Det sker i EU: Klima-kvoter og kontroversielle udstationeringsregler

OVERBLIK: EU-landene diskuterer energisikkerhed, asyl-samarbejde og et kontroversielt forslag om nye regler for udstationering. EU-Parlamentarikere stemmer om stor reform af det europæiske marked for CO2-kvoter.

Europa-Parlamentets miljøudvalg stemmer torsdag om sin holdning til et forslag, der skal gøre det dyrere for europæiske virksomheder at udlede klima-skadelige drivhusgasser.
Europa-Parlamentets miljøudvalg stemmer torsdag om sin holdning til et forslag, der skal gøre det dyrere for europæiske virksomheder at udlede klima-skadelige drivhusgasser.Foto: European Union 2016 - Source : EP.
Michael Hjøllund

Mandag 5. december

Energi på dagsordenen
Ministre fra de 28 EU-lande mødes mandag i Bruxelles for at diskutere energipolitik. Her skal EU-Kommissionen blandt andet fremlægge sidste uges massive energi-pakke, hvis hovedelementer er højere energieffektivitet, flere investeringer i grøn energi og en reform af Europas el-marked.

På mødet mandag skal EU-landenes ministre desuden diskutere EU's gasforsyning og energimærkning.


Tirsdag 6. december

Ministermøde om investeringer og terrorfinansiering
Tirsdag er det EU’s finansministres tur til at mødes i Bruxelles. Her ventes de at træffe beslutning om en forlængelse af Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI). Med forlængelsen skal fonden efter planen mobilisere 500 milliarder euro i ekstra investeringer på tværs af Europa frem mod 2020. Bliver EU-landene enige tirsdag, skal sagen derefter forhandles med Europa-Parlamentet.

På ministermødet skal finansministrene også drøfte EU’s bestræbelser på at forhindre finansiering af terrororganisationer.


Torsdag 8. december

EU-parlamentarikere stemmer om CO2-kvoter
Europa-Parlamentets miljøudvalg stemmer torsdag om sin holdning til en foreslået reform af EU’s skrantende CO2-kvotehandelssystem. Ideelt skulle kvotemarkedet sikre en pris på CO2-udledning, sådan at grønne investeringer og CO2-besparelser bliver en bedre forretning for europæiske virksomheder. Men kvoteprisen er – ifølge blandt andre mange danske EU-politikere – alt for lav. Derfor skal der trækkes flere kvoter ud af markedet hvert år foreslår EU-Kommissionen blandt andet.

Europa-Parlamentets miljøudvalg fastlægger EU-parlamentarikernes holdning forud for de kommende forhandlinger med EU-landene i Ministerrådet.

Omstridt udstationerings-direktiv til behandling
EU-landenes ministre for beskæftigelse skal navigere i usikkert farvand, når de mødes torsdag. Her behandles EU-Kommissionen forslag til et nyt udstationeringsdirektiv. Et forslag, der har modtaget kritik fra Danmark og 9 andre EU-lande for at gå for langt i forhold til at blande sig i medlemslandenes egne arbejdsmarkedsforhold.

I Danmark frygter et flertal af Folketingets partier, at forslaget kan ende med at give EU-systemet kompetence på spørgsmål om løndannelse på det danske arbejdsmarked.

Et kommende forslag fra EU-Kommissionen om en ”søjle for sociale rettigheder” - er også at finde på torsdagens møde-dagsorden i Ministerrådet. 

Møde for EU’s justits- og indenrigsministre
En fælleseuropæisk anklagemyndighed og styrket kriminalitetsbekæmpelse online er på dagsordenen, når EU-landenes justits- og indenrigsministre begynder et to dage langt møde i Bruxelles torsdag.

Den europæiske anklagemyndighed skal hjælpe med at bekæmpe svindel mods EU’s finansielle interesser og hænger sammen med en bredere indsats, der skal forhindre eksempelvis svindel med EU-midler. Danmark står dog i udgangspunktet uden for samarbejdet på grund af retsforbeholdet.


Fredag d. 9. december

Endnu en dag i grænsekontrollens tegn
Fredag fortsætter EU-landene i Ministerrådet med at holde møde mellem justits- og indenrigsministrene. Her er et forslag om et såkaldt ind- og udrejsesystem (EES) på dagsordnen. Forslaget er ét af flere, der skal styrke kontrollen med EU’s ydre grænser.

Ministrene ventes også at tage en status på migrations- og flygtningespørgsmålet – herunder EU’s fælles asylpolitik -, og senere skal ministrene drøfte, hvordan EU-samarbejdet kan styrke medlemslandenes terrorberedskab.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00