Det sker i EU: Briternes skæbnetime

OVERBLIK: I kølvandet på mordet på den britiske Labour-politiker Jo Cox er spillet endnu mere åbent, når briterne torsdag vil stemme om deres EU-medlemskab. Imens holder resten af Europa vejret.

Hvilken betydning kan mordet på den britiske Labour-politiker Jo Cox få på resultatet af ind/ud-afstemningen om britisk EU-medlemskab torsdag?
Hvilken betydning kan mordet på den britiske Labour-politiker Jo Cox få på resultatet af ind/ud-afstemningen om britisk EU-medlemskab torsdag?Foto: Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 20. juni

Udenrigsministre i Luxembourg
Kristian Jensen (V) møder sine udenrigsministerkolleger for blandt andet at godkende en udvidelse af Operation Sophia, der patruljerer Middelhavet for flygtninge. De vil også diskutere samarbejde med landene i Sahel-regionen og et-året for fredsaftalen i Mali samt den nye strategi for Arktis, som EU-Kommissionen præsenterede i slutningen af april. Fredsprocessen i Mellemøsten og diskussionerne om visumfrihed med en række af EU’s nabolande er også på programmet.

 

Miljøministre diskuterer udslip, vilde dyr og hormoner
Det er blandt andet ratificeringen af den globale klimaaftale fra Paris, revisionen af EU’s kvotehandelssystem og den såkaldt cirkulære økonomi, der er på bordet, når EU’s miljø- og klimaministre mødes i Luxembourg mandag. Dertil kommer en drøftelse af de igangværende forhandlinger om kontroversielle udslipslofter, som p.t. er undervejs med EU-Parlamentet. Udslipslofterne er særligt følsomme for Danmark, der vil skulle spare 24 procent på ammoniakudledningen inden 2020. Ministrene vil også skulle runde ulovlig handel med vilde dyr samt de nye kriterier for hormonforstyrrende stoffer, som EU-Kommissionen fremlagde i sidste uge. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og energi- og klimaminister Lars Chistian Lilleholt (V) deltager begge.

 

Tirsdag 21. juni

Parlamentarikere stemmer om Syriens-farere
Udvalget for borgerrettigheder i Parlamentet vil skulle give grønt lys til nye regler, der kriminaliserer terrorforberedende handlinger, som for eksempel at rejse til andre lande for at modtage kamptræning eller at rekruttere til eller finansiere sådanne aktiviteter. Udvalget skal også stemme om opstramning af kontrollen ved EU’s ydre grænser, så også EU-borgere vil skulle underkastes tjek, der skal afsløre, om de er under mistanke for at have terrorforbindelser.

 

Onsdag 22. juni

EU-Kommissionen diskuterer Kina og grænseløse ægteskaber
På EU-Kommissionens ugentlige møde er det blandt andet EU's strategi over for Kina, der er i højsædet. Kommissærerne skal også diskutere det juridiske samarbejde om ægteskaber på tværs af grænser, der lægger rammerne for, hvilket lands regler der skal gælde i skilsmisser, separationer og ophævelser af ægteskaber, og når skilte forældre fra forskellige EU-lande skændes om vilkår for forældremyndighed. 

 

Torsdag 23. juni

Briterne siger ja eller nej til EU
Årets potentielt mest afgørende politiske begivenhed for Unionens fremtid finder sted, når briterne stemmer om, hvorvidt de vil blive i EU. Der er statistisk dødt løb i meningsmålingerne, og ingen ved, hvad mordet på Labour-politiker Jo Cox torsdag får af indflydelse på resultatet. Men både markeder, forretningsfolk og politikere langt ud over Det Forenede Kongeriges grænser vil holde vejret i spænding, mens briterne afleverer deres stemmer.

 

Fredag 24. juni

Brexit-resultat fordøjes
De fire formænd for Kommissionen, Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Råd mødes i Bruxelles for at finde en fælles grimasse, der kan passe til udfaldet af den britiske folkeafstemning, som vil blive kundgjort for offentligheden samme morgen. I tilfælde af et nej formodentlig med selskab af chef for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, der skal tage sig af eventuel brandslukning på finansmarkederne.

 

EU-ministre til Luxembourg
Dagsordenen på EU-ministrenes møde kommer til at blive dikteret af resultatet af den britiske afstemning om EU-medlemskab, når de mødes i Luxembourg fredag for at forberede næste uges EU-topmøde. Men hvis mødet ikke drukner i panik over en eventuel britisk udmelding, er det blandt andet status på flygtningeaftalen med Tyrkiet, migrantpresset i Middelhavet og en række økonomiske emner, der vil præge mødet. EU-ministrene vil også tale om deres indspark til EU-Kommissionens arbejdsprogram for 2017. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) deltager.

 

Sidste udkald for glyphosat
Eksperter fra de 28 EU-lande mødes i et såkaldt forligsudvalg for at se, om det kan lykkes at blive enige om, hvad der skal ske med verdens mest udbredte ukrudtsmiddel, glyphosat, når stoffets EU-godkendelse udløber 1. juli. EU-Kommissionen har foreslået et til halvandet års forlængelse i afventning på en ekspertvurdering fra EU’s kemikalieagentur, ECHA. Kun Malta stemte imod ved et møde tidligere på måneden, men eftersom en stor håndfuld lande, herunder Frankrig og Tyskland, stemte blankt, var det ikke nok til et kvalificeret flertal for en forlængelse. Mislykkes det igen at få landene til at sige enten ja eller et nej, ender beslutningen på EU-Kommissionens bord.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Cameron

Udenrigsminister, Storbritannien, president, AlzheimerResearch UK
master i filosofi, politik og økonomi (PPE) (Oxford 1988)

0:000:00