Den tyske vicekansler kipper med Dannebrog og giver danske ministre eksportdrømme

Udenlandske ministre, der taler dansk på gangene i parlamentsbygningen, skal man lede længe efter. Derfor er Robert Habeck i Tyskland et særtilfælde. Altinget tegner et portræt af den nye tyske vicekansler. 

<div><span>Dansksindede Robert Habeck (tv.) er vicekansler og erhvervs- og klimaminister i den nye tyske regering, som under ledelse af Olaf Scholz (i midten) er sammensat af SPD, De Grønne og liberale FDP. Socialdemokraten Scholz var selv vicekansler under Merkel.&nbsp;</span></div>
Dansksindede Robert Habeck (tv.) er vicekansler og erhvervs- og klimaminister i den nye tyske regering, som under ledelse af Olaf Scholz (i midten) er sammensat af SPD, De Grønne og liberale FDP. Socialdemokraten Scholz var selv vicekansler under Merkel. 
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Han taler dansk, har studeret i Roskilde og flager med Dannebrog, når der er fødselsdag i familien.

Og så er han Tysklands nye vicekansler og erhvervs- og klimaminister.

Den 52-årige nordtysker Robert Habeck har fået ansvaret for det, som i tysk presse er blevet døbt et "superministerium". Den grønne omstilling står højst på den nye tyske regerings prioriteringsliste, og Habeck er manden, som er sat i spidsen for at finde de løsninger, der skal bringe 83 millioner tyskere ind i en bæredygtig tidsalder.

Filosofiuddannede Robert Habeck betegnes som en intellektuel politiker, der går mere op i visioner end taktik. Han har en doktorgrad i litterær æstetik og et stort forfatterskab bag sig, der blandt andet inkluderer børnebøger, filosofiske værker og oversættelser af engelsk lyrik.

Af den grund bliver han af kritikere kaldt en "klugscheisser" – et begreb, der bruges nedsættende om bedrevidende personer – mens han af tilhængere bliver hyldet for at være det intelligente "wunderkind", som tysk politik post Angela Merkel har brug for.

Fine fornemmelser er der imidlertid ikke meget af hos Habeck, som til en valgfest i 2018 spontant fra scenen hoppede ud til de begejstrede partikammerater for at 'stagedive'. Det hører til sjældenhederne, at tyske partiformænd og ministre udviser begejstring så eksplicit.

Sydtyske partikammerater var klar til at gribe nordtyske Robert Habeck, da han besluttede sig for at afslutte sin tale med at hoppe fra scenen.
Sydtyske partikammerater var klar til at gribe nordtyske Robert Habeck, da han besluttede sig for at afslutte sin tale med at hoppe fra scenen. Foto: Imago/Ritzau Scanpix

Da Robert Habeck i starten af 90’erne fik muligheden for at læse et semester i filosofi på Roskilde Universitet, greb han den, og på studiet mødte han sin kommende kone, Andrea Paluch, som også er tysker.

De to flyttede senere til Svendborg for at starte deres fælles forfatterkarriere. I det sydfynske slog de sig ned i den tyske digter Bertolt Brechts gamle hus, der i dag fungerer som kunstnerbolig. Brecht flygtede til Svendborg i 1933 efter den nazistiske magtovertagelse i Tyskland.

0:000:00