EL og ALT inden Støjberg-samråd: Det vil vi have svar på

BARNEBRUDE: Inger Støjberg (V) er fredag kaldt i samråd om pressemeddelelsen, der blev til en ulovlig instruks. Her er, hvad Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Josephine Fock (ALT) vil have ud af samrådet.

Placeholder image
Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Fredag er der igen lagt op til et højspændt samråd, når oppositionen vil have svar på en række spørgsmål fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Sagen handler helt kort om en pressemeddelelse fra ministeren, som blev opfattet som en instruks til embedsværket om at adskille unge asylpar uden at foretage en lovpligtig partshøring.

Samrådet er et forsøg på at placere ansvaret for den ulovlige instruks.

Josephine Fock (ALT) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) var begge meget aktive spørgere under det første samråd, og begge deltager i samrådet fredag. Her er deres forventninger til samrådet.

Måske en ny tredje forklaring?
Johanne Schmidt-Nielsen (EL) er usikker på, hvad det nye samråd vil bringe med sig. 

"Vi kunne jo se til sidste samråd, at vi pludselig fik en helt ny forklaring, og det kan være, vi får en helt tredje på fredag," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

For Johanne Schmidt-Nielsen handler det dog overordnet om at afklare, om det er en af to muligheder.

"Den ene mulighed er, at ministeren har givet ulovlige ordrer med vilje, og den anden er, at hun har løjet overfor Folketinget i månedsvis," forklarer Schmidt-Nielsen og tilføjer:

"Begge dele er sådan set ret alvorlige."

For Alternativets Josephine Fock handler det om at få ministeren til at erkende, at der er handlet ulovligt. 

"Ministeren skal erkende, at hendes ministerium har handlet ulovligt. Det fik vi ikke svar på sidst," lyder det fra Josephine Fock.  

Sagen kort
Sagen handler kort om en pressemeddelelse, som Inger Støjberg udsender 10. februar 2016, hvor ministeren skriver: 

"Ingen mindreårige under 18 år må indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefælle eller samlever."

Den pressemeddelelse kunne forstås som en instruks til embedsværket om at adskille mindreårige par uden at foretage en konkret vurdering af de individuelle sager, som er et krav i forvaltningsloven.

Embedsmændenes forklaring mangler
Johanne Schmidt-Nielsen er ikke optimistisk i forhold til mulighederne om at få klare svar fra ministeren på samrådet fredag.

"Jeg tvivler på, at vi kan få den fulde sandhed frem, før vi lader embedsmændene komme til orde," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun lægger op til at nedsætte en hurtigtarbejdende kommission. En sådan kommission er der dog ikke umiddelbart flertal for, da det vil kræve, at Dansk Folkeparti støtter.

ALT: Hvem har administreret ulovligt?
Også hos Alternativet kommer fokus til at ligge på ministerens forklaringer om henholdsvis ministeriets rolle versus embedsmændenes rolle i sagen. 

"Det er simpelthen ikke korrekt, når Inger Støjberg siger, at hun har administreret lovligt. Så vi må jo finde ud af, om det er hende, eller hvem det er, som har administreret ulovligt," siger Josephine Fock.

Under det seneste åbne samråd sagde Inger Støjberg blandt andet, at pressemeddelelsen ikke skulle tages så bogstaveligt, at den kunne opfattes som en instruks for, hvordan embedsværket skulle agere.

Altinget dækker samrådet og ministerens svar på ovenstående fredag.

Se et kort sammendrag af det forrige samråd ovenfor.

Omtalte personer

Inger Støjberg

Fhv. udlændinge- og integrationsminister (V), næstformand (V), MF (V og løsgænger)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet, fhv. MF (EL), fhv. politisk ordfører
ba.scient.soc. (RUC, 2007)

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser