DF er klar til at annullere Grønlands selvstyre

GRØNLAND: Dansk Folkeparti støtter historikers forslag om at trække Grønlands selvstyre midlertidigt tilbage. SF kalder idéen "helt tosset".

Søren Espersen kalder idé om at sætte Grønlands selvstyre på pause for "værd at efterprøve". 
Søren Espersen kalder idé om at sætte Grønlands selvstyre på pause for "værd at efterprøve". Foto: /ritzau/Janus Engel
Daniel Bue Lauritzen

Det vil være godt for grønlænderne, hvis Danmark midlertidigt overtager kontrollen med landet.

Det mener grønlandsordfører i Dansk Folkeparti Søren Espersen:

"Det lyder som en idé, der er værd at efterprøve. Systemet er ved at bryde sammen i Grønland," siger han.

Han er sikker på, at grønlændernes levevis vil blive mærkbart bedre, hvis selvstyret annulleres.

"Det vil være en fordel for den grønlandske befolkning. Mens Grønland var en integreret del af Danmark, var der et niveau inden for socialvæsenet svarende til kommunerne i Danmark. Det ville man kunne tilbyde igen," siger Søren Espersen. 

Historiker: De lyver og manipulerer
Idéen blev fremlagt af historiker og lektor ved Grønlands Universitet Thorkild Kjærgaard i mandagens udgave af Politiken.

Han mener, at grønlænderne har mistet fokus på landets reelle problemer og i stedet bruger for mange ressourcer på at drømme om total selvstændighed:

"Selvstyret bliver brugt på en måde, som ikke var forudset. Det bliver brugt til en etnonationalistisk proces i stedet for at skaffe bedre vilkår for det grønlandske samfund," siger han til Altinget og fortsætter:

"Den jævne mand mener, at de basale ting er afgørende. Men de lader sig snyde af den politiske klasse. Det er jo et fænomen, som vi ser mange steder i europæisk og global politik. Der er en dyb fortvivlelse som populistiske politiske kræfter høster frugterne af. De taler bevidst usandt, lyver og manipulerer." 

SF's grønlandsordfører Karsten Hønge afviser, at en annullering af selvstyret kan få Grønland på rette spor. Det vil i stedet skabe endnu større konflikt, mener han:

"Det er helt tosset. Det vil bare optrappe konflikten og bekræfte højrenationalisterne i, at Danmark er en modstander. Jeg får ondt i hovedet af at høre på det. På den ene side har vi de vulgære nationalister og på den anden side nogen, der vil sætte hele processen i stå," siger han.

Nationalisme i Folketingssalen
Både Søren Espersen og Karsten Hønge er enige med Thorkild Kjærgaard i, at grønlænderne har et for optimistisk syn på konsekvenserne af at blive et selvstændigt land. 

"Der er desværre store kredse på Grønland, der tror, at hvis bare man erklærer selvstændighed, skal det hele nok gå. Der er vitterligt nogen, der tror, at man nok skal fortsætte med at få penge fra Danmark," siger Søren Espersen. 

SF's grønlandsordfører Karsten Hønge genkender kritikken. Han mener, at den grønlandske nationalisme har fundet vej til Folketingssalen: 

"Der er en vulgær nationalisme hos nogen på Grønland. Vi har de her helt forfærdelige og fladpandede populister. Jeg har jo selv udfordret Aleqa Hammond (løsgænger, red.) i Folketingssalen. Det er som om, hun er sneblind i forhold til de groteske sociale og økonomiske udfordringer, der er i Grønland," siger han og fortsætter:

"Det er den absurde forestilling om, at man kan tale selvstændighed uden at tale økonomi. Men det giver jo ingen mening. Man kan sikkert godt få formel selvstændighed. Men uden en økonomi, der fungerer, ender man jo alligevel i lommen på en anden nation."

Grønlands selvstyre erstattede i 2009 hjemmestyret, der havde fungeret siden 1979. 

Altinget har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Grønlands repræsentanter i Folketinget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)









0:000:00