Debattør: Hvorfor hylder vi diktator-Putin med et VM?

DEBAT: Når VM i fodbold torsdag fløjtes i gang i Rusland, så har Putin allerede vundet en stor propagandasejr. Men bag den flotte overflade er Rusland stadig det samme korrupte diktatur som før, og det må vi ikke glemme, når bolden ruller, skriver Thomas Johannes Erichsen. 

Af Thomas Johannes Erichsen
Cand.mag i Moderne kultur

Vladimir Putin er blevet indsat som Ruslands præsident de næste seks år. Ikke fire, men seks år, efter at Putin ændrede landets forfatning.

Oppositionslederen Aleksej Navalnyj blev tilbageholdt efter at have demonstreret mod det kontroversielle styre, og der blev slået hårdt ned på mange af Navalnyjs tilhængere.

Rusland er blevet et oligarki
Intet nyt under den sibiriske sol her.

Styret i Kreml lader hånt om grundlæggende demokratiske friheder, og det værste er, at det ligger i store dele af den russiske kultur at bøje sig for overmagten og følge den stærke leder.

Russerne har jo heller ikke prøvet andet, fristes man til at sige. Efter den feudale tsar-tid fulgte en kommunisme, som havde russerne i et jerngreb fra 1917 til 1991.

Joseph Stalin blev manden, som man frygtede og elskede og håbede, ville føre samfundet mod det kommunistiske paradis. Sådan gik det som bekendt ikke.

I 1990’erne fik landet et pusterum med Boris Jeltsin, om end han var en skandaleramt præsident, og så kom Vladimir Putin til magten i 2000.

Putin lovede at gøre op med oligarkerne, men forvandlede selve styret i Kreml til et oligarki. ”Alt tyder på en altopslugende korruption i Ruslands politiske system”, siger seniorforsker og Ruslandekspert hos DIIS, Flemming Splidsboel Hansen til DR.

Statsindtægter fra landets enorme ressourcer af gas, olie og metaller er røget i lommerne på Putin og hans inderkreds - utroligt, men efter alt at dømme, sandt.

Skal vi hylde Putin?
Netop korruptionen demonstrerede tusindvis af kritiske russere forleden imod.

Man finder sig ikke længere i tyvestyret i Kreml. Med fodbold-VM, der starter torsdag i Rusland, kan man frygte for, hvordan der vil blive slået ned på fremtidige demonstrationer.

Den britiske udenrigsminister Boris Johnson er blandt de få, som har opfordret til et reelt boykot af sportsarrangementet, ikke mindst efter at nervegift, produceret på højeste russiske plan, blev anvendt på engelsk jord.

Johnson har sammenlignet fodbold-VM'et med Hitlers olympiade i Berlin 1936, og man må ganske rigtigt spørge - skal en diktator igen være hyldet vært for en international sportsbegivenhed?

Bag Ruslands facade
Naturligvis bør man ikke forfalde til samme propaganda, som mange af russerne er underlagt. I sit program "Putin og magten" på DR er Flemming Rose taget til Rusland for at afkræfte fordomme og høre russernes side af sagen.

Det er et prisværdigt initiativ, sagerne bliver nuanceret, og nej, vi får næppe hele sandheden om Rusland i den daglige nyhedsstrøm. Men der er stadig tre ting, som står urokkeligt fast:

Rusland er et regime, der på ingen måde respekterer grundlæggende demokratiske spilleregler.

Korruptionen i landet er enorm, senest påvist af Transparency International, hvor Rusland ligger som nummer 131 ud af 171 lande med de mindst korrupte lande i toppen.

Russisk militær har fremturet brutalt i Ukraine, Georgien, Tjetjenien og ikke mindst i Syrien, hvor man støtter landets diktator Bashar al-Assad.

Husk på det, når de første fodboldkampe bliver fløjtet i gang på de imponerende, russiske stadioner - bag facaden er landet styret af skruppelløse kræfter.

Forrige artikel Hæstorp: Alarmklokkerne ringer – der er brug for en omfattende trafikplan Hæstorp: Alarmklokkerne ringer – der er brug for en omfattende trafikplan Næste artikel Færøsk MF: Dansk boykot knækker troen på rigsfællesskabet Færøsk MF: Dansk boykot knækker troen på rigsfællesskabet
 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Demokrati er ikke en verdensreligion

  Demokrati er ikke en fælles verdensreligion, og som styreform og statsbærende institution er det vel kun et mindretal af verdens befolkninger der kan siges at leve i og have valgt denne styreform.

