Det sker i dansk politik: Hasteforespørgsel, Danmarkskanon og måske en finanslov?

OVERBLIK: Den kommende uge i dansk politik står blandt andet på forhandlinger om finansloven, en hasteforespørgsel og Venstres landsmøde, og så skydes afstemningen om den nye Danmarkskanon i gang.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Forhandlingerne om finansloven fortsætter i løbet af ugen, og vi nærmer os tiden, hvor der gerne skulle lande en aftale. Kigger vi tilbage på de seneste år, så ser billedet ud som følger:

  • I 2015 landede finanslovsaftalen 19. november
  • I 2014 landede finanslovsaftalen 13. november
  • I 2013 landede finanslovsaftalen 26. november
  • I 2012 landede finanslovsaftalen 11. november
  • I 2011 landede finanslovsaftalen 20. november
  • I 2010 landede finanslovsaftalen 8. november

Så ja, tiden nærmer sig. Derudover fortsætter forhandlingerne om nyt ejendomsvurderingssystem og en PSO-løsning.

Mandag er der konference arrangeret af Altinget om ungdomsuddannelse og arbejdsmarkedet og om hvordan den fremtidige arbejdskraft sikres. Blandt talerne er Dansk Arbejdsgiverforenings direktør Jacob Holbraad, Socialdemokratiets Mattias Tesfaye og Lars Kunov fra Danske Erhvervsskoler.

Tirsdag begynder afstemningen om, hvad der skal med i kulturminister Bertel Haarders (V) Danmarkskanon. Der er kommet 2274 forslag, og danskerne kan på danmarkskanon.dk frem til 22. november stemme om, hvad der skal med i den endelige kanon. Den offentliggøres 12. december.

Der er også tre samråd på dagsordenen tirsdag. Justitsminister Søren Pind (V) skal i samråd om den aktuelle situation i rocker- og bandemiljøet. Og det er ikke det eneste samråd, justitsministeren skal i tirsdag. Han skal nemlig også i samråd sammen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om politiindsatsen i særligt udsatte boligområder.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) slutter tirsdagens samrådsrække af i et samråd om realkredit og bidragssatser.

Tirsdag holder DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet seminar om antibiotikaforbrug og -resistens i Danmark.

Tænketanken Sustainia (en del af Mandag Morgen), storbynetværket C40 og Realdania udgiver tirsdag Cities100, som præsenterer 100 af de mest lovende klimaløsninger fra byer verden over.

Tirsdag begynder Socialpædagogernes kongres, og den varer til torsdag. Her lægger både social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg Thomas Adelskov (S) vejen forbi.

Som sædvanligt er der onsdag spørgetid med ministrene. Men inden da er der hasteforespørgsel, som en samlet rød blok har bedt om. Her skal udenrigsminister Kristian Jensen (V) fortælle, hvad han vil gøre for at holde Tyrkiet op på dets forpligtelser i forhold til internationale aftaler. Det sker efter anholdelser af parlamentarikere fra det prokurdiske Folkenes Demokratiske Parti (HDP) og journalister fra den uafhængige avis Cumhuriyet.

Der er også to samråd onsdag. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd om Fødevarestyrelsens rolle i forbindelse med fjernelse/tilbageholdelse af ekspertvurderinger fra DTU om bekæmpelse af MRSA-bakterier. Den sag kan du læse mere om her.

Derudover skal beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) redegøre for, om kontanthjælpsloftet kan være med til at skabe en geografisk social skævvridning af Danmark.

På Christiansborg er der onsdag også høring om udviklingen inden for genteknologi og genredigeringsmetoden CRISPR på mennesker, dyr og planter. Høringen er arrangeret af Etisk Råd.

Onsdag byder også på Velfærdens Årsdag, som afholdes af Dansk Erhverv. Kan tillid til velfærd sættes på kontrakt, og hvor ligger balancen mellem de to ting, bliver der blandt andet spurgt, og det vil eksperter, aktører og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) diskutere.

FOA samler onsdag til fredag sine medlemmer til kongres under overskriften "Sammen gør vi forskellen".

Torsdag afholder Forsvarsudvalget høring om Forsvarets rolle i Arktis, hvor blandt andre forsvarsminister Peter Christensen (V) deltager. Omdrejningspunktet er Forsvarets fremtidige opgaveløsning i Arktis, og høringen skal give Forsvarsudvalget nye input til de kommende forhandlinger om det næste forsvarsforlig.

I folketingssalen torsdag skal finansloven for næste år andenbehandles. Derudover skal politikerne blandt andet behandle regeringens forslag om at gøre kriminalforsorgens institutioner totalt røgfri indendørs.

Derudover er der fire samråd på menuen torsdag:

  • Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd om luftforurening.
  • Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skal i samråd om lukning af Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK).
  • Sundhedsminister Sophie Løhde skal i to samråd. Først skal hun redegøre for antallet af genindlæggelser i psykiatrien, og derefter skal det handle om medicinsk behandling af børn med ADHD.

Og så er torsdag sidste chance for at indsende sin (eller måske sit barns) flotteste jule- eller vintertegning. Den bedste tegning bliver trykt på statsministerens julekort og offentliggjort på Statsministeriets hjemmeside.

Fredag slutter klimatopmødet COP22 i den marokkanske storby Marrakech.

Kronprinsesse Mary indvier fredag Mødrehjælpens nye rådgivningshus, efter at Mødrehjælpen de seneste år har oplevet en stigning i antallet af henvendelser.

Lørdag og søndag holder Venstre landsmøde i Herning. Weekenden byder blandt andet på tale af Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, politisk debat, partisekretærens beretning samt valg til Hovedbestyrelsen og Forretningsudvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00