Analyse af 
Esben Schjørring
Andreas Wind

Det eneste, der kan redde DF’erne nu: At de opdager, hvor slemt det står til

Når Dansk Folkeparti i weekenden samles til årsmøde i Messecenter Herning, er det som et parti i total krise. Politisk har man ikke fundet nye svar efter folketingsvalget, intense magtkampe om partiets ledelse og retning føres for åben skærm, og medarbejderne i partiet har i den grad gang i svingdøren.

"Det er med angsten for, at ringen sluttes, at Dansk Folkeparti tæller ned til weekendens årsmøde i Herning. Partiet, som blev til som en art partisprængning, da Pia Kjærsgaard og hendes håndgange mænd, heriblandt Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dahl, brød ud af Fremskridtspartiet efter flere års magtkamp kulminerede på et berømt landsmøde i 1995, der gik op i hat og briller for åbent tæppe i en næsten timelang tv-transmission i bedste sendetid på DR." Foto: Philip Davali<br>&nbsp;
"Det er med angsten for, at ringen sluttes, at Dansk Folkeparti tæller ned til weekendens årsmøde i Herning. Partiet, som blev til som en art partisprængning, da Pia Kjærsgaard og hendes håndgange mænd, heriblandt Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dahl, brød ud af Fremskridtspartiet efter flere års magtkamp kulminerede på et berømt landsmøde i 1995, der gik op i hat og briller for åbent tæppe i en næsten timelang tv-transmission i bedste sendetid på DR." Foto: Philip Davali
 
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Esben SchjørringAndreas Wind

Af jord er du kommet, og til jord skal du blive. Sådan lyder præstens ord, når man blive stedt til hvile. I Dansk Folkepartis tilfælde kunne det lyde: af magtstræb og kaos blev du stiftet, og ved magtstræb og kaos skal du gå til grunde.

Det er med angsten for, at ringen sluttes, at Dansk Folkeparti tæller ned til weekendens årsmøde i Herning. Partiet, som blev til som en art partisprængning, da Pia Kjærsgaard og hendes håndgange mænd, heriblandt Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dahl, brød ud af Fremskridtspartiet, efter flere års magtkamp kulminerede på et berømt landsmøde i 1995, der gik op i hat og briller for åbent tæppe i en næsten timelang tv-transmission i bedste sendetid på DR.

Går det helt galt under weekendens årsmøde, er det der, vi er – hvor DF går ind i en fase af endegyldigt sammenbrud.

Det er ikke givet, at det vil ende sådan. Men det er heller ikke umuligt. Og det er netop erkendelsen af dette hos folketingsgruppen, ledelsen og baglandet, der kan redde partiet for indeværende – bevidstheden om, at ilden har fået fat i det DF’ske kolonihave hus.

Om en ny fælles krisebevidsthed så vil redde partiet på længere sigt, er mere tvivlsomt.

Da grunden forsvandt under DF
DF's krise er i sin kerne politisk. Det glemmer man let i de mange magtkampe, interne giftigheder og rygter, der lige nu udgår fra og omkring partiet.

Da Socialdemokratiet under Mette Frederiksens ledelse gjorde en stram udlændingepolitik til del af partiets generelle forsvar for velfærdsstaten – og samtidig understregede sin nye fordelingspolitiske profil med forslaget til tidlig pension – forsvandt grunden under DF.

Set fra DF's perspektiv var det værste næsten, at partiformand Kristian Thulesen Dahl selv havde bistået den proces med igen og igen at blåstemple Mette Frederiksen i sine vælgeres øjne frem mod folketingsvalget i 2019.

Her tabte man i danmarkshistorisk stor skala. På mindre end et halvt år fra januar til juni mistede partiet mere end 60 procent af sine stemmer, og havde valgkampen varet en måned længere, ville det være gået endnu værre end de 8,7 procent, man endte på. I dag ligger partiet nede på 6,4 procent.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00