Debat: Manglende faglighed er skyld i ældres underernæring

DEBAT: Hver femte ældre er underernæret på grund af manglende tandpleje og ernæringskompetencer. Løsningen er tværfaglige ernæringsteams, mener foreningsformænd.

Af Elisabeth Gregersen, formand for Danske Tandplejere
Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet
Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen

Satspuljepartierne har netop afsat 13,2 millioner kroner til tværfaglige ernæringsindsatser for underernærede ældre. Det er et meget positivt tiltag, fordi et tværfagligt fokus har langt lettere ved at finde årsagerne til de ældres spise- og ernæringsproblemer og kan gøre noget ved problemerne.

I dag er cirka hver femte af de ældre underernæret. Årsagerne kan være mange, men ofte ser vi, at det skyldes problemer med at drikke og spise den tilbudte mad, blandt andet på grund af mangel på daglig mund- og tandpleje.

Dårlig tandpleje og vejledning
Flere undersøgelser viser, at mellem 60-87 procent af de ældre i plejeboliger har problemer med at tygge og synke. Det øger risikoen for fejlsynkning, lungebetændelser og en svækket sundhedstilstand. De ældre går glip af fællesskabet med andre og de fælles måltider, som giver næring, og som samtidig er en af de vigtigste sociale aktiviteter i hverdagen.

Undersøgelser viser også, at de ældre ikke får tilstrækkelig hjælp til den daglige tandpleje, når de ikke længere er i stand til, for eksempel selv at børste tænder. Manglende tandpleje fører til infektioner omkring tænder og problemer med proteser, som ikke længere passer, og derfor gør ondt, når de bruges.

En tredje væsentlig årsag til underernæringen er et manglende fokus på de ældres ernæringstilstand og utilstrækkelig ernæringsbehandling. Ofte taber de ældre sig, uden at de og deres pårørende får vejledning i, hvordan de selv kan stoppe et vægttab før, under og efter sygdom - eller få hjælp til at blive visiteret den rette mad.

Det kræver tværfaglig indsats
Da underernæring hos ældre skyldes flere årsager, er det vigtigt, at de tværfaglige ernæringsteams består af ernæringsfaglige til at vejlede i og behandle med ernæringsrigtig mad i rette konsistens; af tandplejere, der underviser og støtter plejepersonalet i daglig mund- og tandpleje; og af ergoterapeuter, som undersøger og træner de ældre i at synke og spise, samt rådgiver i siddestillinger og afprøver relevante hjælpemidler.

Indsatserne i de tværfaglige ernæringsteams vil ikke kun være til gavn for den enkelte ældre, men også for samfundet, da indsatserne kan hindre dyre indlæggelser og genindlæggelser på sygehusene.

Forrige artikel Grøn iværksætter: Affaldssortering skal være sexet Grøn iværksætter: Affaldssortering skal være sexet Næste artikel Tørnæs: Danmark er en af de største donorer til Syrien-konflikten Tørnæs: Danmark er en af de største donorer til Syrien-konflikten
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.