"Det radikale projekt har vel aldrig været vigtigere"

Christoffer Lehmann vil hellere være butler end mørkets fyrste. Og så ser Sofie Carsten Nielsens nye rådgiver det som en fordel, at han er et ubeskrevet blad både på Christiansborg og i partipolitik.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Søren Elkrog Friis

Han elsker at lege med ord. Vender og drejer dem i munden, før han serverer sin pointe. Ikke på den der selvhøjtidelige måde, som typen i baren, der har svaret på det hele, men mere som en hverdagspoet, der bare ikke kan lade være med at prøve at male flotte billeder med sine ord.

"Forleden var der en, der skrev, at vi efterhånden alle sammen er statister til hinandens fester. Hvis vi nu leger, at det er rigtigt, så trives jeg ret godt som værtens butler," siger Christoffer Lehmann.

Værten er i dette tilfælde politisk leder for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, som Christoffer Lehmann fra starten af april er blevet rådgiver for.

"Det er forkert at sige, at det er en drengedrøm, for man går jo ikke som knægt og drømmer om at blive særlig rådgiver på Christiansborg. Men efterhånden får man jo en forståelse af, hvad man gerne vil, og i hvilken rolle man er velfungerende. Og for mig har det stået ret klart, at min rolle skulle være at bistå og hjælpe på vej," siger han.

Hverken bulderbasse eller social mediemaskine

Stillingen er ny - og det er opgaven også for 31-årige Christoffer Lehmann, som kommer fra en stilling som chef for digital kommunikation hos Dansk Erhverv.

Christoffer Lehmann 

31 år

Født i Vandel ved Billund

Bor nu i Ørestaden med udsigt over Amager fælled

Konsulent og senest chef for digital kommunikation hos Dansk Erhverv 2019-2022

Konsulent for Dansk Medier 2018-2019

Uddannet cand. comm. fra RUC i 2018

Tidligere meget aktiv cykelrytter og aktiv i Danmark Cykle Union, herunder som pressechef for PostNord Danmark Rundt

Kobler af med lange vandreture, gerne med Minds of 99 i ørene

Har et Netflix-problem, og er især vild med dokumentaren 'Get me Roger Stone' om Trumps mangeårige rådgiver

Holder med de fodboldhold, der har den fedeste fankultur (dvs. Brøndby) 

Her har han haft Morten Langager - som var Lene Espersens særlige rådgiver gennem det meste af 00'erne, som nærmeste direktør - og mentor.

"Da jeg møder ham første gang, har jeg allerede fornemmelsen af, at en rådgiverstilling godt kunne være mig. Jeg har været meget åben over for ham om, at det var det, jeg ville. Og så har han taget mig under sin vinge," siger han.

Christoffer Lehmann har lært meget af mentoren, der var en del af den første generation af særlige rådgivere - som for eksempel også omfatter kontante typer som Michael Kristiansen og Michael Ulveman.

Jeg tror ikke på, at hverken fremtidsangst eller for meget fortidsromantik løser de samfundsudfordringer, vi står med.

”Nogen ynder jo at kalde rådgiverne for mørkets fyrster. Men altså, jeg tror det bliver svært at få klemt mig ned i en kasse som værende enerådende eller herskende. Det er ikke min tilgang. Jeg synes ikke, man skal underkende, at man i rollen som rådgiver i allerhøjeste grad også skal være en sparringspartner som menneske. Politikere på det her niveau er under en stressbelastning mere eller mindre hele tiden. Der skal være et sted, de kan få ro. Og det tror jeg på, at jeg kan skabe omkring Sofie," siger han.

Så hvad bliver din stil som rådgiver?

"Jeg er jo en ny generation, hvor der måske er en forudindtaget opfattelse af, at jeg selv er en social mediemaskine og en bulderbasse. Det kommer jeg ikke til at være. Jeg vil gerne tale med mennesker, og jeg vil gerne mødes med dem. Det er der, jeg selv er bedst," siger han, og fortsætter:

"Jeg kan godt hæve stemmen, hvis det bliver nødvendigt, men det virker jo kun, fordi jeg normalt er stille og rolig."

Er du radikal? 

"Jeg har ikke noget partipolitisk tilhørsforhold. Men jeg kunne aldrig finde på at være rådgiver for Sofie Carsten Nielsen, hvis ikke jeg stod inde for hendes og partiets politiske projekt."

Så man ville ikke se dig som rådgiver for Enhedslisten eller Nye Borgerlige?

"Nej, det ville man ikke. Men jeg samarbejder meget gerne."

Eller partier tættere på den politiske midte?

"Jeg tror på Sofies og Radikale Venstres projekt. Og jeg tror ikke på, at hverken fremtidsangst eller for meget fortidsromantik løser de samfundsudfordringer, vi står med."

En forandret verden med Radikale i centrum

De fleste særlige rådgivere har en fortid med partiet - eller hands-on erfaring fra Christiansborg. Christoffer Lehmann har ingen af delene. 
Men det er ikke et problem. Tværtimod.

"Jeg har enorm respekt for de mange dygtige og gode mennesker, der har arbejdet længe på Christiansborg. Men jeg tror også, at det er sundt, at der kommer en udefra med et sæt nye øjne og ører," siger han.

Men hvad er det, som du kan tilføre, som man ikke kan, hvis man er indavlet på Borgen eller i partiet?

"Det kan lyde meget forblommet - og det er jo ikke en ny politik, jeg kan eller skal bidrage med, men jeg tror på, at det kan bringe nyt perspektiv på blandt andet formidlingen - både strategisk, teknisk og taktisk."

Spillepladen er en helt anden nu. Det kan lyde lidt kynisk, men det betyder, at der aldrig har været mere brug for Radikale Venstre og Sofies internationale udsyn.

Men der er vel nogen spilleregler og en arbejdskultur, som du får en meget stejl læringskurve på?

"Kort sagt ja. Det er jo ikke sådan, at jeg tror, at jeg træder ind ad døren og har alle svarene. Jeg er også ret åben om, at jeg ikke kommer med den erfaring, at jeg har set og betragtet alting i ti år fra den rolle. Man har to ører, du ved."

Hvad er dit bedste råd til Sofie?

"Dem holder vi imellem hinanden. Men grundlæggende forandrede verden sig sidst i februar. Og det gør, at spillepladen er en helt anden nu. Det kan lyde lidt kynisk, men det betyder, at der aldrig har været mere brug for Radikale Venstre og Sofies internationale udsyn. Virkelighedens kriser kalder på radikale, der skubber på for - og gennemfører forandringer. Det radikale projekt har vel aldrig været vigtigere i min levetid," siger han.

Hvordan vil du placere Radikale Venstre i det aktuelle politiske landskab?

”Uanset om du elsker eller hader Radikale Venstre, så kommer man ikke uden om partiet. Så jeg synes, man skylder sig selv at kigge på kuglerammen og konstatere, at Radikale Venstre er et ret afgørende parti i dansk politik. Det er både et ansvar, men samtidig en forståelse, som gerne må forplante sig bredere." 

Så hvad er målsætningen for Radikale Venstre set fra din stol?

"Radikale skal blandt andet være samlingspunkt for, at Danmark er i verden. Det er forhåbentlig klart for alle, at tiden kalder på mere europæisk samarbejde. Og det giver rigtig god mening, at Radikale har en ledende rolle i den bevægelse."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christoffer Lehmann

Særlig rådgiver, gruppeledelsen i Radikale, Martin Lidegaard & Samira Nawa, fungerende pressechef, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 2018)

0:000:00