Det sker i EU: Brexit-boss rejser til Thyborøn

OVERBLIK: EU's udenrigsministre mødes i denne uge med ledere fra Mellemøsten, Kommissionen ser på blockchain, og fredag holder Theresa May en længe ventet Brexit-tale. I weekenden får nordjyske fiskere besøg af EU's Brexit-chefforhandler, Michel Barnier.

EU's Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, gæster Danmark i weekenden. 
EU's Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, gæster Danmark i weekenden. Foto: /ritzau/Geert Vanden Wijngaert
Daniel Bue Lauritzen

Mandag 26. februar
EU’s udenrigsministre rejser til i Bruxelles, hvor de blandt andet skal diskutere Unionens forhold til Republikken Moldova. Derudover skal de forud for Venezuelas præsidentvalg i april tale om den demokratiske krise i landet.

Endelig er Mellemøsten på programmet, hvor ministrene skal se på muligheder for at opnå en tostatsløsning. Når de er færdige, mødes de med ministre fra Palæstina, Egypten, Jordan, Marokko, Saudi Arabien, De Forenede Emirater og generalsekretæren for Den Arabiske Liga. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er til gengæld ikke i byen mandag.

EU-Kommissionen har inviteret en række medlemslande, EU-institutioner, eksperter og centralbanker til en rundbordssnak om kryptovaluta. Den såkaldte blockchain-teknologi, der især er kendt fra bitcoin, har de seneste år haft gevaldig vind i sejlene, og derfor vil Kommissionen med næstformand Valdis Dombrovskis i spidsen undersøge konsekvenser og muligheder ved teknologien.

Tirsdag 27. februar
EU’s kommissær for forskning, videnskab og innovation Carlos Moedas rejser til Danmark og holder en tale ved Big Science Business Forum 2018 i Forum. Kommissæren skal også mødes med finansminister Kristian Jensen (V) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

Der er møde i Ministerrådet, hvor medlemslandene blandt andet skal drøfte offentlig støtte til politiske partier. Halvvejs gennem mødet bliver den britiske minister sendt uden for døren, når der skal diskuteres Brexit. Her vil EU's chefforhandler, Michel Barnier, fortælle om den seneste udvikling i forhandlingerne.

Handelsministrene mødes uformelt i Bulgariens hovedstad, Sofia, hvor de skal tale om tilstanden af det frie marked og om et fremtidigt fælles handelssystem.

Onsdag 28. februar
Europaparlamentarikerne mødes til miniplenarsamling. Her skal de blandt andet diskutere udfaldet af fredagens topmøde, hvor EU’s stats- og regeringschefer for første gang drøftede det næste langtidsbudget, spitzenkandidatprocessen og forslaget om transnationale lister. Parlamentet skal også stemme om en udtalelse om EU’s aktivering af artikel 7 mod Polen.

Kommissionen har ulovligt indhold på internettet på dagsordenen for sit ugentlige møde. Her skal kommissærerne også vedtage et udkast til lovteksten bag den Brexit-skilsmisseaftale, der blev aftalt i december.

Torsdag 1. marts
Europa-Parlamentets miniplenarmøde fortsætter torsdag, hvor det ventes, at der nedsættes et nyt skatteunddragelsesudvalg. Desuden er biernes velbefindende på dagsordenen, hvor parlamentarikerne vil debattere løsninger på det svindende antal bier i Europa.

EU-domstolen løfter sløret for sit syn på en række sager, der alle stammer fra Østre Landsret. Sagerne drejer sig alle om skatteforhold, der kompliceres af moder- og datterselskabskonstruktioner.

Fredag 2. marts
Et endnu ubestemt sted i England holder premierminister Theresa May fredag en længe ventet tale om sine visioner for forholdet mellem Storbritannien og EU-landene, efter briterne forlader Unionen i 2019.

Og så rejser konkurrencekommissær Margrethe Vestager til Danmark for at mødes med justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Weekenden 3.-4. marts
Thyborøn får fint besøg fra Bruxelles, når EU’s ledende Brexit-forhandler, Michel Barnier, lørdag kommer til byen. Her skal han mødes med danske fiskere, der er dybt afhængige af adgang til britisk fiskevand og derfor spændt afventer Brexit-aftalen.

Ugen slutter med et brag, når italienerne søndag går til stemmeurnerne for at sammensætte deres nye parlament.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michel Barnier

fhv. Brexit-forhandler for EU

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00