  Men Fodbold er derimod en fælles verdens-kultur, og da ingen, heller ikke demokratier, har tradition for at gøre sportsbegivenheder afhængig af landes regerings- og styreform, er det naturligvis i orden at FIFA afholder et WM i Rusland.

  Og at Danmark deltager, kan på ingen måde udlægges som at vi "hylder" Rusland`s præsident Vladimir Putin.

  Og hvis kulturminister Mette Boch vil til Rusland og se det danske hold spille, og hilse på spillerne, er det naturligvis i orden - forudsat at det ikke er som særlig inviteret Russisk hædersgæst.

  FIFA`s WM i Rusland er jo på ingen måde anderledes end Den Olympiske Komite´s Olympiade i Kina, og der er masser af lignende tilfælde.

  Derimod er det måske mere et reelt problem at holde WM i Rusland, i en situation hvor Rusland de´facto er i gang med en angrebskrig imod et naboland, nemlig Ukraine. Og det er et problem, at Rusland tilsyneladende udøver drab på borgere i andre lande, borgere som Putin ikke kan lide, og det kan være et problem, at anderledes tænkende i Rusland fængsles vilkårligt - ligesom i Tyrkiet og i mange andre lande. Så hvis der skal protesteres imod noget i anledning af fodbold-WM, må indsigelsen primært gå på, at arrangøren udøver angrebskrig rundt omkring. Men her må det vel trods alt være Ukraine der burde lægge linien, og så vidt erfaret, har der ikke fra den kant været udtrykt ønske om at politisere FIFA`s WM-arrangement i Rusland.

  Så: Lad os nu nyde disse fodboldkampe i fred og ro, og heppe på det danske landshold.

 • Anmeld

  Ib Heinisch

  Mosomt man ikke kan se splinten i sit eget øje

  USA er også et oligarki og herhjemme er eliten rolle glimrende beskrevet i bogen "tæm eliten". Men selvfølgelig, at aflede opmærksomheden fra hvad der foregår i vor såkaldte "demokrati" er bedre end at kikke i spejlet og "feje for egen dør" først.

 • Anmeld

  Bente Petersen · Direktør Detox Consult IVS

  floskler

  Hr Thomas kommer med en masse af de forslidte floskler om Rusland, vi har hørt så længe jeg kan huske... tilbage til 50'erne, men det bliver de jo ikke mere rigtige af. Hvad ved han egentlig om Rusland ? Har han været der, studeret deres mangfoldige kultur, (i videste forstand)... den der med Ruslands angrebskrige holder ikke vand... hvis vi tager skyklapperne af og ser nøjere efter... til forskel fra Rusland har USA started UTALLIGE krige siden bare 1945... støttet af de 2 gamle kolonimagter UK and Frankrig.... og ''alle som en'' støttet terroristerne i Syrien... støttet dem med våben, training og ''vejledning''...

 • Anmeld

  Preben Von Skjoeth · Fhv. redaktør

  MINISTER UDEN SITUATIONSFORNEMMELSE

  Svaret er såre enkelt: Vi har en såkaldt kulturminister, der - præcis som da Mette Bock som chefredaktør ved ved at køre dagbladet JydskeVestkysten i sænk - som er uden situationsfornemmelse. Der vil med garanti grædt tørre tårer, hvis Mette Bock blev hjemme og gjorde gavn for hyren.

  Men hun er beskyttet af at storebror, Anders Samuelsen, er leder af LA, og derfor fik Mette på ministerholdet. Ufatteligt, at Lars Løkke godkendte det, for Mette Bock har været en fiasko både som dagbladsredaktør og som en af topcheferne i DR.

 • Anmeld

  Gerhard Nielsen · Gadefejer

  Fantastisk

  Endelig har Danmark fundet et land, hvor demokratiet står lidt svagere end hos os selv. Tillykke til Rysland med sejren, at vise sin potente styrke som vært, til en så vigtigt begivenhed.

 • Anmeld

  Sven K. Slaf Pots

  Thomas´s OmVendt-Land:


  Tyvestyret var i Jeltsins tid.

