Anna Rosbach
(Foto: European Parliament/Pietro Naj-Oleari)

DF-afhopper fik nok af den hårde linje

11. marts 2011 kl. 3:47
PARTI: Europaparlamentariker Anna Rosbach ville ikke længere være en del af Dansk Folkepartis linje over for udlændinge. Morten Messerschmidt er uforstående over kollegas afhop.
| Flere
Midt i alt medieomtalen af den nye regeringsrokade, kom tirsdag nyheden om, at europaparlamentariker Anna Rosbach har valgt at forlade Dansk Folkeparti og dens EFD-gruppe i Parlamentet. I stedet er hun blevet optaget som uafhængig parlamentariker i den EU-kritiske, men mere moderate gruppe Europæiske Konservative og Reformister (ECR).

"Det er et personligt og tungt valg, jeg har truffet," siger Anna Rosbach til Altinget | EU, der er meget sparsom med oplysninger om hendes beslutning, men dog fortæller, at den har været undervejs længe.

Hård retorik
Det fremgår også af EU-magasinet The Parliament, som angiveligt har set Anna Rosbachs aftrædelsesbrev. Ifølge magasinet fremgår det af brevet, at hun ikke længere deler partiets politik eller retorik, og at hun længe har været bekymret over retningen Dansk Folkeparti har drejet mod.

Ifølge Altinget | EU's oplysninger hænger Anna Rosbachs udmelding også sammen med den hårde retorik, hun har mødt i det parlamentariske arbejde - hvor hendes medlemskab af Dansk Folkeparti og EFD-gruppen til tider er blevet mødt af en meget hård retorik og direkte beskyldninger om racisme.

At der er en hård tone bekræftes af den erfarne europaparlamentariker Margrete Auken (SF).

"EFD-gruppen er ikke nogen man leger med hernede. Der er selvfølgelig nogle søde mennesker i mellem, men der sidder nogle skrækkelige folk i den gruppe. Det er ikke en gruppe, som mange vil have ret meget at gøre med," siger Margrete Auken.

Uforstående partifælle
Også Morten Messerschmidt (DF) har mærket den hårde tone, men han mener ikke den er usædvanlig.

"Det sker da, at vi bliver kaldt racister og den slags, men det gør Dansk Folkeparti jo også derhjemme. Og sådan må det jo også have været for Anna Rosbach for 10 år siden, da hun arbejdede hernede for Mogens Camre," siger Morten Messerschmidt.

Han stiller sig helt uforstående over for hendes udmelding og afstandtagen fra partiets politik.

"Jeg har aldrig haft det indtryk, at vi var uenige på udlændingepolitikken eller værdipolitikken generelt. Tværtimod. Hun har jo også både stillet op til byrådet, regionsrådet, Folketinget og Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Det er lidt mærkeligt at opdage efter ti år, at man er helt uenig med partiet," siger han.

Krav fra ny gruppe
Morten Messerschmidt henviser til en talsmand for Anne Rosbachs nye ECR-gruppe, som til The Parliament fastslog, at danskeren aldrig har delt Dansk Folkepartis politiske ståsted.

"Jeg synes det lugter af, at det har været et krav fra ECR-gruppen, at hvis de overhovedet ville have noget at gøre med hende, skulle hun tage afstand fra DF's politik. Og hvis hun føler, hun kan se sig selv i øjnene efter det, så er det jo hendes valg," siger Morten Messerschmidt.

Margrete Auken tror dog også, hendes udmeldelse og afstandtagen til Dansk Folkeparti hænger sammen med hendes seriøsitet omkring det parlamentariske arbejde.

"Det er mit indtryk, at Anna Rosbach har kunnet lave så meget, som hun havde lyst til, og at hun virkelig har arbejde hårdt, fordi der ikke var andre i gruppen, der var interesserede. Hun sad med adskillelige ordførerskaber - og passede dem. Som den eneste i den gruppe," siger Margrete Auken.
 
Altinget | EU

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK