Det sker i EU: Fut i forsvarssamarbejdet uden Danmark

OVERBLIK: Topmøde, Facebook-retssag, forsvarssamarbejde, rod i retsstaterne og svære budgetforhandlinger er på dagsordenen i EU-land i denne uge.

Det nye EU-forsvarssamarbejde skal gøre det nemmere for lande at gå sammen om for eksempel at sende styrker ud i verden som her fra EU's mission i Congo.
Det nye EU-forsvarssamarbejde skal gøre det nemmere for lande at gå sammen om for eksempel at sende styrker ud i verden som her fra EU's mission i Congo.Foto: /ritzau/AP/ Jerome Delay
Rikke Albrechtsen

13. november
Ved en underskriftsceremoni vil et overvældende flertal af EU-landene markere begyndelsen for EU’s nye forsvarssamarbejde, det såkaldte PESCO. Det bliver dog uden Danmark, der er forbeholdsramt. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) deltager dog i resten af mødet mellem EU’s udenrigs- og forsvarsministre, hvor blandt andet et forestående topmøde med den Afrikanske Union er på dagsordenen, samt arbejdet med at modvirke internetpropaganda og falske nyheder i EU’s nærområder. Overgreb på rohingyaer i Myanmar, balladen med USA om Iran-atomaftalen og den politiske situation i Venezuela skal også drøftes blandt ministrene. Det samme skal samarbejdet mellem EU og NATO.

14. november
EU-Domstolens generaladvokat leverer den foreløbige – men ikke bindende – afgørelse i en sag mellem internetaktivist Max Schrems og Facebook om beskyttelse af personlige oplysninger. Schrems har ført en række sager mod Facebook, men denne handler specifikt om, hvorvidt han har en forbrugers databeskyttelsesrettigheder, når han bruger Facebook i professionelt øjemed for at promovere sine bøger og sin aktivisme mod netop Facebook.

I Europa-Parlamentet diskuterer de tirsdag skandalen om de såkaldte Paradise Papers, hvor mange presser på for at få en sortliste over skattelylande. De folkevalgte vil også diskutere lov og orden på Malta, hvor det fyger med beskyldninger om korruption og politisk fordærv i kølvandet på mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia.

EU-kommissærerne er også i Strasbourg, hvor de blandt andet vil tage bestik af situationen ved EU’s ydre grænser, herunder hvordan det går med flygtningefordelingen, den europæiske kyst- og grænsevagt og med Tyrkiet-aftalen.

Formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, er til ASEAN-topmøde i Manila for at diskutere sikkerhed og andre globale udfordringer.

15. november
I Europa-Parlamentet skal de diskutere den demokratiske situation i Polen og stemme om en resolution, der fordømmer landets regering for brud på EU’s grundlæggende værdier på grund af indblanding i domstolenes uafhængighed og pressefriheden.

I Luxembourg er der høring i en sag om overtagelse af den danske afdeling af den globale konsulentvirksomhed KPMG af den lige så globale konsulentvirksomhed Ernst & Young.

I Bruxelles er der ministerrådsmøde om den såkaldte samhørighedspolitik, der handler om støtten til EU’s mest udsatte egne. Traditionen tro er der ikke dansk ministerdeltagelse, da Danmarks udsatte egne ikke er udsatte nok til at få nogen særlig del i den støtte.

Uden for EU-samarbejdet overtager Danmark formandskabet for Europarådets ministerkomité. Det er 20 år siden, Danmark sidst sad i spidsen for det europæiske demokratisamarbejde, der holder øje med retstilstanden i 47 europæiske lande fra sit hovedsæde i Strasbourg.

Torsdag 16. november
På deres sidste dag i Strasbourg i denne omgang vil EU-parlamentarikerne blandt andet skulle stemme om resolution, hvor de lægger pres på Kommissionen for at gøre mere for at slå ned på de lande i EU-medlemskredsen, som ikke gør nok for at implementere EU’s miljøregler ordentligt.

Fredag 17. november
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans EU-kolleger tager et smut til Gøteborg til socialt topmøde, hvor diskussionen om, hvordan man får et rimeligt arbejdsmarked for alle i EU er i højsædet, kronet af underskrivelsen af den såkaldte sociale søjle med 20 principper for et mere fair EU. Efterfølgende mødes EU-cheferne uden britiske Theresa May til det første møde under den såkaldte Ledernes Dagsorden, der skal sætte fut under en række europæiske dagsordener, efter briterne forsvinder fra Unionen. Lederne lægger blødt ud med at diskutere uddannelses- og kultursamarbejde.

I Bruxelles kommer EU-ministre til byen for at forhandle næste års EU-budget med Europa-Parlamentet, hvilket godt kan risikere at blive en langstrakt affære.

Andetsteds i byen vil den afsatte catalanske præsident, Carles Puigdemont, og fire af hans ministre skulle stille foran en dommer til en høring i sagen om deres udvisning til Spanien, hvor de er under tiltale for oprør og misbrug af offentlige midler, efter deres forsøg på at gøre Catalonien uafhængig.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00