DF ofrede fjumreåret for cafépengene

SU: Dansk Folkeparti har tidligere afvist at pille ved det såkaldte fjumreår. Nu er de vendt på en tallerken og har sammen med regeringen og Kristendemokraterne indgået en aftale, der skærer fjumreåret fra. Uhørt forhandlingsmetode, lyder reaktionen fra S.
Tyson W. Lyall
"Det er ikke vores politik at afskaffe det såkaldte fjumreår". Sådan sagde Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Marlene Harpsøe, i november til Altinget.dk, da regeringen offentliggjorde sit SU-udspil. Det synspunkt har de siden fastholdt, men i mandags indgik de alligevel en aftale med regeringen og Kristendemokraterne, der begrænser SU'en til normeret tid.

Marlene Harpsøe indrømmer da også, at store dele af indholdet i den nye aftale ikke oprindelig har stået øverst på partiets ønskeseddel.

"Men når vi går ind i en forhandlingssituation, så stiller vi ikke ultimative krav. Vi har til gengæld fået de såkaldte cafépenge taget af bordet. Man må give og tage i en forhandlingssituation. Vi synes, at det var det mildeste, vi kunne gå med til i forhold til at sikre, at de stigende SU-udgifter bliver dækket i de kommende år," siger Marlene Harpsøe.

S: Havde gerne været med
Socialdemokraterne beskriver sig selv som villige til at deltage i forhandlingerne, og udtrykker derfor skuffelse over den forhandlingsform, de betegner som "revolverpolitik".

"Der er dele af punkterne, vi gerne vil være med til, og normalvis ville man jo sætte sig ned og finde løsninger," siger Kim Mortensen (S), der sidder med i SU-forligskredsen.

Fakta

Aftalen mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne består blandt andet af følgende initiativer for uddannelsesområdet:

* SU begrænses til normeret tid
* Fremrykning af 1,08-reglen
* Studiestartslån og Start-SU
* Forhøjelse af laveste fribeløb ved fritidsarbejde


Kilde: Finansministeriet

Han understreger således, at regeringen og Socialdemokraterne på centrale punkter er enige om intentionerne.

"Det, vi vil finde løsninger på, er, hvordan man får flere unge hurtigere igennem. Vi mener så bare ikke, at det eksempelvis er ved at fjerne fjumreåret," siger han.

Marlene Harpsøe udtrykker heller ikke udpræget begejstring for afskaffelsen af det ekstra år på SU, men partiet endte alligevel med at give sig.

"Det er som sådan ikke noget, vi er begejstrede for, men vi er gået med til det, for vi er nødt til at give os på nogle punkter, hvis vi vil have nogle andre ting igennem," siger hun.

DF: Oppositionen er velkommen
Socialdemokraterne ville altså gerne have bidraget til løsningen, men uenigheden har særligt drejet sig om, hvorvidt der skulle ofres penge fra SU-systemet.

"Vi har sagt, at vi gerne vil være med til eksempelvis at kigge på 1,08-reglen, og vi vil også gerne kigge på andre værktøjer. Men det skal være inden for den samme SU-ramme. Vi skal ikke flytte penge ud fra SU-rammen til eksempelvis at finansiere folkeskolen," siger Kim Mortensen.

Marlene Harpsøe, der i øvrigt ikke er begejstret for 1.08-reglen, mener dog, at oppositionen har haft rig mulighed for at komme på banen med løsninger.

"Det er jo ikke sådan, at Socialdemokraterne, SF eller Radikale er blevet smidt ud af forhandlingerne. Tværtimod. De har hele tiden fået at vide, at de kunne komme med nogle konstruktive forslag. De forslag, de så er kommet med, har kostet penge. Men øvelsen har bare været, at vi skulle finde penge til at finansiere øgede SU-udgifter," siger Marlene Harpsøe.

DSF: Løftebrud!
Hos de studerende i Danske Studerendes Fællesråd (DSF) giver man dog ikke meget for Dansk Folkepartis forhandlingskompromiser. Formand Magnus Pedersen mener, at den nye aftale er socialt uansvarlig, og at Dansk Folkeparti løber fra tidligere løfter.

"DF har altså tidligere meldt ud, at de er imod forringelserne af SU'en, og at SU-reformen skal være socialt ansvarlig. Deres deltagelse i SU-forhandlingerne bryder med deres løfter om en social ansvarlig SU-reform og vil betyde, at det vil være langt sværere for alle at gennemføre en uddannelse i Danmark," siger Magnus Pedersen.

Han påpeger, at en indskrænkning af SU-perioden vil ramme de studerende, der har det svært i forvejen. Det drejer sig blandt andet om folk, der bliver syge, gravide eller lignende under deres uddannelsesforløb. Dette argument bider Marlene Harpsøe dog ikke på.

"Man skal bare søge om de ekstra SU-klip, hvis man eksempelvis bliver gravid under sit studium. At der skulle være en social ulighed i vores forslag, det er helt hen i vejret. Det kan jeg afvise," siger hun.

Stadig muligt at skifte
Aftalen mellem Dansk Folkeparti, regeringen og Kristendemokraterne lukker dog heller ikke helt døren for de studerende, der ikke fik valgt det rigtige studie første gang. Som en del af den nye aftaletekst indgår det blandt andet, at de studerende har mulighed for at vælge et nyt studie inden for det første år, uden at det får nogen indflydelse på SU'en.

Ifølge aftaleteksten vil parterne gennemføre SU-omlægningen for studerende, der begynder deres studier i 2012, eller som led i en SU-reform med SU-forligskredsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00