Det sker i EU: Vestager fremlægger stor ny satsning på europæisk forsvarsindustri

Kommissionen vil foreslå EU’s første fælles strategi for militær produktion i denne uge, mens ministre diskuterer grænsevagt i Schengen, og Ursula von der Leyen tager til Bukarest for at blive kronet som konservativ kandidat til at fortsætte i sit eget job.

De ukrainske soldater ved fronten mangler i stigende grad granater og anden ammunition, fordi der ikke bliver produceret og leveret nok fra USA og de europæiske allierede. 
De ukrainske soldater ved fronten mangler i stigende grad granater og anden ammunition, fordi der ikke bliver produceret og leveret nok fra USA og de europæiske allierede. Foto: Efrem Lukatsky/AP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Mandag 4. marts

De europæiske indenrigsministre samles i Bruxelles for blandt andet at diskutere Schengen-området, herunder for at gøre status over den europæiske grænse- og kystvagt. Der vil også være debat om migration. For Danmark deltager udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S).

Indenrigsministrene skal også vedtage en henstilling om at udvikle bedste praksis mellem landenes myndigheder, når det handler om effektiv bekæmpelse af narkohandel. Det belgiske EU-formandskab vil desuden informere om status for to nye lovforslag om kampen mod seksuelt misbrug af børn på internettet.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) kommer også til Bruxelles til et møde med sine europæiske kolleger om energisikkerhed. EU-landenes energiministre skal drøfte, hvordan man sørger for forsyningssikkerhed med gas og andre energiformer næste vinter omkring årsskiftet 2024/2025. Ministrene vil søge politisk enighed om en henstilling til alle medlemslande om fortsat at reducere forbruget af gas, sådan som det blev besluttet under energikrisen umiddelbart efter Ruslands invasion af Ukraine.   

Oppe i København hopper den radikale Christian Friis Bach, Enhedslistens Søren Søndergaard og flere andre politikere fra Folketingets Europaudvalg og Udenrigsudvalg på en flyver for at indlede en uges rejse til Georgien og Armenien. Formålet er at få indblik i den sikkerhedspolitiske situation i disse to østlige partnerskabslande for EU, som ligger lige op til Rusland.

Det er store forsvarsdag for EU-Kommissionen. På vegne af den samlede kommission fremlægger ledende næstformand Margrethe Vestager og udenrigschef Josep Borrell den første fælles europæiske strategi for kontinentets forsvarsindustri. Der kommer samtidig forslag om et europæisk program for forsvarsinvesteringer. Pakken ventes at indeholde ambitiøse nye planer om fælles indkøb og udvikling af våben og andet militært materiel, samt nye tanker om finansiering på området. Udspillet kommer på et tidspunkt, hvor mange europæiske ledere – herunder kommissionsformand Ursula von der Leyen og statsminister Mette Frederiksen (S) – advarer om, at Europa må gå i gang med en stor oprustning for at afskrække Rusland.

Samme dag samles de europæiske justitsministre for blandt andet at diskutere mere effektiv forebyggelse af menneskesmugling.

EU-Kommissionens kontor i København inviterer sammen med den irske ambassade til en paneldiskussion i anledning af et besøg af Irlands europaminister, Peter Burke. Det foregår i Europahuset i Gothersgade fra klokken 16.00. Emnerne er europaparlamentsvalget, demokrati og retsstatsprincipper, og panelet får bl.a. deltagelse af chefen for Udenrigsministeriets juridiske tjeneste, Vibeke Pasternak, og professor Marlene Wind fra Københavns Universitet.

Europas mest indflydelsesrige partifamilie, den kristeligt konservative partisammenslutning EPP, indleder to dages kongres i Rumæniens hovedstad Bukarest. Konservative stats- og regeringsledere styrer i øjeblikket 12 af de 27 EU-lande, og EPP sidder på formandsposterne både i EU-Kommissionen og i Europa-Parlamentet, hvor EPP har den største politiske gruppe, ledet af tyskeren Manfred Weber. Han er vært for kongressen i Bukarest sammen med EPP’s generalsekretær, græske Thanasis Bakolas. På kongressens første dag vil EPP vedtage deres valgmanifest op til europaparlamentsvalget 6.-9. juni.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, rejser også til Bukarest, men hendes store dag bliver torsdag.

0:000:00