Det sker i EU: Landbrugets klimabyrder, Europol og topmøde om migration

OVERBLIK: EU-lederne holder topmøde med fokus på migration og forsvar. Løkke taler Europol med EU-Kommissionens formand. Parlamentet stemmer om CO2-kvoter og uddeler prestigefyldt pris.

Lars Løkke Rasmussen ventes at mødes torsdag med Jean-Claude Juncker, hvor de to skal diskutere mulighederne for, at Danmark får en særaftale sin tilknytning til politisamarbejdet Europol.
Lars Løkke Rasmussen ventes at mødes torsdag med Jean-Claude Juncker, hvor de to skal diskutere mulighederne for, at Danmark får en særaftale sin tilknytning til politisamarbejdet Europol.Foto: Etienne Ansotte/EC - Audiovisual Service
Michael Hjøllund

Mandag 12. december

Ministre diskuterer landbrugets klimaindsats
På et møde mandag skal EU’s landbrugs- og fiskeriministre blandt andet diskutere et omstridt forslag om byrdefordelingen af EU’s klimaindsats frem mod 2030. Det gælder den del af klima-tiltagene, der ikke er dækket af EU’s klimakvoter, hvilket i Danmark særligt er landbrug og transportområdet. Danmark har fået et reduktionsmål på 39 procent, hvor 40 procent er maksimum, og det, mener regeringen, er meget højt sat. Danmark er i forvejen en klimaduks, og derfor er de lavthængende frugter allerede plukket, lyder argumentet. På mødet skal ministrene blandt andet diskutere, hvilke såkaldte ”fleksibiliteter”, som EU-landene må bruge for at leve op til målene. Det gælder blandt andet såkaldte kreditter fra forbedret kulstofbalance i jord og skov.

På mødet skal ministrene også diskutere kvoter for europæisk fiskeri i 2017 og de fastkørte forhandlinger om en reform af EU's økologi-regler.

EU-ministre diskuterer Afrika og migration
Mandag mødes også EU’s udenrigsministre i Bruxelles. Her er forberedelser til at kommende EU-Afrika-topmøde i 2017 et hovedpunkt. Udenrigsministrene skal også drøfte situationen i Syrien, hvor særligt de blodige kampe om storbyen Aleppo har domineret den internationale dagsorden de seneste måneder.


Tirsdag 13. december

Tyrkiet til debat – igen
EU’s komplicerede forhold til Tyrkiet er på dagsordenen ved et møde i EU’s Ministerråd tirsdag – igen. Her ventes EU-landenes ministre at diskutere de landerapporter om blandt andet Tyrkiet, som EU-Kommissionen fremlagde i november. Rapporten om Tyrkiet kritiserer blandt andet situationen for ytringsfrihed og retssikkerhed i landet oven på det mislykkedes kupforsøg i sommer. Efter kupforsøget er tusindvis af akademikere, dommere og journalister fængslet eller fyret. Også landerapporter for andre af de såkaldte EU-kandidatlande – der forhandler med Bruxelles om fremtidigt EU-medlemskab – er på dagsordenen tirsdag. Det samme er en midtvejsevaluering af EU’s flerårige budget (MFF) samt EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik.

Nyt udspil om mobilitet
Reglerne for arbejdskraftens frie bevægelighed i EU er en af samarbejdets absolut ømmeste tæer. Derfor træder EU-Kommissionen ud på dybt vand, når den tirsdag ventes at komme med nye forslag til revision af unionens regler for ”arbejdskraft-mobilitet”. Forslagene er en del af EU’s mobilitetspakke, der udkommer drypvis. Første runde var en revision af EU’s udstationerings-regler, som blandt andet har fået den danske regering op i det røde felt.

Ministre diskuterer fisk
Tirsdag fortsætter mødet mellem EU’s landbrugs- og fiskeriministre. Her forsøger Slovakiet - der har det roterende formandsskab for EU-landenes klub Ministerrådet – at opnå enighed om fiskekvoterne for 2017.

Yazidi-forkæmpere modtager pris
Tirsdag hylder Europa-Parlamentet dette års modtager af Sakharovprisen. Prisen giver EU-parlamentarikerne hvert år til en modtager, der har "ydet et ekstraordinært bidrag til kampen for menneskerettigheder".

I år går prisen til de to kvinder Nadia Murad og Lamiya Aji Bashar, der er kendte fortalere for det religiøse Yazidi-mindretal i Irak. De har selv overlevet som sexslaver hos terrorgruppen Islamisk Stat, der angreb deres landsby

Parlamentet: Første debat om storstilet energi-pakke
Tirsdag debatter politikerne i Europa-Parlamentet også en stor bunke nye lovforslag på energiområdet, som EU-Kommissionen for nyligt fremlagde. Forslagene skal styrke EU-landenes energieffektivtet, reformere det europæiske el-marked og sikre flere investeringer i vedvarende energi i Europa.


Torsdag 15. december

Topmøde om migration og forsvar ... og Brexit
EU’s 28 stats- og regeringschefer mødes torsdag til topmøde i Bruxelles. Centralt på dagsordenen står EU's håndtering af flygtninge- og migrationssituationen i Europa samt forsvars- og sikkerhedspolitik. Også udviklingen i Ukraine og det betændte forhold mellem EU og Rusland ventes at blive diskuteret.

Efter det officielle program slutter, vil alle EU-lande – undtagen Storbritannien – mødes til en uformel middag, hvor de skal drøfte briternes planer om at forlade EU. Det seneste møde blandt de 27 lande fandt sted i september i Bratislava. Her blev EU-lederne enige om en ny køreplan, der skal genvinde borgernes tillid til EU-samarbejdet. 

Løkke drøfter Europol med Juncker
Under EU-topmødet er det desuden planen, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal tale med EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker. Her ventes statsministeren at overbringe sit svar på det tilbud, som EU-Kommissionen har givet Danmark om fortsat tilknytning til politisamarbejdet Europol. Op til topmødet skal Lars Løkke Rasmussen finde ud af, om han har mandat fra resten af Folketinget til at indlede forhandlinger om en ny Europol-aftale.

Klima-kvoter til afstemning 
Europa-Parlamentets miljøudvalg stemmer torsdag om sin holdning til en foreslået reform af EU’s skrantende CO2-kvotehandelssystem. Afstemningen skulle have fundet sted i sidste uge, men Europa-Parlamentets chefforhandler bad om at få den udskudt med henvisning til nye ”positive udviklinger” i sagen.

Reformen af handlen med klima-kvoter er sat i værk, fordi mange – blandt andre danske EU politikere – mener, at prisen for at udlede CO2 er alt for lav. Derfor skal der trækkes flere kvoter ud af markedet hvert år, foreslår EU-Kommissionen blandt andet. Europa-Parlamentets miljøudvalg fastlægger EU-parlamentarikernes holdning forud for de kommende forhandlinger med EU-landene i Ministerrådet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00