Det mener Fremad om klimaskatter, EU-forbehold og fravær i gymnasiet

INTERVIEW: Det nye parti Fremad vil sælge Ørsted og afskaffe EU-forbehold hurtigst muligt. Læs, hvad Christina Egelund mener om en række politiske spørgsmål her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

"Klimaudfordringerne skal tages alvorligt", og Danmark skal have en "stærk europæisk stemme".

Sådan lyder to af de fem mærkesager, som Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund havde med sig, da de torsdag morgen præsenterede deres nye liberale parti, Fremad.

Altinget udspørger her partiets næstformand og politiske ordfører, Christina Egelund, på en række politiske emner.

EU: Afskaffelse af forbehold haster
Partiet vil hurtigst muligt have danskerne til stemmeurnerne, så rets- og forsvarsforbeholdene kan afskaffes. Og det kan kun gå for langsomt, mener Christina Egelund.

"Særligt forsvarsforbeholdet har høj aktualitet. I Mellemøsten har vi overladt nogle af vores tætteste allierede, nemlig kurderne, i kamp mod Islamisk Stat. Det synes vi med alt tydelighed understreger, at der er et akut behov for et større sikkerhedspolitisk engagement i Europa. Derfor skal vi have en afstemning hurtigst muligt," siger Christina Egelund.

Udmeldingen står i kontrast til forsvarsminister Trine Bramsen (S), der samme morgen til Altinget afviste, at en folkeafstemning kunne komme på tale.

Læs også

Til gengæld er partiet ikke interesseret i at genoptage diskussionen om euroen, da det her ifølge Egelund er urealistisk at opnå et politisk flertal. Men Danmark bør hurtigst muligt melde sig ind i det europæiske banksamarbejde, den såkaldte bankunion. 

"Det er en meget naturlig konsekvens af, at vi handler så meget på tværs af grænserne i Europa, at vi også får et samarbejde på tværs af den finansielle sektor. Det er godt for både økonomien og forbrugerne. Og så betyder det noget for, hvordan udlandet og investorer ser på dansk økonomi," siger hun.

Energi og klima: Vil sælge Ørsted
Det er i debatten om finansieringen af den grønne omstilling for nylig af Dansk Erhverv blevet foreslået, at staten skal frasælge Ørsted og oprette en grøn klimafond for pengene.

Og det forslag bakker Fremad op om. 

"Hvis det gør, at vi kan få en kapital ind, der gør, at vi hurtigere og bedre kan være en god spiller i den grønne omstilling, så er det en rigtig god idé," siger Egelund. 

Er du enig i, at de borgerlige partier lige nu er mere tøvende i klimapolitikken end de fleste røde partier?

"De borgerlige partier er i hvert fald kommet for sent ind i den klimapolitiske kamp. På den måde er klimapolitikken blevet den akilleshæl for blå blok, som udlændingepolitikken var det i lang tid for rød blok. Vi har taget klimapolitikken som en af vores fem mærkesager, fordi vi mener, det er en af de mest afgørende politiske udfordringer, vi skal have løst."

Støtter Fremad 70-procent-klimamålsætningen?

"Ja!

Forventer Fremad at blive en del af klimaloven?

"Det kommer selvfølgelig an på, hvad der bliver skrevet ind i klimaloven."

Vil I indføre afgiftslempelser på elbiler?

"Ja, jeg synes, det er en god idé med positive incitamenter, der fremskynder den grønne omstilling."

Skole: Vil gøre op med rigide regler
De to LA-afhoppere bakker i store træk op om den linje, der blev ført under deres tidligere partifælle Merete Riisagers (LA) styre i Undervisningsministeriet. 

"Jeg er fuldstændig indædt i forsvaret for det frie valg og de frie skoler. Det hænger både sammen med, at borgere skal have noget at vælge imellem, så ikke alle skoleelever skal proppes ned i den samme kasse. Man skal have respekt for forskellighed også i forhold til pædagogik, hvor de frie skoler spiller en enorm vigtig rolle – særligt uden for de store byer. Så det støtter vi fuldstændig op om," siger Christina Egelund og fortsætter:

"Jeg er til gengæld uenig med Merete Riisager i forhold til de temmelig rigide fraværsregistreringsregler, som hun indførte i sidste valgperiode. Der ser jeg hellere, at hvert enkelt gymnasium kan få lov at administrere, som de lokalt synes fungerer bedst."

Intet nyt på flere områder
På spørgsmål til både sundheds- og skattepolitikken lyder det fra næstformanden, at det ikke var de områder, der fik dem til at forlade Liberal Alliance.

Fremad vil i første omgang lægge sit fokus på at komme i Folketinget og forholder sig derfor ikke til, om partiet også skal findes på stemmesedlerne til lokalvalg.

"Skulle vi komme i den situation, at vi kan skaffe gode kandidater, så vil vi se positivt på det. Men vores fokus er i første omgang at få samlet underskrifter til at blive opstillingsberettiget til Folketinget," siger Egelund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M), fhv. MF og gruppeformand (LA) 2015-19
studier i moderne litteratur (Sorbonne, Paris 2000-03)

0:000:00