Det sker i dansk politik: Den helt store landsmøde-weekend

OVERBLIK: Tre partier holder landsmøde i weekenden, mens der er helt stille i Folketingssalen. Løkke diskuterer flygtningesituationen i Bruxelles. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.

Socialdemokraterne holder i weekenden sin årlige kongres i Aalborg, og i år er det første gang med Mette Frederiksen i spidsen for partiet som ny formand.
Socialdemokraterne holder i weekenden sin årlige kongres i Aalborg, og i år er det første gang med Mette Frederiksen i spidsen for partiet som ny formand.Foto: Socialdemokraterne Flickr
Cecilie Gormsen

Mandag er der EU-hastemøde i Bruxelles om flygtningekrisen, hvor udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) deltager for Danmark. Det luxembourgske EU-formandskab har indkaldt til mødet på opfordring fra Tyskland, Frankrig og Storbritannien. På dagsordenen er ét punkt: migrationspresset på EU.

Der lægges op til, at de europæiske ministre skal diskutere hjemsendelsespolitik, samarbejde landene imellem og forebyggelse af menneskesmugling. 

Tirsdag har Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg kaldt sundhedsminister Sophie Løhde (V) i åbent samråd om øremærkede midler til fødeafdelinger og svangreomsorg. I det åbne samråd stilles der spørgsmål til ministeren om, hvorfor regeringen har besluttet at fjerne 260 millioner kroner til fødeafdelinger og svangreomsorg.

Også onsdag er der samråd på dagsordenen. Først skal beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) stå skoleret i Beskæftigelsesudvalget. Det handler om social dumping, og udvalget har blandt andet bedt ministeren redegøre for, om han stadigvæk er af den opfattelse, at ”problemerne med udenlandsk arbejdskraft er blæst helt ud af proportioner”.

Også kultur- og kirkeminister Bertel Haarder er kaldt i åbent samråd i Kirkeudvalget, hvor han skal svare på spørgsmål om præsters forkyndelsesfrihed og retssikkerhed. Og som om det ikke skulle være nok, tager social- og indenrigsminister Karen Ellemann også en tur i åbent samråd i Udvalget for Landdistrikter og Øer om det såkaldte landevejsprincip. Og så ikke flere samråd onsdag. 

Statsrevisorerne mødes onsdag, hvor det blandt andet ventes, at de skal se nærmere på et notat fra Rigsrevisionen om det udskældte rejsekort. 

Torsdag fortsætter samrådsrækken, hvor den slap onsdag. Forsvarsminister Carl Holst (V) skal i Forsvarsudvalget blandt andet redegøre for, hvorfor Danmark gik ind i Irakkrigen i 2003, og om han er enig i, at det var en fejl at nedlægge Irak- og Afghanistankommissionen. Forsvarsministeren skal samtidig forholde sig til Danmarks maritime sikkerhedsinteresser.

Senere på dagen er det energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholts (V) tur. Han er kaldt i samråd i Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget. Her skal han blandt andet forholde sig til forudsætningerne for en ambitiøs klimaaftale ved COP 21 i Paris og om Danmarks klimamålsætninger og CO2-mål. Lilleholt har den seneste måned været i kraftig modvind, efter han har meddelt, at regeringen vil slække på de grønne ambitioner.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) rejser torsdag til Bruxelles for at holde møder med formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, og den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager. Emnet for mødet er den aktuelle flygtninge- og immigrationssituation i Europa. 

Fredag er der hovedbestyrelsesmøde i LO, hvor kursen for den store årlige LO-kongres, der afholdes 25. til 27. oktober, vil blive fastlagt.  

Lørdag og søndag er det årets helt store landsmødeweekend. I Aalborg holder Socialdemokraterne i weekenden sin årlige kongres, hvor Mette Frederiksen for første gang skal holde partiledertalen.

I Herning holder Dansk Folkeparti samme dage sit årsmøde, hvor partiet forventer rekordmange deltagere. Faktisk har Dansk Folkeparti være nødt til at rykke landsmødet fra Herning Kongrescenter til Boxen for at få plads til alle.

Også Radikale har lagt sit landsmøde i denne weekend. Det foregår i Nyborg, hvor der blandt andet skal vælges ny landsformand, og der er lagt op til et kampvalg.

Altinget er selvfølgelig til stede alle tre steder, så følg med i weekenden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00