DF og røde partier indgår alliance: Kræver mere åbenhed om partistøtte

Fem oppositionspartier vil fastholde hinanden på at stemme tiltag igennem, der kan give mere åbenhed økonomisk støtte til politiske partier, såfremt de får flertal efter et folketingsvalg.

PARTISTØTTE: En bred og anderledes skare af Folketingets partier går sammen i en ny alliance, hvor de lover hinanden at stemme for mere åbenhed om partistøtten efter næste folketingsvalg. LA er enig, men vil ikke tilslutte sig.

Der er dannet en ny alliance på Christiansborg, og det er en usædvanlig en af slagsen.

Dansk Folkeparti er i selskab med Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale blevet enig om, at det skal være mere gennemskueligt, hvor politiske partier får deres støttekroner fra.

”Det skal være ens for alle, så hvad enten der er tale om bidrag i kroner og øre, indirekte bidrag eller bidrag fra erhvervsklubber og lignende, så er det vigtigt, at vælgerne kan se, hvem der har bidraget med hvad til de politiske partier, når beløbet er højere end 10.000 kr,” siger Susanne Eilersen, kommunalordfører for Dansk Folkeparti, i en pressemeddelelse.

Udmønter forligsaftale
Meldingen kommer i forbindelse med torsdagens førstebehandling af et lovforslag, som skal give mere åbenhed om økonomisk støtte til partier, kandidatlister og enkeltkandidater.

Lovforslaget udmønter aftalen, som regeringspartierne indgik med Socialdemokratiet tilbage i februar.

Læs også: Overblik: Her er den nye aftale om privat partistøtte

Forslaget lyder blandt andet, at der på alle niveauer i partierne – herunder kommunale og regionale kandidatlister – skal indføres et forbud mod at modtage anonyme bidrag på mere end 20.000 kroner. Hvor meget beløbet overstiger 20.000 kroner skal dog ikke oplyses.

Modtages sådanne bidrag skal de, hvis bidragsyderen kan identificeres, tilbageføres til bidragsyder eller alternativt overføres til statskassen.

Beløbsgrænsen på 20.000 kroner skal samtidig pristalsreguleres, mens bidrag over 20.000 kroner også skal offentliggøres af regionen og kommunen. Ligeledes indføres der en revisionspligt af partiernes landsorganisationers regnskab. 

Læs også: Professor: Aftale om partistøtte er ikke god nok

Vælgerne fortjener åbenhed
Alliance-partierne støtter forslaget, men kritiserer det samtidig for ikke at give nok åbenhed om, hvor partier henter støttekroner fra.

”Den nye partistøttelov spænder reelt ben for ambitionerne om mere åbenhed. Derfor er vigtigt, at vi nu opstiller et klart alternativ, som forhåbentlig kan samle et flertal uden om Venstre, Socialdemokratiet og Konservative efter et valg. Demokratiet og vælgerne fortjener åbenhed om, hvem der finansierer politikerne,” siger Maria Reumert Gjerding, demokratiordfører for Enhedslisten.

Partierne vil nu holde hinanden op på, at de efter næste folketingsvalg vil stemme for den nødvendige åbenhed omkring partistøtte.

Dertil har alliancen lavet et fælles betænkningsbidrag, hvor de lover hinanden at arbejde for at samle flertal for at ændre reglerne (se betænkningsbidraget i faktaboksen).

Under torsdagens førstebehandling spurgte Alternativets Torsten Gejl Venstres gruppeformand, Søren Gade, hvorfor befolkningen ikke må vide, hvor stort et beløb fra bidragsyderen er.

”Det er en politisk aftale, og i den politiske aftale står der, at vi offentliggør navne på mennesker og organisationer, der giver over 20.000. Jeg anerkender, at der er et mindretal i Folketinget, der gerne vil have, at man skulle opgive beløbet på alt over 20.000. Det er der ikke flertal for nu,” svarede Søren Gade (V).

LA: Det ser meget fornuftigt ud
Liberal Alliance har længe ønsket mere gennemsigtighed i partiernes økonomi. Derfor roser gruppeformand Leif Mikkelsen (LA) også partiernes forslag, men han vil ikke tilslutte sig pagten, eftersom Liberal Alliance sidder i regering.

”Det ser meget fornuftigt og fredsommeligt ud i forhold til vores hovedsynspunkter om så stor åbenhed som muligt og gennemsigtighed, så man i dagslys kan se, hvem der støtter hvem. Det har vi argumenteret tydeligt for, så det kunne vi sådan set godt medvirke til,” siger Leif Mikkelsen til DR.

Han fastslår, at Liberal Alliance i forbindelse med forhandlingerne forud for lovforslaget forsøgte at få mere åbenhed, men der ikke var flertal for det blandt forligspartierne.

”I øjeblikket er vi i regering og bundet af den regeringsdeltagelse, så vi flirter ikke med de andre i øjeblikket,” tilføjer han.

Forrige artikel Søren Pind vil støtte jobfokus og hurtige studerende Søren Pind vil støtte jobfokus og hurtige studerende Næste artikel Nyt Pind-forslag får kritik: Uambitiøst, forrykt og skjult spareøvelse Nyt Pind-forslag får kritik: Uambitiøst, forrykt og skjult spareøvelse