Det sker i EU: Juncker skal sikre sit eftermæle

OVERBLIK: EU-kommissionsformanden skal for sidste gang i sit mandat tage pulsen på Unionen i sin årlige tale til europæerne om EU's tilstand. Det sker i en uge, hvor Ungarns Viktor Orbán er i skudlinjen, bilindustrien ømmer sig, og retten til at blive glemt kommer tilbage for EU-Domstolen.

Jean-Claude Juncker blæser sit sidste år på posten som EU-kommissionsformand i gang med sin årlige tale om Unionens tilstand.
Jean-Claude Juncker blæser sit sidste år på posten som EU-kommissionsformand i gang med sin årlige tale om Unionens tilstand.Foto: Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 10. september
I Bruxelles får EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, besøg af sit amerikanske modstykke, Robert Lighthizer, til en snak om de kurrer, der er på tråden lige nu i det transatlantiske handelsforhold.

Imens er formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, et smut i Rom for at møde premierminister Giuseppe Conte, som står i spidsen for en alt andet end EU-venlig regering.

CO2-udslip fra biler er på dagsordenen hos EU-Parlamentets Miljøudvalg, der vil stemme om, hvor meget de europæiske biler må forurene i 2030. Kommissionen har foreslået en 30 procents reduktion i udslippene, men det tegner til, at de folkevalgte vil gå efter 45 eller måske endda 50, hvilket har ledt til ramaskrig i industrien.

Mandag starter også et todages uformelt møde blandt EU's sundhedsministre i Wien. De skal blandt andet diskutere forsyningskæder for medicin og investeringer i digital sundhed. 

Tirsdag 11. september
EU's parlamentarikere skal debattere, hvorvidt det ungarske styre under premierminister Viktor Orbán udgør en trussel mod EU's grundlæggende værdier efter en årrække, hvor han har strammet grebet om minoriteters rettigheder, civilsamfundet, medierne, den frie forskning med mere. Debatten kommer forud for en afstemning onsdag om at opfordre til at bruge EU's store demokratihammer, den såkaldte artikel 7-procedure, mod Ungarn. Orbán selv kommer til at sidde i salen og får også lejlighed for at komme med sit modsvar.

Samme dag kommer den græske premierminister, Alexis Tsipras, også til Europa-Parlamentet for at give sit bud på Europas fremtid. De folkevalgte vil også høre fra Libanons præsident, Michel Aoun, og diskutere det anstrengte forhold til USA med EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

Alle EU-kommissærer er i Strasbourg, hvor landbrugskommissær Phil Hogan vil benytte lejligheden til at markere, at den særlige nordfranskenordfran af surkål, den såkaldte choucroute d'Alsace, nu har fået det beskyttede geografiske oprindelsesstempel.

Ved EU-Domstolen starter en vigtig sag, som Frankrig har rejst mod søgegiganten Google om, hvorvidt retten til at blive glemt på internettet gælder globalt eller kun i Europa.

Onsdag 12. september
EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker holder sin årlige såkaldte State of the European Union-tale. Her vil han se både fremad og tilbage, når han gør status over sin tid som kommissionsformand og spiller ud med, hvad der skal ske på hans sidste år på pinden. I ærmet har han nye forslag om blandt andet at styrke grænsekontrollen, undgå indblanding udefra i europæiske valg, at slå til mod pengehvidvask og sløjfe skiftet mellem sommertid og vintertid.

Ud over den vigtige afstemning om demokratiets tilstand i Ungarn vil en anden stor afstemning kæmpe om opmærksomheden. Det gælder den stormombruste opdatering af EU's regler om ophavsret, der skal balancere retten til frihed på internettet og kunstneres ret til at bestemme over deres egne værker.

Samme dag starter forhandlingerne mellem Ministerrådet og EU-Parlamentet om øremærket, betalt orlov til europæiske fædre og mødre.

Torsdag 13. september
I Luxembourg er der høring ved EU-Domstolen i en sag mod EU's fødevaresikkerhedsagentur, EFSA, der er rejst af De Grønne i Europa-Parlamentet. De er utilfredse med, at EFSA har nægtet at offentliggøre de studier, der ligger til grund for agenturets godkendelse af det omstridte ukrudtsmiddel glyphosat, der er verdens mest udbredte sprøjtemiddel.

I Parlamentet stemmes der blandt andet om en betænkning om problemet med, at de samme fødevarer markedsføres i forskellige lande i forskellig kvalitet, efter at lande i Østeuropa har klaget over, at der er færre nødder i deres Nutella og færre fisk i deres fiskepinde end i Vest.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00