Kommentar af 
David Trads

David Trads: Sådan ville Trumps danske regering se ud

KOMMENTAR: Hvilke danskere ville sidde i regeringen, hvis Donald Trump var statsminister? David Trads giver sit bud på de vigtigste ministerposter. 

Inger Støjberg, Pernille Vermund og Naser Khader ville blive belønnet med ministerposter, hvis Trump var statsminister, skriver David Trads.
Inger Støjberg, Pernille Vermund og Naser Khader ville blive belønnet med ministerposter, hvis Trump var statsminister, skriver David Trads. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix; Philip Davali/Ritzau, Scanpix Liselotte Sabroe/Ritzau
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er svært at forestille sig det – virkeligt svært – men lad mig alligevel prøve at skitsere, hvordan en dansk regering ville se ud, hvis Donald Trump var dansk statsminister:

Præmissen for, at en type som Trump pludselig ville kunne vinde et dansk valg, er naturligvis, at vi skulle ligne det dybt splittede Amerika – altså med en ulighed, der var løbet fuldkommen løbsk; et korrumperet politisk system til højre og venstre; og et samfund, hvor flertallet ikke længere troede på en bedre fremtid.

Dér er vi heldigvis ikke, men hvis nu vi var det, ville en dansk Trump have chancen for at buldre frem – selvsagt især, hvis vedkommende var parat til at lyve hæmningsløst, spy hadefulde udsagn ud via sociale medier og havde en baggrund fra populære reality-shows.

Hvis nu vi forestiller os, at præmissen var der, og vi leger den ubehagelige leg, at Trump var dansker, vandt et folketingsvalg med fynd og klem, blev statsminister og skulle danne en flertalsregering…hvad så? Hvem ville sidde i den regering? Her er mit bud på de vigtigste:

Fakta
David Trads (f. 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. 

Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debat@altinget.dk

Asger AamundFinansminister Asger Aamund:
Selvskreven! Det 80-årige nordsjællandske orakel bag firmaet ’Bavarian Nordic’, ja, det hedder det faktisk (!), er Trumps danske førsteven. Manden bag den ikoniske ros lige før valget: ”En stemme på Trump 3. november vil være en stemme på folkestyret, retsstaten, friheden og på tryghed og velstand.” Sådan skal den ged barberes!

Naser KhaderUdenrigsminister Naser Khader:
Min gamle ven og fætter – som jeg engang kaldte ’Vor tids Kennedy’! – er indbegrebet af omstillingsparathed. Han skrev sig lige ind i hjertet på Trump, da han blev ved med at konstatere, at alle på et tidspunkt vil ”anerkende, at han fortjener Nobels fredspris.” Hverken mere eller mindre! Da Trump elsker uhæmmet ros, ville Khader blive belønnet!

Pernille VermundUdlændingeminister Pernille Vermund:
Vermund er en kvinde lige efter Trumps smag – på flere niveauer. Ideologisk er hun i den grad tilhænger af, at hvide, kristne værdier er bedre end alle andre. Op til valget lød hun ovenikøbet som en Trump-papegøje, da hun sagde, at hun, ”hvis jeg var sort, lavtuddannet amerikaner, så ville jeg sikkert stemme på Trump.” Præsidenten elsker papegøje-politikere.

Søren Hviid PedersenKulturminister Søren Hviid Pedersen:
Endelig ville lektoren og ikke at forglemme ph.d’en fra Rønshoved Højskole blive set som mere end et miskendt geni – for Trump ville virkelig slubre Hviids pointe om, at Trump er en ’en amerikansk Grundtvig’ i sig. Grundtvig sagde som bekendt, at et succesrigt demokrati ”kræver et oplyst folk”. Her tænkte han selvfølgelig på Trumps tweets. Tillykke!

Uddannelsesminister Eva Selsing:
Som tro væbner for de værdier, der åbenbart fandtes i det bedre borgerskab i 1950’erne, ville hun elske at råbe ’Make Denmark Great Again’. Trump ville givet bide mærke i, at hun ivrigt har ment, at ”alle toneangivende medier, institutioner og virksomheder søsatte en endeløs række af løgnagtige kampagner mod ham.” Fake News, here we come!

Justitsminister Morten Uhrskov Jensen:
Partilederen for et parti, ingen har hørt om, men som hedder ’Dansk Samling’, pralede for nylig med at ”når jeg en dag lukker mine øjne, vil jeg politisk stadig huske på, at jeg var den første danske offentlige debattør, der håbede på, at Donald Trump ville vinde valget til præsident i 2016.” Sådan, Morten! Du vil gå gennem ild og vand for Donald, din helt!

Vibeke MannicheSundhedsminister Vibeke Manniche:
Præcist lige som Trump så lægen (ja, det er hun) Vibeke Manniche, allerede i foråret klart, at corona var ”fredelig” – at det hele var et ”corona-hysteri, som politikerne har smittet hinanden med.” Åh, hvor ville Trump sætte pris på den slags klarsyn. Han ville sikkert foreslå, at datteren, smykkedronningen Maj Manniche, blev hendes særlige rådgiver.

Morten MesserschmidtKirkeminister Morten Messerschmidt:
DF'eren, som i lige uger ønsker Daxit, men i ulige uger vil blive i EU, er politiker lige efter Trumps smag. Kampråbet: ”Jeg vil genoprette dansk selvstændighed”, er som at høre Trump. Skt. Mortens pludselige kamp for, at ”Danmark er kristent – og det skal kunne mærkes”, og angreb på biskopperne for ”kirkeskadelig virksomhed” giver ekstra point.

Inger StøjbergLandbrugsminister Inger Støjberg:
Da Støjberg stillede sig op foran den vrede hær af traktorbønder – FOLKET! – fra Bæredygtigt Landbrug (lad dig ikke narre af navnet!), sagde hun smukt: ”Vi skal have drænet sumpen!” Helt perfekt Trump-retorik, og da hun ovenikøbet bagefter sagde, at hun tænkte på Reagans brug af udtrykket, kunne det ikke blive bedre. Alternative fakta!

Kasper StøvringKommunikationsminister Kasper Støvring:
Den nationalkonservative Støvring er altid parat til at forsvare Trump – selv efter præsidenten forleden opildnede sine folk til stormløbet på Kongressen. I Deadline forklarede han, at hvis ikke Trump-projektet fortsætter, ”så risikerer man at få endnu værre typer ind.” Det er klassisk autoritær retorik. Behold far! Ellers falder alt sammen!

Hvorfor, tænker du måske, er Lars Seier Christensen, milliardæren, som ivrigt har forsvaret og forklaret Trump igen og igen, ikke med på holdet? Fordi han i sin nye bog ’Seier – et roadtrip’ gør det klart, at han kun vil være statsminister, hvis han skal gå ind i politik.

Den post skal Trump selvsagt selv have…men Seier ville kunne blive ’explainer-in-chief’ på tv.

-----

David Trads (f. 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asger Aamund

Direktør, A. J. Aamund, bestyrelsesformand, Alzheimer-forskningsfonden
HA (Handelshøjskolen i København 1966)

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)