Det sker i dansk politik: Samråd, Lykketoft-portræt og 4 runde fødselsdage

OVERBLIK: Ugen i dansk politik byder blandt andet på afsløringen af Roald Als' portræt af Mogens Lykketoft og fire runde fødselsdage. Få overblikket her.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Martin Lyngbæk OlsenCecilie Gormsen

Velkommen til en ny uge i dansk politik.

Ugen starter med, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) mandag sammen med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard præsenterer flere deleøkonomiske forsøgsprojekter, som Aarhus Kommune i 2017 vil gennemføre. Senere på dagen besøger ministeren en deleøkonomisk iværksættervirksomheder i Aarhus. 

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) besøger mandag også en række jyske virksomheder. 

Tirsdag deltager S-formand Mette Frederiksen i et morgenmøde i Norge med sine skandinaviske partifæller for at drøfte, hvad socialdemokraternes svar på ledighed, ulighed og utryghed skal være. 

Senere tirsdag er der spørgetime med statsministeren i salen. Efterfølgende er der lovbehandling i salen, blandt andet en 1. behandling af et forslag til lov om ændring af dagtilbudsloven samt forhandling af, om social- og indenrigsministeren vil redegøre for, om kommunerne lever op til intentionerne og lovgivningen i Barnets reform. 

Tirsdag er der også en række samråd på programmet.

  • Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er kaldt i samråd om, hvordan pædagoger i folkeskolen bidrager til at styrke elevernes læring og trivsel. Det er ikke det eneste samråd, som ministeren er kaldt i. Senere på dagen skal Merete Riisager også i samråd om resultaterne af den seneste PISA-undersøgelse. 
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i samråd om bemanding i fængslerne.
  • Kulturminister Mette Bock (LA) skal i samråd om pressens vilkår i Danmark.
  • Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kaldt i samråd om alderstest af asylansøgere.
  • Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen er kaldt i samråd om ministerens syn på social dumping i lyset af udtalelser fra en række af ministerens partifæller. 

Der er også et par runde fødselsdage, der skal fejres tirsdag. Socialdemokratiets Pernille Rosenkrantz-Theil fylder 40 år, mens Dansk Folkepartis Christian Langballe fylder 50 år. Tidligere folketingsmedlem og minister Karen Jespersen fylder 70 år. Stort tillykke! 

Onsdag afholder KL sundhedskonference i Kolding under overskriften "Lige adgang til det nære sundhedsvæsen – hvordan?".

Der afholdes også konference på Christiansborg onsdag. Her handler det om borgernes retssikkerhed på skatteområdet, hvor advokater og politikere vil diskutere problemstillingen. Blandt andre deltager skatteminister Karsten Lauritzen (V).

I salen er der onsdag spørgetid med ministrene. 

Onsdag påbegyndes straffesagen mod den københavnske lokalpolitiker Finn Rudaizky (DF), der er anklaget for at videregive fortrolige oplysninger om Omar el-Hussein til journalister. Du kan læse mere om sagen her

I Aarhus kommune er der onsdag byrådsmøde, hvor byrådet blandt andet skal tage stilling til et forslag fra Venstre om et forbud mod kønsopdelt svømning i kommunale svømmehaller. 

Torsdag afholder Ingeniørforeningen IDA sammen med DI Transport, Danske Regioner, KL, Transport Økonomisk Forening og ITS Danmark den årlige transportkonference under titlen "Danmarks behov for en masterplan 2030". Konferencen åbnes af transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA). 

Torsdag er der møde i Folketingssalen, hvor der er en række lovbehandlinger. Blandt andet ventes politikerne at afskaffe muligheden for at dispensere fra alderskravet på 18 år ved indgåelse af ægteskab.

Torsdag er der også en række ministre, der er kaldt i samråd. 

  • Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er kaldt i samråd om privatisering af den almene boligsektor og indbetaling til Landsbyggefonden i lyset af et tidligere boligudspil fra Liberal Alliance fra 2012.
  • Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er kaldt i samråd om regeringens politiske visioner for dagtilbudsområdet. 
  • Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er kaldt i samråd om nedrustning af atomvåben, hvor ministeren blandt andet skal redegøre for regeringens nedrustningspolitik.
  • Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er kaldt i samråd om kvalitetsforringelser af de bløde velfærdsydelser og om der skal fastsættes et obligatorisk måltal for, hvor mange opgaver der skal sendes i udbud, og om udbudsprocesser i kommuner og regioner. 
  • Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) er kaldt i samråd om mål for den grønne omstilling.
  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kaldt i samråd om regeringens nye regeringsgrundlag på beskæftigelsesområdet.
  • Ældreminister Thyra Frank (LA) er kaldt i samråd om plejehjemmet Lotte. Her skal ministeren blandt andet redegøre for, om hun er enig i, at plejehjemmet Lotte var betydeligt dyrere end andre plejehjem i samme kommune.

Fredag er der møde i salen, hvor der på opfordring fra Søren Espersen (DF) skal være en forhandling af regeringens værdipolitik med fokus på de udfordringer, der følger af indvandringen.

Fredag afsløres Mogens Lykketofts portræt, der skal hænge sammen med de andre portrætter af Folketingets tidligere formænd. Billedet er malet af Roald Als, og det kan du læse mere om her.

Fredag fortsætter afhøringerne i Tibetsagen, hvor embedsmænd fra Justitsministeriet skal afhøres for at afdække, hvorfor Folketinget fik fejlagtige svar på spørgsmål om politiets indsats ved kinesiske besøg. 

Danske Regioner, Dansk Erhverv, DI, KL, Turisterhvervets Samarbejdsforum og VisitDanmark afholder fredag Turismepolitisk Årsmøde 2017. Her deltager blandt andre erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). 

I USA indsættes Donald Trump fredag som ny præsident ved en ceremoni.

Fredag skal der også fejres rund fødselsdag. Alternativets Pernille Schnoor fylder 50 år. Stort tillykke!

Lørdag er der officiel åbning af Aarhus som europæisk kulturhovedstad. Aarhus blev valgt tilbage i august 2012.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00