Debattør rystet over at blive stemplet som propaganda

REPLIK: Debattør Iben Thranholm er rystet over, at udenrigsminister Anders Samuelsen støtter en vurdering fra en EU-taskforce, om at hendes debatindlæg er russisk propaganda. Hun kalder det totalitært og sovjettilstande med omvendt fortegn.

Foto: Agnete Schlichtkrull/Privatfoto
Toke Gade Crone Kristiansen

”Jeg er rystet over udenrigsministerens udmeldinger”

Sådan lyder reaktionen fra den indvandrerkritiske debattør Iben Thranholm, efter at hendes debatindlæg i det Moskva-baserede netmedie "Russia Insider" onsdag var genstand for debat i Folketingets spørgetid.

Det var Dansk Folkepartis Marie Krarup, der i spørgetiden til ministrene ville vide, hvad udenrigsminister Anders Samuelsens holdning var til, at Iben Thranholms debatindlæg i mediet Russia Insider var blevet kategoriseret som russisk misinformation af en EU-taskforce.

Læs også: Minister: Dansk debattør er korrekt opført på propaganda-liste

I Folketingets spørgetid erklærede Anders Samuelsen (LA) sig enig i taskforcens vurdering:

”Jeg er enig i taskforcens vurdering af, at det udgør et typisk eksempel på Kremls narrativ om Vestens moralske kollaps”, lød det fra udenrigsministeren i Folketinget.

Omvendt sovjettilstand
Iben Thranholm er rystet over Anders Samuelsens udtalelse og mener, at det er et tydeligt eksempel på, at magthaverne udfører censur, når EU-taskforcen East Stratcom, markerer hendes debatindlæg som russisk misinformation.

"Jeg synes det er virkelig, virkelig tankevækkende det her."

"Har du en holdning, som går magthaverne imod, så bliver du opført på en liste. Det er totalitært og sovjettilstande med omvendt fortegn. Nu er det dem (russerne), der lever i frihed, og mig der ikke gør," lyder det fra Iben Thranholm. 

Fake News
East Stratcom har som målsætning at hjælpe til at aflive myter ved at forklare forkerte narrativer, analysere trends og afsløre falske nyheder. 

Iben Thranholm uddyber, at hendes debatindlæg i hvert fald ikke kan kategoriseres som "fake news", da det ikke er båret af fakta, men af holdninger.

"Jeg siger jo ikke noget i det indlæg, som er faktuelt forkert. Jeg har bare en holdning, som går magthaverne imod" lyder det fra debattøren.

EU-taskforcen East Stratcom blev oprettet i 2015 for at overvåge information i offentligheden, der kan karakteriseres som misinformation, som støtter op om russiske interesser.

Taskforcen udgiver nyhedsbrevet Disinformation Review med eksempler på artikler, som vurderes at være misinformation. Taskforcens holdninger afspejler ikke en officiel EU-holdning. 

Læs hele indlægget fra Iben Tranholm på Russia Insider her.

Se ordvekslingen imellem udenrigsminister Anders Samuelsen og Marie Karup (DF) her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Iben Thranholm

Debattør, forfatter, fhv. informationschef, Den katolske Kirke i Danmark, fhv. folketingskandidat (Stram Kurs)
cand.theol. (Københavns Uni. 1999)

0:000:00