Debat

Debat: Politisk tæft bør ikke gå hen og blive politisk spin i fåreklæder

DEBAT: Det er ikke nyt, at ministerier, styrelser, regioner og kommuner ønsker sig ansatte med politisk tæft. Men det er derfor et problem, at der i dag hersker en udbredt misforståelse af, hvad det vil sige at have politisk tæft, skriver Ebbe Elhauge Kristensen.

Politisk tæft lader til i dag nærmest at være blevet en eufemisme for politisk spin, talgymnastik og kreativt kommunikationsarbejde. Men det er ikke, hvad politisk tæft bør være for en embedsmand, skriver Ebbe Elhauge Kristensen.
Politisk tæft lader til i dag nærmest at være blevet en eufemisme for politisk spin, talgymnastik og kreativt kommunikationsarbejde. Men det er ikke, hvad politisk tæft bør være for en embedsmand, skriver Ebbe Elhauge Kristensen.Foto: Colourbox
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ebbe Elhauge Kristensen
Cand.scient.pol. og fuldmægtig

Politisk tæft i betydningen forståelse for, hvad der er politisk gangbart, er i bund og grund en helt afgørende egenskab for embedsmænd. Politisk tæft og politisk lydhørhed sikrer, at politikerne rent faktisk kan bestemme; at embedsværket oversætter de valgtes politiske visioner og mål til praktiske foranstaltninger, der betyder noget – på godt og ondt – i danskernes hverdag.

Men politisk tæft lader ikke til at være det samme i dag, som det var tidligere. I alt for høj grad har politikere og offentlige ledere gradvist – måske ubevidst – udskiftet én definition af politisk tæft med en anden. Det er sket blandt andet i takt med, at embedsmandsstanden er blevet uddannelsesmæssigt mere mangfoldig (hvilket bestemt er overvejende ønskværdigt, men ikke uden udfordringer).

Politisk tæft lader til i dag nærmest at være blevet en eufemisme for politisk spin, talgymnastik og kreativt kommunikationsarbejde. Men det er ikke, hvad politisk tæft bør være for en embedsmand.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er synd og skam, at politisk tæft på den måde får et ”dårligt ry”, men det er endnu værre, at politisk tæft ”praktiseres forkert” – til skade for demokratiet og embedsmænds troværdighed og agtelse.

Det er politisk tæft ikke
Det er ikke embedsmandens rolle at fra- og tilskære fakta og udlægge virkeligheden på en afgrænset måde, der gør, at en bestemt politisk løsning fremstår i et bedre lys, end fakta tilsiger.

Politisk tæft er således ikke at udlægge virkeligheden på en måde, der isoleret behager byrødder og ministre. Snarere tværtimod. 

Ebbe Elhauge Kristensen
Cand.scient.pol. og fuldmægtig

I det omfang det overhovedet er en opgave, der bør varetages i det offentlige system, bør den slags varetages af de hertil ansatte spindoktorer – ikke af embedsmænd i ministerier og styrelser. Det er politisk spin og netop ikke et udtryk for politisk tæft.

Når politisk tæft i dag – både blandt kritikere af embedsmændene og embedsmændene selv – i stigende grad er blevet en slags eufemisme for spinagtig tilskæring af virkeligheden, er det ikke hensigtsmæssigt. Det er ikke politisk tæft, og det bør ikke være noget, der efterspørges hos embedsmænd.

Den forståelse af politisk tæft – hvor man tager en politisk metervare og derefter ”regner baglæns på virkeligheden” – kommer dermed også til at stå i vejen for en mere nyttig forståelse af politisk tæft, der styrker demokratiet og skaber bedre og mere innovative politiske løsninger med basis i faglighed og fakta.

Politisk tæft bør være
Politisk tæft er således ikke at udlægge virkeligheden på en måde, der isoleret behager byrødder og ministre. Snarere tværtimod. Medarbejdere med politisk tæft tager bestik af fakta og tilgængelig viden på et fagområde og søger på den baggrund at foreslå løsninger, der er politisk gangbare på baggrund af en realistisk og nøgtern fremstilling af de forhåndenværende omstændigheder og udfordringer.

Der lader til at have bredt sig en opfattelse af, at der er behov for at skelne mellem det fagligt korrekte og det politisk rigtige. Tommelfingerreglen for embedsmænd bør være, at hvis man er i gang med at foretage en sådan skelnen, vil man i mange tilfælde allerede have bevæget sig et stykke ned ad den forkerte – og i virkeligheden illoyale – vej.

Det er netop embedsmandens fornemmeste opgave at finde løsninger på problemer, der både er fagligt forsvarlige og politisk ønskelige. Det er god politisk tæft, og forstået som sådan bør politisk tæft være i centrum, når der ansættes medarbejdere i det offentlige: Evnen til at løse problemer på fagligt grundlag med virksomme midler, der flugter med den politiske virkelighed – og ikke evnen til at tilskære og udlægge virkeligheden på en bestemt måde, der favoriserer én bestemt politisk løsning.

Embedsmænd og den politiske vare
I en klumme for Altinget i 2014 gjorde Hegelund og Mose opmærksom på, at det ikke er uden omkostninger for den nuværende organisering omkring det danske embedsværk, hvis embedsmændene ikke har politisk tæft og undlader at tænke politisk:

”Hvis den klassiske embedsstand ikke kan levere den [politiske] vare, står døren på vid gab for en helt ny måde at arbejde på. Nemlig, at ministrene begynder at omgive sig med store stabe af politisk udnævnte hjælpere, og at Danmark får tilstande, som de kendes fra udlandet, et skrækscenario i djøf-kredse.”

I dag er den tendens allerede tydelig – et eksempel er, at Folketinget i 2017 har bevilget partierne flere penge til såkaldt ”ekspertbistand”.

Pointen er derfor ikke, at embedsmænd skal undlade at tænke i politiske baner – selvfølgelig skal de tænke politik og forstå, hvad der er politisk gangbart. Hvordan kan de overhovedet lade være? Men de skal tænke politik på den rigtige måde – med god gammeldags politisk tæft og ikke med ”politisk spin i fåreklæder”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00