Energikæmper: Danmark bør kæmpe for mere ambitiøst EU-mål for grøn energi

DEBAT: Danmark skal hæve ambitionen og kæmpe for et mål på mindst 35 procent, når det gælder EU’s mål for udbygning med vedvarende energi, skriver Dansk Energi, Siemens, Vestas og Ørsted i fælles opråb.  

Af Anders Stouge, Knud-Erik Andersen, Claus Møller, Lisa Malmquist Ekstrand og Ulrik Stridbæk
Hhv. vicedirektør Dansk Energi, adm. direktør European Energy, adm. direktør Siemens A/S, Chef for global public affairs hos Vestas Wind Systems A/S og chef for offentlige anliggender hos Ørsted.

Hvis EU skruer op for de grønne ambitioner, kan det betyde op mod 18 milliarder ekstra i danske eksportindtægter. Vi er derfor glade for de positive signaler fra ministeren, som er klar til at hæve målet til 30 procent, når det gælder EU’s mål for udbygning med vedvarende energi. Men Danmark bør gå længere og kæmpe for et højere mål på mindst 35 procent.

Danmark er i top for grøn omstilling
Vi er verdensførende på de løsninger, der bliver efterspurgt, så der er ingen grund til at tøve.

Forleden satte IEA med deres nye udgave af World Energy Outlook en tyk streg under Danmarks rolle som leverandør af de løsninger, der er afgørende for den grønne omstilling i Europa og resten af verden.

Ambitiøse EU-målsætninger er selvfølgelig nødvendige for en fortsat grøn omstilling af Danmark og EU. Men med de stærkt faldende priser på vedvarende energi kan det politiske mål for vedvarende energi hæves til 35 procent uden risiko for, at de samlede omkostninger stiger tilsvarende.

Vi står i en situation, hvor priserne på vedvarende energi er styrtdykket, og der er ingen grund til at tro, at de har nået deres bundniveau.
 
For nyligt nåede priserne på landvind i Tyskland et niveau, som er langt lavere end EU-Kommissionens forventninger – altså i 2050. Og tidligere i år vandt Ørsted et udbud på havvind i Tyskland, som blev vundet helt uden statsstøtte.  
 
Danmark er verdensmestre i at levere på de grønne målsætninger til gavn for vækst og danske arbejdspladser. Alene i 2016 eksporterede vi grøn energiteknologi for 43,7 milliarder kroner. 77,3 procent heraf blev afsat til lande i EU. Og det kan kun gå fremad for dansk eksport af grønne løsninger.

Men det kræver, at vi går forrest, presser på og placerer Danmark på den grønne gren i EU – til gavn for vækst, arbejdspladser og grøn omstilling ikke bare i Danmark, men også i hele EU.

Forrige artikel Forskere: Unge vil holde alle døre åbne så længe som muligt Forskere: Unge vil holde alle døre åbne så længe som muligt Næste artikel Ældre Sagen: Nedslid ikke de pårørende Ældre Sagen: Nedslid ikke de pårørende
Interview med Bo Lidegaard: Kauffmanns linje har holdt siden 1940'erne, men blev brudt i april

Interview med Bo Lidegaard: Kauffmanns linje har holdt siden 1940'erne, men blev brudt i april

FIK DU LÆST: Den danske diplomat i USA, Henrik Kauffmann, forhandlede på egen hånd uden mandat fra København, da den danske regering var kontrolleret af den tyske besættelsesmagt. Han lagde grunden til den relation mellem USA, Danmark og Grønland, som blev ændret i foråret i år. Det fortæller historiker Bo Lidegaard i dette interview i anledning af sin bog om Kauffmann, som nu også portrætteres i en ny film.