rigtigt om det, som Anders Fogh Rasmussen går rundt og siger, er noget, han reelt mener, eller noget, han siger, fordi han får penge for det…men jeg vil godt advare mod hans seneste to eksperimenter:

Først Ukraine: I The Guardian forudser og blåstempler han reelt, at enkelte Nato-lande vil sende tropper i direkte kamp i Ukraine mod Rusland. Dernæst Kina: Under en rejse til Taiwan opfordrer han Vesten til at reagere lige så hårdt over for Beijing, hvis Kina angriber Taiwan, som tilfældet er over for Moskva i dag.

Tillad mig at oversætte ovenstående til letforståeligt dansk – (og i parentes minde om, at Fogh er på lønningslisten i Kyiv og Taipei):

Hvis det stod til Fogh, tidligere statsminister og tidligere Nato-generalsekretær, så ender Nato i direkte krig med Rusland, en atomar supermagt, og Kina, en militær og økonomisk supermagt.

Altid vil han maksimere konflikten, altid vil han buldre løs og true, altid er han parat til at sætte hårdt mod hårdt, altid er han parat til at gribe til våben.

David Trads

Konsekvenserne kan ikke være anderledes - eller mindre dramatiske:

Hvis eksempelvis Polen, som Fogh taler om, går i direkte krig med Rusland i Ukraine, ja, så er Nato reelt i krig med Putin, især hvis han i givet fald ville slå tilbage mod Polen. Så ville musketereden træde i kraft. Nato i krig. Det samme gælder selvsagt i forhold til Kina.

Det er sådan, det altid er med Fogh i forsvars-, udenrigs- og sikkerhedspolitik:

Altid vil han maksimere konflikten, altid vil han buldre løs og true, altid er han parat til at sætte hårdt mod hårdt, altid er han parat til at gribe til våben.

Det er, som om Fogh kun har et redskab – nemlig en hammer – i sin værktøjskasse, og at han derfor tror, at alle problemer er et søm, der skal hamres på plads. Der går en lige linje fra hans berygtede modstand mod ’rundkredspædagogik’ til hans afsky for blød magt. Altid knytnæven frem. Aldrig, aldrig en udstrakt hånd frem. Altid krudt og kugler. Aldrig, aldrig diplomati. Og, nå, ja, så tager han næsten altid fejl, når det gælder: Mere om det om lidt.

For tillad mig allerførst at minde om, at Fogh som statsminister stod bag den værste udenrigspolitiske beslutning i dette århundrede – ja, en af de historisk værste overhovedet:

Den ulovlige invasion af Irak i 2003!

Den blev gennemtvunget uden om FN’s Sikkerhedsråd, moslet igennem Folketinget med snævrest muligt flertal, og gennemført trods splittelse i Nato, hvor eksempelvis Frankrig og Tyskland ikke ville være med.

Foghs udenrigspolitiske kompas, da han var statsminister, ramte i så ofte forkert, at man tror, det er løgn.

David Trads

Irak-krigen var en katastrofe på alle tænkelige parametre, som burde diskvalificere Fogh:

For det første – konkret: Hundredtusindvis af dræbte irakere, millioner af fordrevne flygtninge, et komplet iturevet land. Otte døde danske soldater, mange flere handicappet af PTSD. Alt sammen i en unødvendig krig. Bush, Blair og Fogh burde retsforfølges.

For det andet – taktisk: Irak-krigens brutalitet og overtrædelser af alle de regler, vi plejer at kæmpe for – fosforbomber, Abu Ghraib-fængslet, Guantanamo, tortur, hemmelige fængsler – betød, at Vesten som ide kollapsede. Legitimiteten forsvandt. Danmark trukket ned i sølet.

For det tredje – strategisk: Det ensidige fokus på ’krigen mod terror’ i 2000’erne og 2010’erne gav i stedet Vladimir Putins Rusland og Xi Jinpings Kina tid og ro til at opbygge deres regimer. Vesten sov i timen. Det er en udeladelsessynd af dimensioner.

Jo, jo, jeg kan allerede høre Fogh messe, at ’der ikke er noget at komme efter’; måske gentage sit trætte argument om, at ’vil du hellere have, at Saddam Hussein fortsat er ved magten?’; og insistere på løgnen om, at ’vi ved, at Irak har masseødelæggelsesvåben.’

Irak-krigen var en fuldtonet katastrofe. Danmark burde aldrig være gået med i invasionen. En mindre krigsgal statsminister – for eksempel Poul Nyrup Rasmussen, Foghs forgænger i Statsministeriet, eller Uffe Ellemann-Jensen, hans forgænger som Venstres formand – ville aldrig have trukket Danmark allerforrest i den ulykkelige krig.

Læs også

Foghs udenrigspolitiske kompas, da han var statsminister, ramte i det hele taget så ofte forkert, at man tror, det er løgn:

Tænk på den katastrofale håndtering af Muhammed-krisen, som han forstørrede i stedet for at prøve at få under kontrol. Han afviste dialog og samtale, men valgte den golde konfrontation, som han så fik.

Tænk på hans tætte bånd til Putin, som han kaldte ’en vigtig partner for EU’, og, mente han dengang, ’der er et stort potentiale for styrket samarbejde mellem EU og Rusland.’

Eller tænk på, hvor himmelråbende naiv han var i Berlingske, da Donald Trump tiltrådte: ”Trump har potentialet til at stabilisere amerikansk politik og genoprette verdens tillid til amerikansk lederskab i de kommende år.” 

Listen er meget længere – tænk for eksempel på hans totale affejning af klimaet som et problem – men konklusionen bør være krystalklar og bøjes i neon:

Lyt aldrig til Fogh i udenrigspolitikken – for han tager stort set altid fejl i de store spørgsmål, endda ofte livsfarligt og katastrofalt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00