  Er man imod ytringsfrihed og demokrati, når man forsøger at beskytte sit land mod den globale CIA-infiltration, der destabiliserer og derefter destruere lande overalt på kloden til fordel for amerikanske virksomheder og deres råvare-våbenindustri?

  Alle befolkninger i lande,der er under indflydelse af USA bliver fattigere og fattigere.

  I Kina og Rusland skydes befolkningen ud af fattigdom med raketfart.

  I Kina er lønnen fordoblet på 10 år fra 30.000 til 60.000 kr.

  Under Jeltsin døde 10 mill mennesker i håbløshed. BNP faldt med 50 %.
  Rusland kunne ikke betale sin gæld.

  Idag er Rusland gældfri, befolkninigstallet er igen begyndt at stige. 30-40 mill mennekser er hevet ud af dyb fattigdom.

  Hvilken politisk kraft kan Putin sammenlignes med i Danmark? Ville han blive valgt i Danmark?

  I Rusland er han demokratisk blevet valgt.

  Hvor er vores tolerance for og anerkendelse af at Rusland er et mægtigt og kompliceret land at lede?
  Som et land, der er øverst på skydeskiven for verdenskapitalisterne at få kontrol over?

  Det efter nazistisk forbillede dannede CIA, som optog 10.000 af de dygtigste/værste nazister efter 2 verdenskrig, efterstræber Rusland.
  CIA , som håndlanger for det kooperative Amerika og dets europæiske allierede interesser.
  CIA har 1 mill agenter eller mere i verden.
  Det behøver næppe Thomas Johannes Erichsens hjælp også, men han er et godt eksempel på den propaganda verden er underlagt.
  En propaganda, der er meget værre og avanceret, og endnu mere uigennemsigtig end Churchills og Hitlers i 30érne og 40´eren.
  Den udgÅr fra alle medier med 1 autoritativ kilde for enden, nemlig CIA.

 • Anmeld

  Sven K. Slaf Pots

  Men vesten behøver Putin i øjeblikket for med henvisning til ham i en del og hersk politik


  at samle hele Europa og Nordafrika i et nyt central- og topstyret kooperativt styret EU med ca 52 stater som i USA.

  Derefter vil den euroasiatiske del af Rusland blive opfordret til at søge medlemskab af EU.

  Så har del og hersk politikken opfyldt sit formål om fuld kontrol.

 • Anmeld

  Helge Smith · borgertinget.dk

  Hverken værre eller bedre ...

  Det går i det hele taget ikke godt med demokratiet og i Danmark bruger borgertinget.dk "Tæm eliten ..." som afsæt for at få bedre kontrol med vores politikere.
  Det er meget ensidigt at vi bare mistænkeliggør enhver russisk handling. Rusland har sikkert de samme problemer og i samme omfang som USA, men de virker mere afdæmpede på aggressioner end amerikanerne. Fra politisk side i Danmark kommer dog konstant signaler ud, som man - for ikke at bruge grimme ord - kan kalde propaganda. Man skal være meget forsigtig, når man lytter til den slags, de er tydeligvis meningsdannende.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Bem. til Sven K. Slaf Pots

  Nej, I Rusland " skydes befolkningen IKKE ud af fattigdom med raketfart."
  Desværre, kan vi tilføje. Rusland er nu regeret af en ny Zar, blot på en ny måde, hvor alting er forandret, blot for at forblive det samme.

  Zarstyret udbyttede en slaveholdt bondebefolkning på det groveste, og Lenin og hans efterfølgere overtog med liv og lyst metoden, blot gjorde de nu bønderne til industrislaver for den kommunistiske nomenklatur.

  Det er formuleret i en af Lenins første forordninger for det nye Sovjetsamfund: "Alle sovjetborgere skal arbejde. De der ikke arbejder får ingen mad." Klar tale. Teksten er nu hugget i sten uden for Lenins gamle kontor i Smolny-palæet i Skt. Petersburg, hvor han sad og skrev den. Se selv efter.

  Og Putin er som opdraget i Lenin`s system den naturlige arvtager. Han benytter så bare et nyt nomenklatur af oligarker til at styre masserne ind i et arbejdssystem der alene skal tjene Ham og konsorter.

