Det sker i dansk politik: Dong-undersøgelse, politiker-pension og et naturfolkemøde

OVERBLIK: Publicistpriserne uddeles, dronningen tager afsked med to ambassadører, og så skal statsrevisorerne drøfte salget af Dong. Få overblikket over ugen her.

Mandag kan statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fejre sin 53-års fødselsdag.
Mandag kan statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fejre sin 53-års fødselsdag.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Det er mandag, og traditionen tro har Altinget samlet et overblik over, hvad der er på tapetet i det politiske Danmark i denne uge.

I løbet af ugen vil regeringen fortsætte økonomiforhandlingerne med kommunerne og regionerne.

Samtidig vil ugen også byde på forhandlinger om det forberedende område, som Altinget skrev om i sidste uge.

Ellers begynder ugen, når Folketingets Skatteudvalg og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg mandag inviterer til høring om hvidvask. Høringen foregår på Christiansborg, og formålet er at skabe overblik over lovgivningen på området, samt drøfte hvordan hvidvask forhindres.

Det er også mandag, at uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) åbner konferencen ’International Particle Accelerator Conference’ om partikel-acceleratorer, som fortsætter indtil fredag.

På Amalienborg tager dronningen mandag imod Tjekkiets og Pakistans ambassadører, som skal i afskedsaudiens.

På Christiansborg deltager 25 kommuner mandag i en konference om kommunernes strategiarbejde i forbindelse med erhvervsudvikling, bosætning, borgerinddragelse og differentieret udvikling. Erhvervsminister Brian Mikkelsen deltager også.

En anden konference finder sted på Børsen, når Altinget mandag holder konference om det aldrende samfund, hvor flere centrale politikere, embedsmænd, virksomheder og forskere vil deltage. Læs mere om det her.

Publicistpriserne uddeles mandag aften for 38. gang. Det sker i Bremen Teater, hvor journalist Clement Kjærsgaard er vært, og Margrethe Vestager vil levere aftenens hovedtale.

Inden vi er færdige med gennemgangen af mandag, skal vi ikke glemme, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fylder 53. Stort tillykke! 

Og Løkke kan fejre sin fødselsdag sammen med sit disruptionråd. Rådet træder nemlig for første gang sammen mandag og tirsdag. I den forbindelse besøger Løkke sammen med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og LO-formand Lizette Risgaard COOP’s hovedkontor i Albertslund for at se på nye teknologier.

Videre til tirsdag, hvor der i Folketingssalen er spørgetime med statsministeren - og efterfølgende en række lovbehandlinger. Blandt andet skal politikerne tredjebehandle lovforslaget om at ændre politikernes vederlag og pensionsforhold - samt lovforslaget, der vil ophæve 26-årsreglen i sager om ægtefællesammenføringer.

Et andet sted på Christiansborg er der to samråd. Det ene er med undervisningsminister Merete Riisager (LA), der tirsdag skal svare på, om hun vil vende udviklingen, der ses i folkeskolen, hvor færre undervisere er læreruddannede.

Det andet samråd er med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K), der skal svare på spørgsmål om botilbud til psykiatriske patienter og sammenhængen mellem hospitals- og socialpsykiatrien.

Det er også tirsdag, at repræsentanter for førende danske virksomheder samles på Børsen til konferencen ’Womenomics’, der skal sætte fokus på kvinders rolle globalt. Foruden taler af blandt andet ligestillingsministeren, overrækkes der tre priser.

Onsdag står også i konferencens tegn, når Socialdemokratiet, Cevea, IDA og 3F afholder en konference på Christiansborg om fremtidens grønne jobs.

Onsdagen går dog heller ikke fri for samråd, når beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og kulturminister Mette Bock (LA) sammen skal i samråd om museers tilbagebetaling af afdragsfrie lån til Arbejdsmarkedets Feriefond.

Som sædvanlig vil onsdag også stå på spørgetid med ministrene i Folketingssalen.

Efter spørgetiden skal folketingsmedlemmerne behandle en række lovforslag, herunder et forslag der vil tillade homoseksuelle mænd at donere blod, samt Enhedslistens forslag om at afskaffe sygehusenes produktivitetskrav. Læs mere om den sag her.

Onsdag er også dagen, hvor statsrevisorerne holder møde. De skal blandt andet diskutere rigsrevisionens undersøgelse af salget af Dong til Goldman Sachs. Hvis du vil læse mere om sagen, kan du gøre det her og her.

Så er vi nået til torsdag, hvor folketingsmedlemmerne blandt andet skal behandle et lovforslag, der vil genindføre det frie valg af tandpleje for børn under 16 år - samt et forslag om at oprette et nationalt forsknings- og analysecenter for velfærd. 

Det er også torsdag, at kulturminister Mette Bock (LA) og ligestillingsminister Karen Ellemann (V) skal i samråd om regeringens beslutning om at fjerne biblioteksopgaven fra Kvinfo. Læs mere om den sag her.

Naturen er på programmet, når der fra torsdag til lørdag er natur-folkemøde i Hirtshals. Blandt deltagerne er den tidligere EU-Kommissær og nuværende formand for den grønne tænketank Concito, Connie Hedegaard, SF-formand Pia Olsen Dyhr og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). På programmet er aktiviteter som strandvandring, fiskeri og en friluftsgudstjeneste.

Fredagen lægger ud med, at den danske EU-Kommissær, Margrethe Vestager, mødes med Folketingets Europaudvalg, hvorefter Europaudvalget på et møde skal diskutere kommende rådsmøder i EU om kultur, sport og konkurrenceevne.

I folketingssalen skal politikerne fredag behandle en række lovforslag, herunder et forslag om at øge udviklingsbistanden i 2017 samt et forslag om at sende flere ressourcer til Skat og forhøje afgiften på tobak.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00