Det sker i dansk politik: Folketingets åbning, maraton-debat og en fraværende prins

OVERBLIK: Ugen i dansk politik står blandt andet på Folketingets åbning, maratondebat, en høring og fire samråd. Få overblikket her.

Velkommen til en uge, som i høj grad er præget af Folketingets åbning. Men vi starter et andet sted.

Mandag bliver dette års Børnenes U-landskalender præsenteret i Aarhus, hvor blandt andre udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil være til stede.

I København bliver Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, udspurgt af Børsens Helle Ib og Thomas Bernt om LA's skarpe krav i 2025-forhandlingerne, når han er sat i stævne til et morgenmøde mandag.

BUPL, Dansk Socialrådgiverforening og Red Barnet holder mandag konference om børnefattigdom. Her vil der blandt andet være paneldebat med heriblandt Mattias Tesfaye (S), Joachim B. Olsen (LA) og Lotte Rod (R).

Og vi kan også lige nævne, at Venstres tidligere folketingsmedlem Eyvind Vesselbo mandag fylder 70 år.

Tirsdag åbner Folketinget, og dagen kommer til at stå i traditionernes tegn, og den starter med gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke klokken 10.

Efter gudstjenesten modtager Folketingets Præsidium med formand Pia Kjærsgård (DF) i spidsen dronning Margrethe og andre medlemmer af Kongehuset. Vi kan dog allerede nu afsløre, at Prins Henrik ikke vil være at finde denne dag, efter han i vinter gik på pension.

Præcis klokken 12 tirsdag begynder folketingsårets første møde, og traditionen tro indledes det af det medlem, som har siddet længst tid i Folketinget. Det betyder, at det igen i år er kulturminister Bertel Haarder (V), der med sine mere end 36 år som folketingsmedlem får æren.

Størstedelen af mødet går med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale. Her vil han fortælle om rigets tilstand, regeringens planer for det kommende folketingsår og kommende udfordringer. En lille fun fact i den nørdede afdeling: Åbningstalen har hjemmel i Grundlovens §38, stk. 1.

Efter åbningsseancen skal sundhedminister Sophie Løhde (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tirsdag eftermiddag i samråd om pesticidrester i urin. Baggrunden er en rapport fra foråret, som viste en alarmerende høj koncentration af pesticid-rester i danske børns urin.

Onsdag uddeles Altingets Tingprisen. Hvem der får den i år, afsløres først på dagen, men sidste år fik Alternativets Uffe Elbæk prisen.

Regeringen forventes onsdag at fremsætte beslutningsforslag om Danmarks ratifikation af Paris-aftalen. I fredags besluttede EU's miljø- og klimaministre på et hastemøde noget usædvanligt at ratificere klimaaftalen, før hvert enkelt medlemsland har ratificeret aftalen. Det kan du læse mere om her.

Onsdag er der åben høring på Christiansborg om radikalisering i fænglser. Her vil forskellige eksperter og repræsentanter for myndigheder og ansatte i fængslerne tale om radikaliseringstruslen, udfordringer og indsatser.

Statsrevisor og medlem af Folketinget for Socialdemokratiet Lennart Damsbo-Andersen fylder onsdag 60 år, og det fejres med en reception hos Socialdemokraterne.

Der er også et enkelt samråd onsdag. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen skal i samråd om fjernelsen af bevillingen til TÆNK Kemi – en sag der har fået kraftig kritik.

Torsdag står i åbningsdebattens tegn, og erfaringerne fra tidligere år viser, at det godt kan udvikle sig til en langstrakt affære, der varer til sent ud på aftenen og i nogle tilfælde endnu længere. Her tager folketingsmedlemmerne en lang diskussion om statsministerens åbningstale fra om tirsdagen og om aktuelle politiske emner.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) skal torsdag i samråd om regeringens 2025-plan og klimamål. Blandt andet skal ministeren forklare, hvordan Danmark skal bidrage til EU’s klimamål for 2030, som ikke nævnes med ét ord i regeringens 2025-plan.

Også fredag er der et enkelt samråd på menuen. Og det er skatteminister Karsten Lauritzen (V), der slutter ugens samråd række af. Han skal redegøre for den geografiske fordeling af topskattelettelser,

Fredag begynder Verdensbanken sit årsmøde i Washinton D.C., og det varer indtil søndag

Lørdag aften uddeler kronprinsparret sine årlige priser til talentfulde kunstnere og banebrydende sociale indsatser. Det sker i Holstebro, hvor der uddeles i alt 1,1 millioner kroner fordelt på fire priser.

Og her til sidst tager vi også lige en rund fødselsdag med fra udlandet. Søndag fylder Storbritanniens tidligere premierminister David Cameron 50 år.

Forrige artikel Grøndahl: Kvindernes oprør Grøndahl: Kvindernes oprør Næste artikel 450 betjente tjekker ganske få flygtninge ved grænsen 450 betjente tjekker ganske få flygtninge ved grænsen