Det sker i EU: Svenskerne går til valg

OVERBLIK: EU-skoleåret starter med svensk skæbnevalg, Serbien og Kosovo i parterapi og konservative kandidater til at blive EU-Kommissionens næste formand.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, kæmper for sit politiske liv i en valgkamp, der kan vende op og ned på svensk politik efter næste søndag.
Den svenske statsminister, Stefan Löfven, kæmper for sit politiske liv i en valgkamp, der kan vende op og ned på svensk politik efter næste søndag.Foto: TT/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 3. september
Efter den traditionelle augustferiemåned i EU-land er der ved at være gang i den igen i Bruxelles. Ikke mindst i Europa-Parlamentet, hvor Økonomiudvalget mandag vil stemme om grundlaget for et nyt europæisk pensionssystem, Indre markedsudvalget vil stemme om nye regler for sikrere produkter, mens Borgerrettighedsudvalget stemmer om et forslag, der skal gøre det lettere at bekæmpe snyd med kreditkortoplysninger, netbetalinger og mobiloverførsler.

EU-landenes ministre med ansvar for unge mødes i Wien for blandt andet at tale om, hvad der skal ske med EU’s ungestrategi efter 2018, og hvordan fremtidens Erasmus-udvekslingsprogrammer skal se ud.

Onsdag 5. september
Den store konservative partifamilie i Europa, EPP, åbner for kapløbet om at blive kandidat til posten som den næste formand for EU-Kommissionen, den såkaldte spitzenkandidat-proces. Ifølge tyske medier har siddende formand for EPP-gruppen i Europa-Parlamentet, Manfred Weber, tænkt sig at melde sig på banen.

Torsdag 6. september
Ved EU-Domstolen kommer generaladvokaten med sin foreløbige melding i en dansk skattesag, hvor Vestre Landsret har bedt om hjælp til fortolkning af EU’s momsregler.

Tidligere statsminister og nuværende indehaver af sin egen lobbyvirksomhed Anders Fogh Rasmussen (V) er i Bruxelles for at mødes med kommissær for EU’s sikkerhedsunion, Julian King.

Fredag 7. september
Dagens vigtigste begivenhed i Bruxelles er EU-udenrigschef Federica Mogherinis møde med lederne fra Serbien og Kosovo i forsøget på at forhandle en aftale mellem de to parter, der skal få serberne til at acceptere Kosovos status som selvstændig nation. På tegnebrættet ligger blandt andet en aftale om at udveksle hele områder, hvor et etnisk mindretal er endt på den ”forkerte side” af grænsen mellem de to lande, da Kosovo løsrev sig fra Serbien.

Andetsteds i byen får kommissionsformand Jean-Claude Juncker det samlede EU-ambassadørkorps til frokost.

I Wien kommer de europæiske finansministre til et todages møde. De vil blandt andet tale om et kontroversielt forslag om at lægge en ny omsætningsskat på tech-giganter, og om hvad de såkaldte kryptovalutaer, som for eksempel bitcoin, gør ved vores finansielle systemer.

Søndag 9. september
Sverige går til valg i det, der tegner til at blive lidt af et jordskred for det svenske politiske etablissement, hvis Sverigedemokraterna får lige så godt et valg, som meningsmålingerne har lovet dem hidtil. Et godt valg til Sverigedemokraterna kan også få betydning for svensk EU-politik, i og med at partiet har en svensk exit fra EU som en af deres mærkesager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stefan Löfven

Fhv. statsminister (S), Sverige, fhv. partileder, Socialdemokraterna
svejser (AMU, Kramfors)









0:000:00