Det lærte vi om dansk politik i weekenden

TILBAGEBLIK: Selvom weekenden bød på SF-landsmøde over to dage i Kolding, så stjal et andet parti det meste af rampelyset. Her er tre nedslag fra weekenden i dansk politik.

Pia Olsen Dyhr med albue-hilsen under SF-landsmøde.
Pia Olsen Dyhr med albue-hilsen under SF-landsmøde.Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenErik Holstein

Der var gang i den i weekenden i dansk politik.

Mens Comwell Hotel i Kolding dannede rammen for SF’s årlige landsmøde, så mødtes Alternativets hovedbestyrelse for at drøfte Josephine Focks fremtid som politisk leder.

Her er, hvad vi lærte af de to begivenheder.

1. Splittelsen fortsætter i Alternativet
Mest dramatisk var det, da Alternativets hovedbestyrelse et hemmeligt sted mødtes lørdag for at diskutere fremtiden for Josephine Fock. Sent på aftenen kunne bestyrelsen meddele, at et flertal havde fuld tillid til lederen, og at man i sin undersøgelse ikke har fundet dokumentation for den værste anklage, om at Fock skulle have rusket i ansatte.

Sikke et landsmøde. Sikke en stemning. Og sikke mange god debatindlæg.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Formand

Fock selv udtrykte efterfølgende glæde over opbakningen, men ærgrede sig samtidig over, at kun 10 ud af 17 medlemmer af hovedbestyrelsen bakkede op. Nu er spørgsmålet, hvordan partiets folketingsgruppe reagerer på meldingen, hvilket man vil drøfte mandag.

Læs også

Og på forhånd er der pres på. Tidligere formand Uffe Elbæk modtog således kort efter hovedbestyrelsens beslutning et brev fra sin egen storkreds om at rette ind og arbejde loyalt for Josephine Fock.

”Hvis denne forventning skuffes, er der naturligvis tale om et alvorligt tillidsbrud, der ikke kan genoprettes, hvorfor vi som følge heraf ikke længere kan støtte hans kandidatur i storkredsen,” lyder det i brevet ifølge DR

Der er således intet, der tyder på, at sagen slutter nu.

2. SF har ro på bagsmækken
Det var knap så dramatisk på SF’s landsmøde. For at sige det mildt. Gamle fløjkrige synes fuldstændig forsvundet i partiet, og det var da også en glad formand, der søndag rundede landsmødet af.

”Sikke et landsmøde. Sikke en stemning. Og sikke mange god debatindlæg,” sagde Pia Olsen Dyhr.

Det største problem for SF under landsmødet var da også håndtering af den coronavirus, som myndighederne sætter alt ind på at bekæmpe. Det førte til en stribe akavede forsøg på at hilse uden at give hånd, indtil folk efterhånden blev enige om at hilse med albuen.

3. Skruer op for retorikken, men er stadig Mette Frederiksens bedste ven
SF har ikke ville deltage i de seneste ugers hidsige udmeldinger fra Radikale og Enhedslisten med trusler om at vælte regeringen, hvis der ikke kommer mere handling på det grønne område. Og den Radikale Jens Rohde har offentligt kritiserer SF for at være tandløse. 

Og på landmødet viste SF-formanden da også lidt flere tænder, hvor regeringens grønne kurs blev kritiseret.

”Desværre har vi tre grønne ministre, som slentrer afsted, som havde de al tid i verden. Måske er de engagerede i en spændende snak om Stauning. Jeg ved det ikke helt. Men helt ærligt: Vi skal op i tempo," sagde Pia Olsen Dyhr.

Tilbage står dog stadig, at i relation til de andre partier i rød blok er SF Mette Frederiksens bedste ven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00