Det sker i dansk politik: Løkkes nye regering og Alternativets Ålympiske Lege

OVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen tager fat på forhandlingerne om en ny regering. Desuden står ugen på Alternativets halvårsmøde, spørgetime, deadline for at stemme på forslagene til Danmarkskanonen og en masse samråd, høringer og konferencer. Få overblikket her.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie Gormsen

Velkommen til en ny uge i dansk politik. Den kan blive begivenhedsrig og måske endda byde på en ny trekløver-regering, men det er for tidligt at sætte i kalenderen. 

Mandag begynder statsminister Lars Løkke Rasmussen forhandlingerne om en ny og udvidet regering. Kl. 11 indledes forhandlingerne med Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, mens Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, er tilsagt til kl. 12.30.

Hvad der herefter sker, er endnu uvist, men vi holder øje!

Mandag holder Unicef Børnenes Dag i anledning af Børnekonventionens fødselsdag. I år er der fokus på udsatte børn, og både Jørgen Vig Knudstorp, administrerende direktør for LEGO, og Hanaa Singer, chef for UNICEF i Syrien, deltager.

LO holder mandag konferencen ”Arbejdsmarked 4.0 – Teknologiske tigerspring og fremtidens job”. Her vil der blandt andet være oplæg fra både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen.

På Christiansborg er der et enkelt samråd mandag, hvor beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skal i samråd om arbejdsmiljøcertificering.

Tirsdag slutter afstemningen om, hvad der skal med i Bertel Haarders Danmarkskanon. Afstemningen blev skudt i gang i sidste uge, da Kulturministeriet offentliggjorde tyve kandidater, som skal koges ned til de ti, der skal udgøre Danmarkskanonen.

I Folketingssalen er der tirsdag udvidet spørgetime med statsministeren. Det betyder, at også de nordatlantiske mandater får lov at stille spørgsmål til Løkke.

Der er også to samråd på menuen tirsdag. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal redegøre for, hvordan de vil sikre, at offentlige indkøb ikke sker fra producenter i tredjelande med uacceptable arbejdsforhold.

Senere tirsdag skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd om regeringens plan om udskydelse af modtagelse af kvoteflygtninge.

Onsdag morgen afholdes der statsråd på Christiansborg, hvor statministeren og ministre forelægger lov- og beslutningsforslag samt de af Folketinget vedtagne lovforslag til stadfæstelse af dronningen.

Der er også to høringer onsdag. Folketingets Ombudsmands beretning for 2015 er til debat, når Retsudvalget inviterer til høring. Her vil der blandt andet være fokus på offentlighedsloven, offentligt ansattes ytringsfrihed, børns rettigheder og udlændingeområdet.

Miljø- og Fødevareudvalget afholder høring om kystsikring af de danske kyster. Her skal det belyses, hvordan kystsikringen er struktureret, ligesom der også er fokus på mulige udfordringer og fremtidige handlemuligheder.

I Folketingssalen skal politikerne onsdag blandt andet førstebehandle en jobordning for veteraner og nye udlændingestramninger.

Onsdag skal flere ministre i samråd:

  • Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd om en øget negativ social udvikling som følge af kontanthjælpsloftet.
  • Kulturminister Bertel Haarder (V) skal i samråd om statsanerkendte museers sikring af kulturarven.
  • Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd om sagsbehandlingstider i Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Det Økologiske Råd fejrer i år 25 års jubilæum, og det markeres onsdag med en konference under titlen "Fra ord til handling: Hvordan løser vi klimaknuden?". Her vil blandt andre Connie Hedegaard og Mogens Lykketoft give deres udlægning af klimaaftalen fra COP21 sidste år og Danmarks rolle.

Der er også en rund fødselsdag, der skal fejres onsdag. Dansk Folkepartis Karina Due fylder nemlig 50 år. Stort tillykke!

Torsdag ventes der at falde dom i Se og Hør-sagen, hvor blandt andre politisk kommentator og tidligere Se og Hør-chefredaktør Henrik Qvortrup er på anklagebænken.

Dansk Arkitektur Center (DAC) holder torsdag konference om deleøkonomi. Her deltager blandt andre erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Og der er endnu en konference i kalenderen torsdag. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er vært ved den europæiske konference ”Towards a non-toxic future”, der skal generere forslag til EU’s strategi for et ikke-giftigt miljø. Konferencen vil i særlig grad se på effekter af kemiske stoffer i både forbrugsprodukter, miljøet og i maden, og hovedtalerne tæller nogle af Europas ledende forskere inden for kemi, miljø og fødevarer.

På Christiansborg er bilisters høreevne torsdag til debat. Folketinget skal nemlig førstebehandle et forslag fra regeringen om at ophæve kravet om, at bilister skal have tilstrækkelig høreevne. Derudover er et forslag om at begrænse dobbeltuddannelse også på Folketingets dagsorden.

Samråd skal du heller ikke snydes for torsdag.

  • Udenrigsminister Kristian Jensen (V) skal i to samråd om Rusland. Det første handler om sanktionspolitikken over for Rusland, mens det andet handler om formålet med EU’s East StratCom Task Force’s arbejde.
  • Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) skal i samråd om personalemangel på Psykiatrisygehuset i Slagelse.
  • Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal i samråd om brug af OPP-modellen (OPP=Offentlig-Privat Partnerskab, red.) til finansiering af offentlige byggerier.

Fredag er udenrigsminister Kristian Jensen (V) blandt deltagerne ved en konference om tros- og religionsfrihed på Christiansborg. Konferencen afholdes af Tværpolitisk netværk for Tros- og Religionsfrihed sammen med Dansk Institut for Menneskerettigheder og Dansk Missionsråd.

Lørdag holder Alternativet halvårsmøde i Vejle. Halvårsmødet er mere uformelt end årsmødet i maj, og dagen vil ifølge partiet selv bestå af to fede fællesseancer, et samtale-orienteret gedemarked og de Ålympiske Lege.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00