Det sker i EU: Brandvarm asylkartoffel på EU-chefernes bord

OVERBLIK: Grænser, asyl, migration og Brexit er på dagsordenen ved et EU-topmøde i Salzburg. Et hold EU-parlamentarikere tager til Slovakiet og Malta for at undersøge mord på journalister, mens Polen skal stå skoleret i Ministerrådet.

Den italienske premierminister, Giuseppe Conte, var hovedårsagen til, at det blev en all-nighter, sidste gang EU-cheferne mødtes for at diskutere migration. Nu skal de til det igen. 
Den italienske premierminister, Giuseppe Conte, var hovedårsagen til, at det blev en all-nighter, sidste gang EU-cheferne mødtes for at diskutere migration. Nu skal de til det igen. Foto: Olivier Matthys/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 17. September
En delegation fra Europa-Parlamentet tager til Slovakiet og Malta for at undersøge pressefriheden og tage temperaturen på retsstaten, efter begge lande har oplevet mord på journalister, der undersøgte korruption og organiseret kriminalitet. 75 andre EU-parlamentarikere skal til Wien og mødes med 75 af deres latinamerikanske modstykker i det parlamentariske samarbejde, der går under betegnelsen Eurolat.

EU's energiministre skal en tur til Linz i to dage, hvor det siddende østrigske EU-formandskab har bedt dem diskutere, hvordan grøn energi bliver bedre integreret i de europæiske energisystemer, samt nye regler for de europæiske elmarkeder.

Der er også energi på dagsordenen længere sydpå. I Bukarest mødes de 12 EU-medlemslande mellem Sortehavet, Adriaterhavet og Østersøen i det såkaldte Three Seas Initiative, der er et forsøg på at styrke teknisk infrastruktur i Central- og Østeuropa, ikke mindst på energiområdet. Kommissionsformand Jean-Claude Juncker kommer for første gang. Sidste år deltog den amerikanske præsident, Donald Trump.

I Danmark er hele to EU-kommissærer på besøg. I København er det transportkommissær Violeta Bulc, som taler ved den 25. Verdenskongres for intelligente transportsystemer. I Aalborg er det konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der mødes med Danmarks Fiskeriforening og med den lokale handelsforening.

 

Tirsdag 18. September
I Bruxelles mødes EU's europaministre med flere vigtige ting på dagsordenen. De skal diskutere planen for lovgivningsåret, der kommer, som EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker lagde på bordet i sidste uge. De skal debattere udkastet til EU's næste syvårige budget, og så holder de en høring om retstilstanden i Polen, hvor den polske europaminister skal forsvare sig mod de anklager om blandt andet knægtelse af dommerstanden, som EU-Kommissionen har rejst i forbindelse med den såkaldte artikel 7-procedure.

Derefter sendes briterne ud af rummet, så de øvrige 27 kan diskutere de resterende udeståender i skilsmissen mellem de to parter og skitsen til, hvordan det fremtidige forhold skal se ud.

København får besøg af næstformand i EU-Kommissionen Jyrki Katainen, der både skal hilse på statsministeren og en perlerække af ministre samt møde kronprins Frederik.

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, mødes med den russiske præsident, Vladimir Putin. Det kan ses som en åben provokation af EU-etablissementet, efter at et stort flertal i Europa-Parlamentet i sidste uge stemte for at iværksætte en såkaldt artikel 7-procedure, der er det værktøj, EU-systemet har til at holde medlemslande i ørerne, der ikke overholder Unionens demokratiske spilleregler. Mødet ligger også dagen inden, at Orbán inden et EU-topmøde skal mødes med sine konservative EU-kolleger i den europæiske EPP-partifamilie, som overvejer at smide hans Fidesz-parti på porten for de mange kontroversielle lovændringer, han har gennemført rettet mod blandt andre minoriteter, civilsamfundet, flygtninge og dommerstanden i det, han selv har kaldt sit "illiberale demokrati".

 

Onsdag 19. September
Statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans EU-kolleger mødes i Salzburg til en middag med det sprængfarlige tema migration. Da de sidst sås i juni måned for at diskutere samme emne, sluttede mødet klokken halv fem om morgenen. Over sommeren er stemningen ikke blevet bedre med en italiensk regering, der nægter at modtage skibe med forliste migranter, og en tysk regering i konflikt med sig selv over håndteringen af flygtningepolitikken.

Der skal ikke træffes beslutninger ved mødet, men EU-cheferne skal tage bestik af, hvad de egentlig kan blive enige om at gøre i fællesskab, og om de forslag om såkaldte afsætningsplatforme i tredjelande og EU-drevne asyllejre i Unionen, som de kom frem til på sidste topmøde, reelt set har en gang på jorden.

Til slut vil den britiske premierminister, Theresa May, have lejlighed til at give sin version af fortrædelighederne i britisk indenrigspolitik over den britiske exit fra Unionen.

 

Torsdag 20. September
EU-cheferne er stadig i Salzburg. Dagsordenen handler om Unionens interne sikkerhed, herunder også beskyttelsen af de eksterne grænser. Her vil lederne blandt andet tage en snak om EU-Kommissionens nye forslag om et markant styrket europæisk grænsevagtkorps på 10.000 mand (m/k) og om den indsats, der gøres for at gå efter menneskesmuglere, der hjælper flygtninge og migranter mod de europæiske kyster.

Derefter er Brexit på programmet – uden premierminister Theresa May. EU-cheferne skal her have deres første rigtige snak om, hvordan de ser det fremtidige forhold til briterne efter skilsmissen, og så skal de diskutere den efterhånden meget pressede tidshorisont for overhovedet at få en aftale med briterne i tide til at undgå en kaotisk Brexit efter 29. marts næste år.

 

Fredag 21. September
Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager, er tilbage i landet for at tale for Dansk Ungdoms Fællesråd og for at lukke den store transportkongres, som hendes transportkommissærkollega var med til at åbne mandag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00