DF bløder medlemmer: Rammer laveste antal i 14 år

Dansk Folkepartis medlemstal fortsætter med at falde og har nu nået det laveste niveau siden 2007. Det lægger til krisen, vurderer politisk redaktør. Det nuværende antal er måske mere realistisk, siger partisekretær.

For første gang siden 2008 har Dansk Folkeparti under 10.000 medlemmer.
For første gang siden 2008 har Dansk Folkeparti under 10.000 medlemmer.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det er ikke kun meningsmålingerne og vælgertilslutningen, der har lidt et alvorligt dyk for Dansk Folkeparti siden kanonvalget i 2015.

Også partiets medlemstal bevæger sig i den forkerte retning og er nu det laveste i 14 år, viser en opgørelse.

Udviklingen er ikke uventet og afspejler tilstanden i partiet. Det vurderer Altingets politiske redaktør Esben Schjørring.

”Det lægger til krisen. Det er en konjunkturmåling på, hvor populært partiet er. Og derfor er det heller ikke overraskende, at Dansk Folkepartis medlemstal toppede med kanonvalget i 2015,” siger han.

I 2015 havde partiet over 17.000 medlemmer, men i 2021 er det tal faldet til 9.427.

Tilslutningen har ikke været lavere siden 2007, hvor 8.356 havde et medlemskab i Dansk Folkeparti.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Gør ondt

Selvom det er forventeligt, at medlemstallet dykker, gør det stadig ondt på partiet.

Tidligere har Dansk Folkeparti været præget af en fortælling om, at det var ildeset at stemme på partiet og ikke mindst være medlem af det. Men sådan er det ikke længere, vurderer Esben Schjørring.

Årsagen til de faldende medlemstal må derfor være en anden.

”DF’s historiske succes har været en politisering af udlændingepolitikken, men det er blevet konsensus. Socialdemokratiet taler også om udlændingestramninger, nationen og traditioner. Det er blevet allemandseje," siger han og fortsætter:

"Man behøver ikke vælge Dansk Folkeparti for at få de ting mere, og så er det måske bare sjovere i øjeblikket at være medlem af Socialdemokratiet eller Nye Borgerlige,” siger han.

Medlemstallene skal dog ikke tillægges samme værdi som eksempelvis meningsmålinger.

Partierne er i dag mindre økonomiske afhængige af medlemmer og er i stigende grad også mere orienteret mod partiets vælgere.

”På den måde er medlemstal ikke så vigtige, som de har været. Men det er et tegn på, hvordan stemningen er i et parti,” siger Altingets politiske redaktør.

Naturligt leje

Udviklingen i medlemstallene ærgrer Dansk Folkepartis partisekretær, Steen Thomsen.

Han kobler også de faldende tal med partiets politiske situation.

”Det er altid rarere at være en del af en succes, hvor det går fremad, og det smitter selvfølgelig af. Meningsmålinger og medlemstal følger hinanden, det er klart,” siger partisekretæren.

I forlængelse af den forklaring åbner han også op for, at det nuværende medlemstal kan være et mere realistisk og naturligt leje for partiet.

Dansk Folkeparti kom først op over 7.000 medlemmer i 2005 og lå frem til 2012 stabilt omkring de 10.000 medlemmer.

”Vi er meget glade og taknemmelige for vores loyale kernemedlemmer, men da vi havde allerflest, kunne vi også godt se, at det for nogen mere var et fravalg af andre partier som Socialdemokratiet og Venstre. Derfor synes jeg også, at niveauet omkring 10.000 medlemmer er både godt og realistisk,” siger partisekretær Steen Thomsen.

Det udelukker dog ikke, at partiet nu vil kæmpe for at få medlemstallet op igen.

Dansk Folkeparti har først og fremmest gjort det gratis at blive medlem resten af året, og så håber partisekretæren også, at weekendens årsmøde kan blive et foreløbigt punktum for de negative tendenser.

”Folk har i de seneste dage bekriget hinanden i medierne, og baglandet presser nu på for, at det skal stoppe, og at der bliver trukket en streg i sandet. Så retter vi fokus mod det næste valg, og så vil vi gøre, hvad vi kan for at gøre os lækre, så folk igen får lyst til at melde sig ind i Dansk Folkeparti,” siger Steen Thomsen.

Dansk Folkeparti afholder årsmøde i Herning Kongrescenter lørdag og søndag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

Steen Thomsen

Partisekretær, Danmarksdemokraterne, fhv. partisekretær, Dansk Folkeparti
handelsskole, bankuddannelse, videregående bankuddannelse (Danske Bank Akademi)

0:000:00