Det ved vi om svindelsagen i Socialstyrelsen

UNDERSLÆB: Den efterlyste medarbejder i Socialstyrelsen trak formentlig mere end 15 millioner kroner ud på et enkelt år, uden nogen opdagede det. Hun brugte Danske Bank, havde tilsyneladende stutteri, fede biler og særlig adgang til styrelsens it-systemer. Her er, hvad vi foreløbig ved om sagen.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) og hendes departementschef Jens Strunge Bonde orienterede tirsdag pressen om svindelsagen i Socialstyrelsen ved et pressemøde.
Børne- og socialminister Mai Mercado (K) og hendes departementschef Jens Strunge Bonde orienterede tirsdag pressen om svindelsagen i Socialstyrelsen ved et pressemøde.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardSimon Lessel

Der er rigtig mange spørgsmål og færre svar i den svindelsag, som børne- og socialminister Mai Mercado (K) tirsdag fortalte offentligheden om. Her kom det frem, at en 64-årig embedsmand i Socialstyrelsen over en periode fra 2002 til 2018 har overført i alt 111 millioner til sin egen konto.  

Ministeren og de ansvarlige ledere i Børne- og Socialministeriet og Socialstyrelsen svarede tirsdag ikke på spørgsmål om, hvordan svindlen har kunnet foregå.

"Det spørger jeg også mig selv om," sagde Mercado på et pressemøde.

Til gengæld ved vi noget om kvinden, det hele handler om. Om beløbenes størrelse, om kontoret, hun var ansat i, og om hvad der nu skal ske.

Det er klart, at det er et interessant spørgsmål at finde ud af, om der er mere.

Advokat Boris Frederiksen, som foreløbig har beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og et beløb på kvindens bankkonto.

Bliv opdateret her:

Hvad er der sket?
Det ser ud til, at embedsmanden trak penge ud til sig selv for første gang i 2002, hvor hun tilsyneladende har taget 300.000 kroner. Siden steg beløbet støt år for år, og det toppede i 2010, hvor kvinden ser ud til at have stjålet 15,4 millioner kroner.

Det viser denne opgørelse fra Børne- og Socialministeriet, hvor der også er en tidslinje over, hvem der er blevet orienteret hvornår.

Kilde: Børne- og Socialministeriet

Svindlen blev ifølge ministeriet opdaget i slutningen af august, da Socialstyrelsen tjekkede, hvordan udbetalingen af forskellige tilskud blev administreret i deres egen organisation. Ifølge lækkede dokumenter fra ministeriet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, opdagede styrelsen, at der var overført penge til en konto i Danske Bank, som viste sig at være en privat konto.

Kontoen tilhørte kvinden, og det viste sig, at hun også havde overført penge til andre konti. Danske Bank, som i forvejen er involveret i en enorm sag om hvidvask, vil ikke kommentere den konkrete sag.

Indtil videre har interne undersøgelser vist, at der er foretaget 274 overførsler til kvindens konti, så det samlede beløb når op på i alt 111 millioner kroner. Et beløb, som ifølge minister Mai Mercado, kan vise sig højere, da der er tale om en foreløbig opgørelse af underslæbet.  

Hvem er embedsmanden?
Den 64-årige kvinde har arbejdet som afdelingsleder i Socialstyrelsen og har fået tildelt Dronningens Fortjenstmedalje for 40 års tjeneste i styrelsen.  
Departementschef i Børne- og Socialministeriet, Jens Strunge Bonde, fortæller, at hun har været en "betroet medarbejder", og at hun har haft status af “superbruger” i systemerne. Det betyder, at hun har haft adgange, andre medarbejdere ikke har.

Kvinden har til daglig haft bopæl i Hvidovre, hvor hun ifølge Jyllands-Posten har haft store biler af mærkerne Mercedes, Audi og Range Rover holdende i carporten. Sideløbende med sit job i Socialstyrelsen har hun i flere år drevet et stutteri. 

Den svindelmistænkte er nu erklæret personligt konkurs. Advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten er udnævnt til at sikre kvindens værdier, og han har ifølge Jyllands-Posten foreløbig beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige og et beløb på en konto i et dansk pengeinstitut.

"Summen af disse er ikke i nærheden af 110 millioner kroner, og det er klart, at det er et interessant spørgsmål at finde ud af, om der er mere," siger han til avisen.

Læs også

Hvad skulle pengene have været brugt til?
Pengene kommer fra satspuljemidlerne, der går til at finansiere initiativer rettet mod eksempelvis socialt udsatte borgere, handicappede og hjemløse. Satspuljemidlerne kaldes derfor også for “de svages finanslov”.

Hvert år fordeler Folketingets partier årets pulje til forskellige projekter, og en meget stor del af pengene går igennem Socialstyrelsen. Herfra kan de enten blive udbetalt direkte til organisationer som for eksempel Mødrehjælpen eller Børns Vilkår, eller styrelsen kan selv stå for projekter, for eksempel ved at undervise kommunerne i, hvordan indsatsen over for udsatte kan blive bedre. 

Hverken minister Mai Mercado eller styrelsen selv kunne eller ville tirsdag oplyse, hvilke konkrete projekter embedsmanden ser ud til at have stjålet pengene fra.

I 2018 udgør de samlede bevillinger fra satspuljen knap 15,6 milliarder kroner fordelt på cirka 650 projekter.

Hvem er ansvarlig for, at det kunne ske?
Ministerens svar på det spørgsmål er, at det skal en nærmere undersøgelse afdække. Men man kan starte med at se på, hvem der formelt har siddet som øverste ansvarlige i de senere år, mens svindlen er foregået.

Børne- og Socialminister Mai Mercado (K) er den overordnede, politisk ansvarlige for Socialstyrelsen, og hun erkender, at svindlen er blevet opdaget på hendes "vagt". Men embedsmanden har tilsyneladende trukket penge ud gennem 16 år, og der har siddet hele otte andre politikere på posten i den periode, senest Karen Ellemann (V).

Den efterlyste embedsmand var ansat i styrelsens Tilskudsforvaltning. Et kontor, som indtil 2015 lå i Socialministeriets departement, men blev flyttet ud i Socialstyrelsen under Karen Ellemann – blandt andet for at holde armslængden mellem ministeren og udbetalingen af puljemidler.

Den øverste direktør for Socialstyrelsen er Birgitte Anker, som kom fra en stilling i Finansministeriet i 2015. Hun afløste tidligere direktør Knud Aarup, som sad fra 2012, og før ham hed direktøren Palle Lund.

Det lykkedes tirsdag ikke at få en kommentar fra Birgitte Anker eller andre nuværende ledere i Socialstyrelsen.

Hvad skal der ske nu?
Ministeriet har sat to eksterne undersøgelser i gang for at finde ud af, hvordan svindlen er foregået, og om der kan placeres et ansvar for, at det kunne ske. De forventes at blive afsluttet inden jul.

Samtidig undersøger ministeriet, om man kan få nogle af pengene tilbage gennem et civilt søgsmål. 

Endelig efterforsker politiet sagen.

Bagmandspolitiet siger i en pressemeddelelse, at kvinden opholder sig i udlandet, og at hun er eftersøgt gennem Interpol. 

“Den mistænkte er lige nu på fri fod i udlandet, og derfor er vi i tæt dialog med internationale samarbejdspartnere, så hun forhåbentlig hurtigst muligt kan blive anholdt og overdraget til os,” siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som SØIK eller Bagmandspolitiet.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Strunge Bonde

Departementschef, Social- og Ældreministeriet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1994)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Morten Niels Jakobsen

Departementschef, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
cand.jur. (Aarhus Uni 1999)

0:000:00