Det sker i EU: Blyantspenge, FN-uge og Mays skæbnetime

OVERBLIK: Brexit-sagaen fortsætter, efter at sidste uges topmøde formåede at kortslutte processen. EU-toppen tager til New York, mens EU-Domstolen dømmer om åbenhed om EU-parlamentarikernes brug af penge til kontorhold.

Mandag 24. september
Flere af Unionens spidser, herunder både kommissionsformand Jean-Claude Juncker og formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, er rykket til New York til den årlige FN-uge, hvor den danske statsminister for øvrigt også er at finde. EU-lederne har særligt fokus på Afrika. Både i forhold til den store Afrika-plan, Kommissionen lancerede tidligere på måneden, og i forhold til at samarbejde om at bekæmpe flygtninge- og migrantstrømmen fra Nordafrika over Middelhavet.

Hvordan skal fremtidens landbrugspolitik se ud? EU’s landbrugsministre tager på slotstur til Østrig for at diskutere de finere detaljer i den reform af landbrugspolitikken, der pågår lige nu. Det foregår på Schloss Hof, der ligger helt ude østpå ved grænsen til Slovakiet.

Andetsteds i Østrig åbnes Det europæiske cykeltopmøde i Salzburg, der har som fokus at udbrede cykling på kontinentet ved at samle forskere, interesseorganisationer og innovative firmaer med lovgivere og embedsmænd for at diskutere vejen frem.

Tirsdag 25. september
En vigtig sag om indsyn i de såkaldte blyantspenge på små 33.000 kroner, som hver EU-parlamentariker får til kontorhold hver måned, bliver afgjort ved EU-Domstolen i Luxembourg. De folkevalgte skal ikke redegøre for deres brug af de såkaldte blyantspenge. Men en gruppe journalister har hevet Parlamentet for Domstolen for at tvinge dem til at mere åbenhed omkring, hvordan de 751 parlamentarikere bruger skatteborgernes penge.

Onsdag 26. september
I EU-Parlamentet stemmer medlemmerne af Budgetudvalget om deres bud på næste års EU-budget, som skal forhandles færdig i samspil med EU-ministrene til oktober.

EU-ambassadørerne i Bruxelles mødes for blandt andet at samle op på sidste uges topmøde blandt EU-lederne, som fik afsporet hele Brexit-processen.

Torsdag 27. september
Der er ministerrådsdebut for erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) fredag ved det såkaldte konkurrenceevneråd i Bruxelles. På dagsordenen er blandt andet en debat om kunstig intelligens og robotteknologi og en snak om EU’s næste syvårsbudget fra 2021-2027 set med konkurrencebrillerne på. 

Fredag 28. september
I Bruxelles er det forskningsministrenes tur til at mødes. De skal diskutere EU’s næste forskningsprogram, det såkaldte Horizon Europe. Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers deltager på Danmarks vegne.

Søndag 30. september
Makedonerne går til stemmeurnerne for at beslutte, om de vil omdøbe deres land til Republikken Nordmakedonien. Det sker, efter det er lykkedes regeringen at få grækerne til at bilægge en tre årtier lang strid om retten til navnet Makedonien, som også er en provins i Grækenland. Går navneskiftet igennem, har grækerne lovet at løfte deres veto mod makedonernes optagelser i både Nato og EU.

Samme dag starter det, der kan blive skæbnetime for Brexit-processen, når premierminister Theresa Mays Konservative parti mødes i Birmingham til en partikonference, hvor de såkaldte Brexiteers truer med at ryste hende af taburetten, hvis hun ikke lægger en meget strammere linje i forhandlingerne med EU.

Fra næste uge er EU-kalenderen kun tilgængelig for abonnenter på Altingets EU-portal.

Tegn abonnement her, eller prøv et gratis prøveabonnement 

Forrige artikel Socialdemokratiet er klar til EP-valgkamp: Her er partiets kandidathold Socialdemokratiet er klar til EP-valgkamp: Her er partiets kandidathold Næste artikel Ugen i dansk politik: Obama kommer til Danmark Ugen i dansk politik: Obama kommer til Danmark