DF ønsker kodeks for eksperters udtalelser

8. november 2011 kl. 10:41
HOLDNINGER: Dansk Folkeparti vil have klare regler for, hvordan universitetsansatte eksperter udtaler sig i medierne. Morten Østergaard (R) afviser at blande sig.
| Flere
Dansk Folkeparti er trætte af eksperter, der udtaler sig med baggrund i personlige holdninger.

"Som ekspert skal man gøre det klart, om man synes noget, ved noget eller tror noget," siger partiets forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl.

Han foreslår derfor et kodeks for, hvornår og hvordan universitetsansatte eksperter udtaler sig i medierne.

Det vil uddannelsesminister Morten Østergaard imidlertid ikke være med til.
"Ikke min opgave," lyder svaret fra ministeren, der møder opbakning fra Socialdemokraterne.

Ny vind i debatten
Tidligere på året opstod der en sand storm imod professor Marlene Wind fra Københavns Universitet, da hun udtalte sig kritisk over for VKO i forbindelse med den såkaldte grænseaftale.

Dengang var Dansk Folkeparti særdeles aktive i debatten om, hvad eksperter bør udtale sig om. En debat, partiet nu igen forsøger at genoplive, efter professor ved CBS Claus Haagen Jensen i oktober udtrykte sig særdeles kritisk om Dansk Folkepartis indvandrerpolitik.

Partiets forskningsordfører Jens Henrik Thulesen Dahl havde derfor i et paragraf 20-spørgsmål bedt Morten Østergaard forholde sig til sagen. Ministeren har imidlertid ikke ønsket at forholde sig til den konkrete sag.

"Det må være en opgave for forskeren, pressen og eventuelt forskerens foresatte," lyder det blandt andet i ministerens svar.

Et svar, der skuffer Jens Henrik Thulesen Dahl.

"Han kunne godt have forholdt sig til det principielle i spørgsmålet. Det handler om, hvorvidt han vil gå videre med konkrete retningslinjer for, hvornår man må udtale sig," siger han.

S: Lugter af censur
Socialdemokraternes forskningsordfører Kirsten Brosbøl bakker op om Morten Østergaards svar. Hun ser Dansk Folkepartis forslag som en klar indskrænkning af ytringsfriheden.

"Det må være helt op til den enkelte at vurdere, hvad de vil udtale sig om, og så må det være op til andre at vurdere, om de synes, det er på sin plads. Jeg synes bestemt ikke, der skal være noget dekret fra et ministerium om, hvad en forsker skal udtale sig om. Det minder om censur," siger hun.

Jens Henrik Thulesen Dahl afviser, at han vil forhindre universitetsansatte i at udtale sig. Det skal blot fremgå tydeligt, hvilken kasket vedkommende har på, når dette sker.

"Det er helt fair, at man har nogle personlige holdninger, men så skal man udtale sig som privatperson. Problemet er, at forskerne nyder en tillid, som undermineres, hvis man går ud og udtaler sig i forhold til følelsesmæssige spørgsmål," siger han.

S: Angrib med argumenter i stedet
Kirsten Brosbøl ser dog ikke noget problem i, at forskere også udtaler sig om værdiladede spørgsmål. Det skal politikerne slet ikke blande sig, mener S-ordføreren.

"Forskere har også ret til at udtrykke deres personlige holdninger i offentligheden, ligesom alle vi andre har det. Andet ville være at begrænse ytringsfriheden, og det undrer mig egentlig, at Dansk Folkeparti står for sådan et synspunkt," siger hun og afviser, at hun ville se anderledes på det, hvis Socialdemokraterne stod for skud.

"De må meget gerne udtale sig kritisk om Socialdemokraterne også. Så må vi gå til modangreb med argumenter. Sådan foregår en åben og demokratisk debat," siger hun.

Jens Henrik Thulesen Dahl afviser imidlertid, at Dansk Folkepartis indblanding i de konkrete sager har nogen indflydelse på partiets holdning til debatten.

"Kernen er, at det er tilliden og troværdigheden, der er på spil. Det bekymrer mig ikke, om det går ud over Dansk Folkeparti eller andre," slutter han.

 

 
Altinget | Forskning

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK