Det sker i EU: Spøgelsestomt Bruxelles

OVERBLIK: Allehelgen er ikke noget, man spøger med i EU-land. EU-institutionerne holder lukket omkring 1. november, og der køres på laveste blus hele ugen. Ingen rådsmøder, ikke noget kommissionsmøde, EU-Domstolen er lukket, og parlamentarikerne er hjemme i deres valgkredse eller på rejser.

Der bliver nærmest uhyggeligt tomt i Bruxelles i denne uge.
Der bliver nærmest uhyggeligt tomt i Bruxelles i denne uge.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Mandag 30. oktober
Situationen i Catalonien er ikke på nogen officielle dagsordener, men vil alligevel være det altoverskyggende emne i Bruxelles, der kommer på en svær balancegang over for et medlemsland i opbrud. 

Mens EU-Parlamentet holder mødefri i denne uge, tager en del af EU's folkevalgte på delegationsrejser. Et hold tager til Australien og New Zealand, som EU står over for at lave frihandelsaftaler med. Delegationen af EU-parlamentarikere vil undersøge, hvilke mulige knaster der ligger forude for forhandlingerne.

Andre folkevalgte drager mod Silicon Valley for at diskutere ophavsret, patenter med mere med it-giganter som Facebook, Google, Apple, mens andre igen er derovre for at diskutere fremtidens transport med repræsentanter fra Uber, Tesla, Google X og Waymo.

EU’s landbrugskommissær, irske Phil Hogan, tager til Belfast og mødes med den britiske miljø- og fødevareminister Michael Gove. Selv om de på papiret er der for at deltage i den Internationale Mælkeføderations topmøde, er det de mulige samtaler om grænsespørgsmålet i Nordirland efter Brexit, som er mest interessante.

Tirsdag 31. oktober
EU-parlamentarikere fra Udenrigs- og Forsvarsudvalgene drager til Washington for at diskutere NATO-samarbejdet med amerikanske politikere, embedsmænd og NATO-ansatte.

En anden delegation af EU-parlamentarikere mødes med folkevalgte fra EU’s partnerskabslande østpå i Kiev for at diskutere cybersikkerhed, ungearbejdsløshed, pressefrihed og klimaforandringer.

Uden for EU-regi starter Nordisk Råd sit årlige møde, der løber frem til 2. november. På dagsordenen er blandt andet grænsekontrol, Norden som verdens mest integrerede region samt tillid i befolkningerne.

Resten af ugen kører på laveste blus i EU-land.*

 

*Det fremgik oprindeligt af artiklen, at Danmark overtager formandskabet for Europarådets Ministerkomité 1. november. Det var en fejl. Det sker først 15. november.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00