Det sker i EU: Fokus på frihandel og skattepolitik

OVERBLIK: EU’s bestræbelser på at lande frihandelsaftaler med Canada og USA er på dagsordenen i Bruxelles. Lars Løkke Rasmussen (V) besøger Frankrig for at mindes ofrene for sidste års terrorangreb i Paris. Og finansministrene diskuterer selskabsskat.

Den omdiskuterede handelsaftale, som EU og Canada skrev under på sidst i oktober, skal i denne uge diskuteres blandt både EU-ministre og europaparlamentarikere.
Den omdiskuterede handelsaftale, som EU og Canada skrev under på sidst i oktober, skal i denne uge diskuteres blandt både EU-ministre og europaparlamentarikere.Foto: John Thys/Scanpix
Michael Hjøllund

Mandag 7. november

Klimakonference begynder
Mandag er dag ét på klimakonferencen COP22. Det årlige klimatopmøde afholdes denne gang i Marrakech i Marokko og indledes få dage efter, at sidste års store klima-aftale fra Paris er trådt i kraft.

Til klimakonferencen skal de næste trin i implementeringen af aftalen diskuteres. Målet med aftalen er at begrænse den globale opvarmning.


Tirsdag 8. november

Ministre drøfter selskabsskat og skattely
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mødes tirsdag med sine ministerkolleger i Bruxelles. Her skal de blandt andet diskutere EU-Kommissionens forslag til en fælles europæisk selskabsskattebase. De skal også drøfte etableringen af en såkaldt ”sortliste” over lande uden for EU, der ikke udviser samarbejdsvillighed i kampen mod skattely.

På mødet vil Den Europæiske Revisionsret også fremlægge sin årlige rapport om EU's budget. Her er konklusionen, at EU-budgettet i 2015 for 22. år i træk indeholdt så mange fejl i udbetalingerne, at revisorerne ikke kunne give en blank påtegning.

Parlamentet debatterer budget-anmærkninger
Også i Europa-Parlamentet skal man tirsdag diskutere rapporten fra Den Europæiske Revisionsret. Sammen med EU-landene skal parlamentarikerne i det nye år beslutte, om man vil give såkaldt decharge (godkendelse) til EU-Kommissionens gennemførsel af 2015-budgettet.

USA vælger ny præsident – Bruxelles følger med
Selvom valget foregår på den anden side af Atlanten, vil denne uges showdown mellem republikaneren Donald Trump og demokraten Hillary Clinton blive fulgt nøje i Bruxelles. Konkret forhandler EU lige nu en frihandelsaftale (TTIP) med amerikanerne, og her ventes særligt et eventuel valg af den frihandelskritiske Donald Trump at kunne skabe bølgegang. Også inden for temaer som udenrigs- og sikkerhedspolitik samt klimapolitik kan præsidentvalget få betydning for EU's politik.


Torsdag 10. november

Løkke mindes terrorofre i Paris
Torsdag rejser statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Paris, hvor han mødes med Frankrigs præsident Francois Hollande. Mødet finder sted tre dage før årsdagen for terrorangrebet i Paris, hvor 130 mennesker blev dræbt i en serie angreb på blandt andet spillestedet Bataclan. Under besøget vil Lars Løkke Rasmussen mindes ofrene ved en markering på Place de la Republique.

Mødet mellem Lars Løkke Rasmussen og Francois Hollande ventes at blive præget af spørgsmål om sikkerhedspolitik og kampen mod terror. Ifølge en udtalelse fra Statsministeriet vil også EU's fremtid samt konflikten mellem Rusland og Ukraine blive diskuteret.

Europa-Parlamentet debatterer omstridt CETA-aftale
Torsdag diskuterer Europa-Parlamentets udvalg for international handel den omdiskuterede frihandelsaftale mellem EU og Canada. Efter en neglebidende finale underskrev EU og Canada sent i oktober aftalen, der blandt andet skal sænke tolden på varer. Aftalen skal nu ratificeres af hvert enkelt EU-land, men inden da er det planen, at en stor del af aftalen træder midlertidigt i kraft.

Det sker dog først, når Europa-Parlamentet har givet grønt lys til det. Parlamentets formand Martin Schulz har tidligere udtalt, at der tegner sig et bredt flertal for aftalen, men blandt andre Den Grønne Gruppe – hvor SF sidder – kæmper for, at europaparlamentarikerne afviser CETA-aftalen.


Fredag 11. november

Udenrigsministre diskuterer handelspolitik
De 28 EU-landes udenrigsministre mødes fredag for at diskutere Unionens handelspolitik.

På dagsordenen er en status på forhandlinger mellem EU og USA om en storstilet frihandelsaftale kaldet TTIP. Der bliver givetvis nok at snakke om, da USA to dage forinden har fundet sin næste præsident. De to kandidater – Hillary Clinton og Donald Trump – har begge markeret sig med kritiske meldinger om frihandel, men set fra Bruxelles er det afgjort en Trump-sejr, der ventes at skabe størst usikkerhed om fremdriften i TTIP-forhandlingerne.

Mødet mellem udenrigsministrene følger også op på konklusionerne fra det seneste EU-topmøde om behovet for at ”modernisere” de såkaldte defensive handelsinstrumenter, som kan bruges til at imødegå unfair konkurrence og pris-dumping fra andre dele af verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00