Det endelige valgresultat er udskudt: Nu gennemføres ekstra kvalitetskontrol af tallene

Det bliver ikke som ventet onsdag aften, at Indenrigsministeriet kan præsentere det endelige resultat af folketingsvalget. Der skal først gennemføres en særlig kvalitetssikring af tallene, meddeler Danmarks Statistik. 

Et udsædvanligt tæt folketingsvalg og en aldrig før brugt del af valgloven betyder, at resultatet af folketingsvalget er klar senere en forventet. 
Et udsædvanligt tæt folketingsvalg og en aldrig før brugt del af valgloven betyder, at resultatet af folketingsvalget er klar senere en forventet. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Ventetiden på et endeligt resultat af folketingsvalget bliver usædvanligt lang.

Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Her forklarer instituttet, at det tætte valgresultat og en behovet for at benytte en regel, der aldrig før har været i brug, betyder, at resultatet ikke som ventet kan ligge klar onsdag aften.

"Som følge af disse ekstraordinære omstændigheder vil Danmarks Statistik gennemføre en ekstra kvalitetskontrol af stemmetallene fra fintællingen og mandatfordelingen inden offentliggørelse. Resultaterne bliver efter aftale med Indenrigs- og Boligministeriet derfor ikke offentliggjort i aften," skriver Danmarks Statistik.

Stemmerne er aktuelt i gang med at blive fintalt.

Når resultatet af den fintælling er klar, kan Danmarks Statistik lave den endelige beregning af fordelingen af både kreds- og fordelingsmandater.

Her vil valglovens særlige § 77, stk. 4, der er med til at udskyde resultatet, for første gang i danmarkshistorien komme i spil.

"Reglen indebærer, at hvis et parti får flere kredsmandater, end det samlede antal mandater, partiet skulle tildeles på baggrund af stemmetallene på landsplan, får partiet lov til at beholde det ekstra kredsmandat," skriver Danmarks Statistik i pressemeddelelsen.

Det kan du læse mere om her

Resultatet af folketingsvalget bliver ifølge pressemeddelelsen offentliggjort, "så snart det er klar". 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00