Magten skifter i Region Sjælland

VALG: Socialdemokraten Heino Knudsen har overtaget posten som regionsrådsformand i Region Sjælland. Også røde regionsformænd i Nordjylland, Hovedstaden og Midtjylland. Syddanmark forbliver venstreland.

Region Sjælland er gået fra blå til rød, og dermed har Socialdemokratiet sat sig på fire ud af fem formandsposter i regionerne. Kun i Syddanmark holder Venstre stadig stand.

Alle valgresultater og konstitueringer i regionerne er på plads, og vi kan nu slå fast, at de nye regionsrådformænd er:

Sjælland: Heino Knudsen (S)
Hovedstaden: Sophie Hæstorp Andersen (S)
Midtjylland: Anders Kühnau (S)
Syddanmark: Stephanie Lose (V)
Nordjylland: Ulla Astman (S)  

Se kortet med resultaterne her, og læs mere om valget i hver region under kortet. 

Region Sjælland svinger tilbage til rød
Det blev til en sand regnbue-konstituering i Region Sjælland, som har været tippet til at blive dette års gyser. Socialdemokratiet har med Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance i ryggen sikret sig posten som regionsrådsformand til Heino Knudsen, der ikke tidligere har siddet i regionsrådet.

Folketingsmand Jacob Jensen havde til opgave at videreføre Venstre-styret i regionen efter den afgående formand Jens Stenbæk, men det endte med en tilbagegang for Venstre fra 13 til 10 mandater. Jakob Jensen nåede aldrig at blive inviteret til konstitueringsforhandlinger.

Den tredje bejler til formandsposten, Peter Jacobsen (DF), har måtte se i øjnene, at det ikke blev denne gang, at Dansk Folkeparti kunne komme helt til tops i regionen. Med en tilbagegang på et mandat for DF-gruppen ser det ud til, at det ikke har givet pote hos vælgerne, at Peter Jacobsen meldte sig ud af blå blok for at gå solo.

Peter Jacobsen har dog sikret sig titlen som 1. næstformand i regionen som resultat af konstitueringen med Socialdemokratiet, Liberal Alliance og Enhedslisten. Radikale og SF deltog i konstitueringsforhandlingerne, men forlod dem før en aftale var på plads.

Syddanmark: Lose fortsætter
Socialdemokraterne fik en vælgerlussing, mens Venstre oven på Carl Holst-sagen kun gik ét mandat tilbage i Region Syddanmark. Regionens nuværende formand, Stephanie Lose, får derfor en ny periode som formand.

Trods flertal i blå blok har regionsrådet konstitueret sig med alle partier undtagen SF. SF med tidligere SF-partiformand Villy Søvndal i spidsen gik hele fire mandater frem. Men den hårde retorik mellem Villy Søvndal og Stephanie Lose i valgkampen betød, at venstrekvinden angiveligt ikke ønskede at konstituere sig med SF.

"Nu har jeg de sidste tre måneder hørt på, hvordan Villy Søvndal vil rydde op, og at Venstre er kendetegnet ved magtfuldkommenhed,” sagde Stephanie Lose til jv.dk, da Villy Søvndal til et valgpressemøde lagde op til samarbejde efter valget.

Hæstorp kan fortsætte i Hovedstaden
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) fortsætter i Hovedstaden, efter hendes parti har fået en svag fremgang på 0,6 procentpoint. Hun har konstitueret sig bredt med Radikale, Dansk Folkeparti, Konservative, SF og Alternativet.

De røde partier er samlet set vokset med et mandat siden sidste valg i 2013. Alternativet er kommet ind med to mandater, og SF er vokset fra to til tre mandater. Radikales mandattal er uændret – de kommer endnu engang ind med tre mandater. Til gengæld har Enhedslisten mistet et af sine mandater og får nu en fire mand stor gruppe i regionsrådet.

Blå blok må bide et valgnederlag i sig. Venstre med Martin Geertsen i spidsen går tilbage med to mandater, mens Dansk Folkeparti mister et mandat. Konservative har fortsat fem mandater, mens Liberal Alliance fordobler mandattallet og nu får to repræsentanter i regionsrådet.

Ud over tilbagegangen må Venstre også se i øjnene, at deres mandater heller ikke denne gang har kunnet veksles til indflydelse, da partiet endnu en gang står uden for konstitueringsaftalen. Også Enhedslisten og Liberal Alliance står uden for konstitueringen i Hovedstaden.

Midtjylland: Bent Hansens kronprins sætter sig i stolen
Med rødt flertal ved hjælp af mandatet fra Psykiatrilisten bliver Bent Hansens kronprins, Anders Kühnau (S), regionsformand. Socialdemokratiets spidskandidat, der har skullet løfte den tunge arv efter Bent Hansen, har sikret 15 socialdemokratiske mandater, hvilket er et mandat mindre end ved valget i 2013.

I det nye regionsråd er alle partier dog gået sammen i en bred konstituering. Det betyder, at Hanne Roed (R) bliver 1. næstformand, og Venstres spidskandat Carsten Kissmeyer (V) bliver 2. næstformand.

Valgets store overraskelse er, at enkeltsagslisten Psykiatrilisten kommer ind i regionsrådet med et mandat. Listen har øjensynligt fået sin første politiske sejr, da det af konstitueringsaftalen fremgår, at psykiatriområdet får tilført ekstra 15 millioner kroner.

Astman kan fortsætte i Nord
Socialdemokraten Ulla Astman får endnu fire år i formandsstolen i Region Nord. Socialdemokratiet går nemlig fra 16 til 18 mandater, mens Venstre går et mandat tilbage.

Ulla Astman har sikret sig en bred konstituering med opbakning fra Venstre, SF og Radikale. Det giver hende i alt 33 mandater bag sig ud af i alt 41 mandater i regionsrådet.

Venstre er gået tilbage med et mandat, men spidskandidat Lone Sondrup har med konstitueringen sikret sig posten som 1. næstformand. 2. næstformand går til SF. Yderligere poster vil ifølge DR P4 Nordjylland blive fordelt senere i dag.

Konservative er med den lokalpolitiske veteran Per Larsen i spidsen gået fra tre til fire mandater. SF har mistet et mandat, mens Liberal Alliance ryger helt ud af regionsrådet.

,

Forrige artikel Spænding til det sidste: Frank Jensen forhandler stadig Spænding til det sidste: Frank Jensen forhandler stadig Næste artikel Mens du sov: 10 vigtige resultater fra valgnatten Mens du sov: 10 vigtige resultater fra valgnatten