  Oligarkerne har erstattet Kommissærerne der erstattede Zarens Fyrster.

  Så hvis De vil postulere at masserne i Rusland hastigt er på vej op i levestandard, må De venligst komme med bare en smule dokumentation. Og husk så, at hovedparten af russerne IKKE går rundt på de store byers boulevarder.

 • Anmeld

  Eigil Johannesen

  VM for privat forening

  FIFA er en privat forening, så "vi" har ikke givet noget til Putin (jeg er ikke medlem). Om en dansk minister bør deltage, er der politisk taget stilling til af Regeringen (jeg ikke har stemt på).
  Derfor tillader jeg mig også ukritisk at nyde boldspillet og forhåbentligt danske sejre.
  Men sanktionerne mod Rusland - og gerne skærpede - håber jeg fastholdes politisk.

 • Anmeld

  Peter Jensen

  Boykot alt

  Hvor er din computer lavet? Hvad med dit fjernsyn? Og det tøj, du har på?

  Det er det samme med miljøet. Vi er alle hellige - lige indtil Norwegian har en charter tur/retur til 299 kr. Det kaldes hykleri.

  Men lad os endelig droppe VM helt; For hvor findes det perfekte regime? Nej, vi har jo ingen korruption i Danmark. Det hedder netværk. Sandheden er, at ingen dansker har større indflydelse på vores regime, end nogen russer.

 • Anmeld

  Morten Holgersen · Entreprenør

  For at bruge det samme skraldespandssprog:

  "Hvorfor hylder vi landsforrædder Merkel med slik i numsen?"

  Det her sprog er under lavmålet.
  Det er en ommer hvis nogen vil tages alvorligt.

  Jeg kan kun advare Altinget om at finde tonen ,der kan bruges mellem voksne frem, hvis A. vil tages alvorligt fremover.
  Og jeg vil ønske at den slags vrøvleoverskrifter stoppes før de kommer ud.

  mvh

 • Anmeld

  Sven K. Slaf Pots

  Bertel, min tro følgesvend,


  Kig lidt i linksene eller søg dine oplysninger fra medier, der ikker styret af CIA.
  Det er ganske få medier, hvis autoritative kilde ikker er CIA, bagved al udsmykningen!

  Lenins udsagn kunne iøvrogt ligeså godt være udtalt af Mette Frederiksen eller en hvilken som helst anden moderne neoliberal politiker.
  Neoliberalismen er nazisternes ideologiske arvtagere.

  Som jeg ser Putin har han fuldstændigt dedikeret sit liv til Rusland.
  Så meget at han ikke selv kan nyde sin eventuelle velstand.
  Han arbejder ganske simpelt for meget.

  Hvorfor er det ikke legitimt for russerne at ville Putin, når Putin også viser at han vil Rusland? Er han perfekt? Bestemt nej, hvilket han også selv understreger gang på gang, at han gør fejl.

  Kan vi sætte os ind i et land der var langt ud over afgrunden?Ja faktisk begravet af Jeltsin og Gorbatjov.

  Gorbatjovs katastrojka, ikke perestrojka
  og
  Jeltsins brandudsalg.

  Den stigende levestandard i Rusland sker endda på trods af USAs (og Europas håbløse medløberi) isolering af Rusland.

  Den stigende købekraft er heller ikke bundet op pågældsætning, som i vesten.

 • Anmeld

  Tobias Jensen

  FIFA er en privat forening

  FIFA er en privat forening, så "vi" har ikke givet noget til Putin (jeg er ikke medlem). Om en dansk minister bør deltage, er der politisk taget stilling til af Regeringen (jeg ikke har stemt på).
  Derfor tillader jeg mig også ukritisk at nyde boldspillet og forhåbentligt danske sejre.
  Men sanktionerne mod Rusland - og gerne skærpede - håber jeg fastholdes politisk.

  Mvh. Tobias Jensen
  https://modetilmanden.dk

Morten Løkkegaard ny EU-spidskandidat for Venstre

Morten Løkkegaard ny EU-spidskandidat for Venstre

EP-VALG: Morten Løkkegaard blev søndag valgt til Vestres spidskandidat til næste års valg til Europa-Parlamentet. Der er behov for mere Danmark i Europa, og mere Europa i verden, siger Morten Løkkegaard.