DF kræver produktionsskolerne fredet

NY UDDANNELSE: Dansk Folkeparti udfordrer regeringen med en række markante krav til den forberedende grunduddannelse. Ingen produktionsskoler må lukke på grund af den nye uddannelse, mener partiet blandt andet.

Dansk Folkeparti vil sikre, at alle produktionsskoler består under den nye forberedende grunduddannelse. På billedet er det produktionsskoleeleven Andreas fra Aarhus under folkemødet i 2014.
Dansk Folkeparti vil sikre, at alle produktionsskoler består under den nye forberedende grunduddannelse. På billedet er det produktionsskoleeleven Andreas fra Aarhus under folkemødet i 2014.Foto: /ritzau/Sofia Busk
Tyson W. Lyall

Ikke én eneste produktionsskole skal dreje nøglen om som følge af en kommende forberedende grunduddannelse.

Det mener Dansk Folkeparti, som forud for onsdagens forhandlinger om uddannelsen har en række klare krav til regeringen.

”Ministeren har gentagne gange sagt, at man vil nedlægge produktionsskolerne. Det er meget smerteligt for os i Dansk Folkeparti at lytte til,” siger erhvervsuddannelsesordfører Marlene Harpsøe i et længere interview med Altinget: uddannelse, som kan læses her.

I regeringens oprindelige udspil fra maj foreslår man, at der etableres ”cirka 75 uddannelsessteder” til uddannelsen. Der findes i dag 81 produktionsskoler.

75 skoler er for få
Regeringen nævner ikke, om de 75 steder skal være produktionsskoler, VUC-centre eller andet, men Produktionsskoleforeningen har selv vurderet, at forslaget vil føre til lukning af omkring halvdelen af skolerne.

Det kommer imidlertid ikke på tale, hvis det står til Dansk Folkeparti.

”Det er uhyre vigtigt for os, at produktionsskolerne skal videreføres som kernen i den nye uddannelse,” siger Marlene Harpsøe og omtaler dem som uddannelsens ”bærende søjle”.

Hun mener, at de hidtidige forhandlinger har peget i retning af ”meget snævre krav” til uddannelsesstederne, hvilket ifølge DF medfører, at 75 FGU-skoler er alt for få.

S: Produktionsskoler væsentligste institution
Det var ikke muligt mandag at få en kommentar fra undervisningsministeren, men hos rød bloks største parti vil erhvervsuddannelsesordfører Mattias Tesfaye (S) gerne forholde sig til DF's udmelding.

”Jeg ser også selv sådan på det, at produktionsskolerne langt de fleste steder vil være udgangspunktet for de nye institutioner,” siger han.

Tesfaye vil dog ikke afvise, at det enkelte steder vil være produktionsskolen, som flytter over til VUC, men at ”produktionsskolerne på mange måder er omdrejningspunktet for de nye institutioner, som skal opstå”.

Mattias Tesfaye understreger samtidig, at Socialdemokratiet er enige med DF i, at 75 skoler er alt for få.

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse her og interviewet med Marlene Harpsøe her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Hovedelementerne i regeringens FGU-udspil

  • Et enkelt tilbud med tre alternative spor.
  • De tre spor: almen grunduddannelse, produktionsgrunduddannelse og erhvervsgrunduddannelse.
  • Samlet maksimal varighed af uddannelsen på to år.
  • Skoleydelse svarende til produktionsskoleydelse, men med tillæg til forsørgere.


Om den kommunale forankring

  • Kommunerne gives finansieringsansvaret for uddannelse og skoleydelse.
  • Kommunerne får også kompetence til at målgruppevurdere de unge til uddannelsen.
  • Regeringen skriver, at kommunerne skal have ”et entydigt ansvar for at følge og støtte alle unge, frem til de har gennemført en ungdomsuddannelse eller har fået varigt fodfæste på arbejdsmarkedet”.

Kilde: ”Tro på dig selv – det gør vi”. Regeringen, maj 2017.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00