Det sker i EU: Aldrende europæere, digital omstilling og skæbnevalg i Polen

Europæiske ministre tager til Luxembourg for at diskutere teknologiens sociale konsekvenser, mens Nato-landenes forsvarsministre samles i Bruxelles. Samtidig varmer polakkerne op til at afslutte ugen med årets europæiske valgbrag.

EU's tidligere rådsformand, Donald Tusk, talte foran mange tusinde mennesker i Warszawa for en uge siden. Han håber at vinde magten i Polen ved valget søndag 15. oktober. 
EU's tidligere rådsformand, Donald Tusk, talte foran mange tusinde mennesker i Warszawa for en uge siden. Han håber at vinde magten i Polen ved valget søndag 15. oktober. Foto: Slawomir Kaminski/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Mandag 9. oktober

De europæiske social- og beskæftigelsesministre samles i Luxembourg for blandt andet at drøfte, hvordan nye teknologier påvirker arbejdsmarkedet, og hvordan man kan sørge for retfærdighed i Europas digitale omstilling. Ministrene vil også blive orienteret om to direktivforslag fra EU-Kommissionen: Det ene om bekæmpelse af vold mod kvinder, og det andet om skabelse af et EU-handicapkort og et parkeringskort for personer med handicap.

Ny teknologi står også øverst på dagsordenen, når Europa-Parlamentets industriudvalg og budgetudvalg mødes i Bruxelles for at stemme om et ambitiøst forslag til fremmelse af strategisk vigtige teknologier i EU. Kommissionen har foreslået at opbygge en Europæisk Platform for Strategiske Teknologier (STEP), som skal kanalisere milliarder i støtte til udvikling af kunstig intelligens, robotter, vedvarende energi og medicinsk teknologi.

Tirsdag 10. oktober

EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitiske chef, Josep Borrell, er i Omans hovedstad Muscat for at lede et møde i det fælles råd mellem EU og golfstaterne sammen med Omans udenrigsminister, Sayyid Badr bin Hamad Al Busaidi. Golfstaternes Samarbejdsråd (GCC) omfatter ud over Oman også Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater, Kuwait, Qatar og Saudi-Arabien. Samarbejdet med de olierige, muslimske lande om bl.a. energi, sikkerhed og terrorbekæmpelse er højt prioriteret af EU.

I Bruxelles markeres FN’s internationale dag for mental sundhed – i Danmark ofte omtalt som Sindets Dag – med en stor konference, der bliver åbnet af EU’s sundhedskommissær, Stella Kyriakides. Der vil også være flere arrangementer i Europa-Parlamentet om psykiske sygdomme og mental sundhed i den anledning.

Onsdag 11. oktober

De 27 EU-kommissærer samles til deres ugentlige møde i Bruxelles. Kommissionens næstformand med ansvar for demokrati og demografi, Dubravka Suica, præsenterer en meddelelse om Europas store demografiske udfordringer. Ifølge en EU-rapport er der blevet fem millioner færre arbejdsdygtige unionsborgere i løbet af de seneste 10 år. Næsten 21 procent af EU’s borgere var mindst 65 år gamle i 2021, og den aldersgruppe forudsiges at vokse til 30 procent i 2050. Meddelelsen fra Suica vil indeholde en ’værktøjskasse’ af mulige initiativer til at håndtere den udvikling.

Samtidig strømmer forsvarsministre fra Europa og Nordamerika til kommunen Evere i udkanten af Bruxelles, hvor Natos politiske hovedkvarter ligger. Den vestlige forsvarsalliances ministre samles i to dage for at drøfte blandt andet situationen i Ukraine og oprustningen langs hele Natos østlige flanke.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00