Det sker i EU: Farvel til Roundup?

OVERBLIK: Kan EU-landene blive enige om, hvorvidt de vil forbyde glyphosat, der er aktivstoffet i RoundUp? Hvordan skal fremtidens landbrugsstøtte se ud? Og hvem er kandidat til at blive eurolandenes næste formand? Det får vi svar på i denne uge.

Mandag 27. november 2017
Mandag mødes repræsentanter for de 28 EU-lande i Bruxelles til det sidste slag om, hvorvidt verdens mest udbredte ukrudtmiddel, glyphosat, fortsat skal være godkendt i EU. Vild splittelse blandt landene gør dog, at det er meget usikkert, om der kan findes det nødvendige flertal enten for eller imod forlængelsen. Det kan betyde, at EU-Kommissionen må træffe den endelige beslutning, hvilket den for alt i verden vil undgå.

Tirsdag 28. november
I Europa-Parlamentets særlige skattesnydudvalg er der høring om de såkaldte Paradise Papers med besøg af både EU’s økonomikommissær og retskommissær.

EU-Domstolens generaladvokat kommer samme dag med sin udtalelse i en sag om, hvorvidt dårlige lån, som staten via Finansiel Stabilitet købte af FIH Erhvervsbank, er blevet fejlagtigt vurderet af EU-Kommissionen, da den afgjorde, at indgrebet levede op til EU’s statsstøtteregler. Sidste år fandt EU-Domstolens første instans, at Kommissionen havde taget fejl, hvilket Kommissionen nu har anket.

Onsdag 29. november
EU-Kommissionen kommer med et udkast til, hvordan EU’s landbrugspolitik skal se ud i fremtiden. Det kickstarter for alvor debatten om den næste reform af den kontroversielle landbrugsstøtte, der skal træde i kraft efter 2020. Kommissærerne spiller samme dag ud med et nyt forslag til at undgå snyd med moms, som er meget udbredt på EU’s indre marked.

I Elfenbenskystens tidligere* hovedstad, Abidjan, går startskuddet til to dages EU-Afrika-topmøde, der vil bringe 80 stats- og regeringschefer – dog ikke Lars Løkke Rasmussen (V) – sammen for at diskutere, hvad man i fællesskab kan gøre for særligt de unge på et kontinent, der forventer at fordoble sin befolkning inden 2050.

Torsdag 30. november
EU-parlamentarikerne skal blåstemple det udkast til Unionens budget for næste år, som faldt på plads i en sen nattetime for et par uger siden.

Samtidig kommer erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til Bruxelles til rådsmøde om EU’s konkurrenceevne, herunder EU’s industripolitik. Ministeren bruger lejligheden til også at stikke hovederne sammen med næstformand i EU-Kommissionen med ansvar for EU’s digitale indre marked, Andrus Ansip.

Fredag 1. december
Kandidaterne til jobbet som den næste formand for eurogruppen offentliggøres, inden det skal afgøres af eurolandenes finansministre på et møde mandag, hvem af dem det bliver. Stillingen skal besættes af en af finansministrene i eurokredsen, hvilket udelukker den nuværende formand, Jeroen Dijsselbloem, hvis socialdemokratiske parti ikke længere er i regering i Holland.

EU’s forskningsministre kommer til Bruxelles for blandt andet at diskutere EU’s rumpolitik. De skal også evaluere på det nuværende forskningsprogram, der går under navnet Horizon 2020, og se på, hvad der skal komme efter det.

* Af artiklen fremgik det, at Abidjan er Elfenbenskystens hovedstad. Det er dog landets økonomiske hovedstad. Den rigtige hovedstad hedder Yamoussoukro.

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Finanslov og julestemning på Borgen Ugen i dansk politik: Finanslov og julestemning på Borgen Næste artikel Dagens overblik: Nyvalgt DF'er forlader partiet efter intern uro Dagens overblik: Nyvalgt DF'er forlader partiet efter intern uro